02 Temmuz 2024 Salı
Ana sayfa » Yaz aylarında güneş lekelerine dikkat

Yaz aylarında güneş lekelerine dikkat

Açık tenlilerde güneş lekesi oluşma ihtimali daha yüksek!

Güneşin zararlı etkileri herkes tarafından biliniyor ve cildi bu zararlı etkilerden yaz – kış korumak gerekiyor. Deri Hastalıkları Uzmanı Dr. Mehmet Coşkun Acay güneş lekeleri ile ilgili bilgi verdi. Dr. Acay “Güneşten korunmak ve kademeli olarak güneşte kalmak önemli. Hiçbir zaman soyulacak, aşırı kızaracak şekilde yanmamalı ve güneş ışınlarının etkilerini azaltmak için cilt tipine uygun koruyucular kullanılmalı” önerilerinde bulunuyor.

Güneş lekeleri (solar lentigo), güneş hasarı oluşabilecek, beyaz tenli, zor bronzlaşan, kolay kızaran ve güneşte aşırı kalan bireylerde; ani yanmalar, soyulmalar ve kızarmaların tekrarı durumunda, yıllar içinde ortaya çıkıyor. Anadolu Sağlık Merkezi’nden Deri Hastalıkları Uzmanı Dr. Mehmet Coşkun Acay yüzdeki veya gövdedeki çillenmelerin kalıtsal bir özellik olduğunu ve çoğunlukla açık tenli bireylerde gözlendiğini vurgulayarak “Çillenmeler güneş lekelerinden farklı olarak güneş ışınlarıyla koyulaşır, göze çarpmayanlar belirginleşir. Güneşsiz mevsimlerde renk açılır ve yok olmuş hissi verebilir. Güneşten korunma ve yüksek faktörlü güneş koruyucuları koyulaşmasını engellediğinden, estetik anlamda fayda sağlarlar” dedi.

Güneş lekeleri oluşumunda deri fototipi de etkilidir
Güneş lekelerinin güneş temelli olduğunu ve deri fototipinin önemli olduğunu söyleyen Anadolu Sağlık Merkezi’nden Deri Hastalıkları Uzmanı Dr. Mehmet Coşkun Acay “Beyaz tenlilerden, siyah tenlilere kadar deri 6 fototipte ele alınır. Açık tenli, açık renk gözlü, güneşle bronzlaşamayan bireyler (Deri fototipi 1 olanlar) ve deri fototipi 2-3 olanlar daha büyük risk altındadır; bunun yanında deri fototipi 4 ve 5 olan esmer bireylerde de nadiren gözlenebilir. Genetik eğilim etkenler arasında sayılabilir” açıklamasında bulundu.

Aşırı kızaracak şekilde yanmayın
Güneş lekelerinde kötü huylu değişim riskinin çok az olduğunu belirten Dr. Acay “Ancak güneş hasarı belirteci olarak önemlidir. Güneş hasarlı deride, erken yaşlanma ve bazı deri kanseri riski artabilir. Bu düşünüldüğünde, güneş korunmasının önemi anlaşılabilir. Bunlar; güneşten korunmak, kademeli olarak güneşte kalmak, hiçbir zaman soyulacak, aşırı kızaracak şekilde yanmamak, öneriler arasında sayılabilir. Deri fototipine göre, açık tenli bireyler 30 ve üstü, koyu tenli bireyler 15 ve üstü koruma faktörlü ürünleri, güneşe çıkmadan 20-30 dakika önce uygulamalıdır. Olabildiğince 11:00-15:00 saatleri arasında güneşte kalınmamalıdır” şeklinde konuştu.

Güneş lekeleri tedavi edilebilir ancak yeniden çıkabileceği için güneşten korunmak gerekir
Güneş lekeleri kozmetik bir problem oluşturuyorsa tedavinin planlanabileceğini anlatan Anadolu Sağlık Merkezi’nden Deri Hastalıkları Uzmanı Dr. Mehmet Coşkun Acay sözlerini şöyle sürdürdü: “Tedavide, tıbbi ve kozmetik renk açıcı preparatlar, deriyi soyma işlemleri, lazer tedavileri, IPL ve krioterapi (soğuk uygulaması, dondurma tedavisi) seçenekler arasındadır. Tedavi uygulansa dahi, yeni güneş lekelerinin çıkabileceğini düşünerek, güneşten korunmak esastır.”