Gazeteport

Atatürk Havaalanı İmara Mı Açılacak ?

Atatürk Havaalanı (AHL) kapatılacak – kapatılmayacak tartışması yeniden ısıtıldı. 3.Havalanını yapan Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat özdemir ” kapatılacak” dedi ve akıllara havalanı arazisinin ne olacağı geldi.

İstanbul’un en değerli arazisi üstünde 11.7 bin dönümlük arazi şimdi rantiyecilerin yeniden ağzını sulandırmış durumda. AHL’nin yıkılmasıyla yaklaşık 12 bin metrekarelik bir alanın imara açılabileceği bunun da metrekaresi 3 bin lira olsa, 36 milyar liralık bir rant oluşacağı belirtiliyor. AKP İktidarında her rant söylentisinin önce ısıtılıp sonra da hayata geçtiği düşünülürse AHL’nin geleceğinin ne olaccağına dair kuşkular artıyor.  Nihat Özdemir bugün ne dedi, onu görelim;

“Atatürk Havaalanına Son Verilecek”

Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, 3.havalimanı ile birlikte Atatürk Havalimanı’nın faaliyetinin sona ereceğini söyledi ve ekledi. “Hepimizin bildiği gibi 2018 yılında havalimanımız bittiğinde İstanbul’da 2 tane havalimanı olacak. Birisi hepimizin bildiği gibi ismi henüz konmamış havalimanı bir de Sabiha Gökçen havalimanımız var. Bunun dışında Atatürk Havalimanı’na son verilecek. Tabii orada kargo işlemleri olmadıktan sonra o havalimanın çalışması mümkün değil. İki havalimanı da işlevde olduğunda toplamda 115 milyona dayanan bir yolcu kapasitesi İstanbul şehrinin olabilir”

Aslında bunu ilk söyleyen Nihat Özdemir değil. Mart 2015’te istifa etmeden önce THY Başkanı Hamdi Topçu, İstanbul’da yapımı devam eden 3’üncü havalimanın Atatürk Havalimanı’yla aynı hava sahasını kullanacağını ve bu durumda iki tarafın çalışmasının zor olacağını ifade etmiş ve “Atatürk Havalimanı yetersiz gelmeye başladı. Türkiye, 500 milyar dolar ihracat yapan bir merkez olmayı hedefliyor. Böyle bir iddiamız varken, böyle bir havalimanı olması bizim dezavantajımızdır. Yeni havalimanı yapılınca Atatürk Havalimanı kapanacak. Çünkü aynı hava sahası kullanılacak. İki havalimanının aynı anda çalışması zordur..” demişti.

Kapatılmayacak Demişlerdi

2012 yılında Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım “Biz duyumlara göre iş yapmayız, biz ne yapacağımızı biliyoruz. Yeni bir havalimanı yapacağız. Çok büyük kapasiteli havalimanı yapıldıktan sonra, Atatürk Havalimanı da daha küçük ölçekli olarak hizmete devam edecek” dedi.2013 Yılında da benzer şeyler söyledi; “Kapatılmayacak. Şehir havalimanı olarak devam edecek. Tarifesiz uçuşlar yapılacak. Tarifeli uçuşlar ise yeni havalimanından sağlanacak”

2013’te Erdoğan, gazeteci Fatih Altaylı’nın Habertürk TV’deki programında “Orada boşalan arazinin küçük bir kısmına sadece işadamlarının jetlerinin inebileceği bir alan oluşturacağız geri kalan önemli büyüklükteki alan ise yeşil alan olacak. Bu ülkenin başında olduğum sürece bu böyle olacak” demişti.

Ocak 2015’te CNNTÜRK’e konuşan Ulaştırma Bakanı Lütfi Elvan;

“Orada konut alanı olacak gibi bir şey söz konusu değil. İkincisi, üçüncü havalimanı ihalesine çıkarken ‘üçüncü havalimanına tarifeli uçuşların üçüncü havalimanı için kullanılacağı’ ifadesi yer aldı. Yani tarifeli uçuşlarımız yeni şu anda yapmakta olduğumuz üçüncü havalimanında olacak. Ama tarife dışı uçuşlar, charter uçuşları olabilir, özel uçakların bu havaalanımızı kullanması söz konusu olabilir, kargo uçaklarımızın kullanması söz konusu olabilir. Tarife dışı uçuşlara engel olabilecek bir durum söz konusu değil. Dolayısıyla, Atatürk Havalimanımız da gerçekten Türkiye’nin, İstanbul’un ihtiyacı olan bir havalimanı olacak. Havalimanı olmaya devam edecek. Burada eğer ‘tarifeli bir sefer yapılacak mı?’ diye soruluyorsa, hayır tarifeli sefer olmayacak.
Atatürk Havalimanı’nı muhafaza edeceğiz ama Atatürk Havalimanı’nda tarife dışı uçuşlar, özel uçaklar için uçuşlarımız, kargoya yönelik uçuşlarımız söz konusu olabilecek. Üçüncü havalimanını yapsak da İstanbul’un Atatürk Havalimanı gibi bir havalimanına ihtiyacı olacak.”

“Havalimanı Yıkılacak Ranta açılacak”

Ekim ayında Anadolu Ajansı’nın geçtiği bir haber de dikkat çekiciydi. Haberin başlığı “Yatırımcılar İstanbul’da arsa bulamıyor” Haberde “İstanbul’un farklı noktalarında yapımına başlanan büyük projeler ve konut ihtiyacının sürekli artması şehirde boş arsa bırakmadı” deniliyordu.

Son olarak Ege Cansen’in 2013 yılında yazdığı yazıya bakalım;

“Usta propagandacılar tarafından “devletin kasasına 90 milyar girdi” izlenimi yaratan rakamlar uçuşturuldu. Bu da bir ekonomi yorumcusu olarak beni çok rahatsız etti. İsterseniz olayı soğukkanlı bir şekilde irdeleyelim. Bir defa, bu havalimanı işletmeye alınınca Atatürk havalimanı yıkılacak ve arazisi herhalde imara açılacaktır. Atatürk Havalimanının yıkılacak olmasının iki sebebi var. Birincisi bu iki limanın iniş-kalkış koridorları birbiravaine çakışıyormuş. Yani iki liman aynı anda çalıştırılacak olsa, büyük yolcu uçaklarının güvenli bir şekilde iniş kalkış yapmaları mümkün değilmiş. Bu, bana uzmanların verdiği bilgidir” diye yazmıştı

Exit mobile version