1915 olaylarını “soykırım” olarak nitelendiren tasarı bugün Almanya Federal Meclisi’nde (Bundestag) oylanacak.
BBC Türkçe’nin haberine göre; Koalisyon hükümetini oluşturan Hristiyan Birlik partileri ve Sosyal Demokrat Parti (SPD) ile muhalefetteki Yeşiller Partisi tarafından hazırlanan tasarının onaylanmasına kesin gözüyle bakılıyor.
Tasarı, “1915 ve 1916 yıllarında Osmanlı İmparatorluğu’nda Ermenilere ve diğer Hristiyan azınlıklara uygulanan soykırımın hatırlanması ve anılması” başlığını taşıyor.
Almanya’da, 1915 olayları tasarıda ilk kez resmen “soykırım” olarak nitelendiriliyor.
Almanya İle ‘Soykırım’ Gerginliği Göç Anlaşmasını Etkiler mi?
Alman Der Tagesspiegel gazetesi; Başbakan Angela Merkel, Başbakan Yardımcısı Sigmar Gabriel ve Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeier’in Federal Meclis’teki oylamaya katılmayacaklarını yazdı.
Hükümet Geçen Yıl Oylamayı Engellemişti
Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck, 1915 olaylarının 100. yıldönümü olan geçen sene yaptığı konuşmada “soykırım” ifadesini kullanmıştı.
Konu Almanya Meclisi’nde de tartışılmış, hükümet, muhalefetteki Yeşiller Partisi’nin “soykırm tasarısını” Genel Kurul’da oylatma çabalarını engellemişti.
İngiliz Financial Times gazetesi zamanla, iktidardaki Hristiyan Birlik partilerinden (CDU/CSU) bazı milletvekillerinin farklı bir tutum takınması ve Papa dahil birçok kişiden ve ülkeden gelen “soykırım deklarasyonlarının” etkili olması sonucu, Almanya hükümetinin geçen yıl, tasarının Federal Meclis’te oylanmasının önünde geçemeyeceğini sonucuna vardığını yazdı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tasarının yasalaşmasının Türkiye ile Almanya arasındaki diplomatik, siyasi, ticari, askeri ve ekonomik ilişkileri zedeleyeceği uyarısında bulunmuştu.
Başbakan Binali Yıldırım da, tasarının kabul edilmemesini umduğunu belirterek, “Çok saçma bir oylama” demişti.
Berlin’de protesto gösterisi
Almanya’nın başkenti Berlin’deki tarihi Brandenburg Kapısı önünde toplanan binlerce Türk, Bundestag’da oylanacak tasarıyı protesto etti.
Bundestag yakınındaki gösteride; “Tarih tarihçilere bırakılmalı”, “Bundestag Avrupa hukukuna saygı göster”, “Soykırım yalanına hayır”, “Parlamentolar yetkili değil”, yazılı döviz ve pankartlar taşındı.
Tasarının reddini talep eden göstericiler “Biz Almanya’yız”, “Şehitler ölmez vatan bölünmez” ve “Biz bu yalanı kabul etmiyoruz” şeklinde sloganlar attı.