07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » Warcraft: İki Dünyanın İlk Karşılaşması
Warcraft: İki Dünyanın İlk Karşılaşması

Warcraft: İki Dünyanın İlk Karşılaşması

Efsanevi strateji oyunu World of Warcraft’ın aynı isimle beyazperde uyarlaması olan filmin yönetmen koltuğunda Duncan Jones yer alırken senaryosu ise Duncan Jones ve Charles Leavitt’e ait.

Farklı türleri/ırkları bir araya getiren film Draenor’da yaşayan Ork ırkı ile Azeroth krallığındaki insan ırkı arasında geçen savaşı anlatmaktadır. Ork ırkı neslinin tükenmesiyle karşı karşıya kalmıştır. Liderleri Guldan, bu tehlikenin kurtuluşunu Fel büyüsüyle yarattığı bir portal sayesinde insanların yaşam alanına geçerek orada yeni bir koloni oluşturmak olarak görür. Ork klanlarından birinin lideri olan Durotan ise, halkını korumak istemekte ve asıl düşmanın Ork ırkına ihanet eden Guldan olduğuna inanmaktadır. Toprakları ve yaşam alanlarının Guldan yüzünden yok olduğunu dile getiren Durotan, insan ırkıyla anlaşma yaparak bu duruma çare bulmaya çalışır. İnsan ve Ork ırkının melez bir karışımı olan Garona ise iki tür arasında dengeyi sağlayan kilit noktayı oluşturur.

efe4

 

Düşsel Irklar

 

Büyülü gerçekçilik akımının önde gelen isimlerinden Arjantinli Jorge Luis Borges, fantastik öykülerin gerçekdışı olduğunu ve bu geleneğin edebiyatta Alman romantizm akımının ve Arap edebiyatı olan Binbir Gece Masalları’ nın geleneği olduğunu belirtir. Fantastik edebiyatın babası olarak anılan İngiliz Prof. J.R.R. Tolkien; “İnsan aklı aslında var olmayan şeylerin zihinsel görüntülerini yaratma becerisine sahiptir.” der ve fantastik edebiyatın düşsele olan güçten beslendiğini belirtir.

Çamurdan Doğan Golem

efe3

Filmde Azeroth’un koruyucusu ve en güçlü büyücüsü Medivh (muhafız) karakteri çamurdan heykel yapar ve yaptığı heykelin Golem olduğunu belirtir. Çamurdan yaşam bulan canlının yaratılması mitoloji de Titanlar soyundan olan Prometheus, ilk insanı gözyaşları ile balçığı karıştırarak yaratır. Borges, Düşsel Varlıklar Kitabı’nda Golem için; “Golem, harflerin yeniden dizilmesiyle yaratılan insana verilen bir addır; bu sözcük, harfi harfine, biçimsiz ya da cansız bir çamur parçası anlamına gelir.” diye belirtir.
Warcraft tutkunlarının mutlaka izlemesi gereken sihir ve fantastik maceraların yaşandığı dopdolu bir film.
İYİ SEYİRLER DİLERİM
Efe TEKSOY