YUNANİSTAN'ın Sakız Adası'ndaki mülteci kampından kaçan sığınmacıların Sakız Merkez Limanı'nı işgal etmesi, bazı ada sakinlerinin tepkisini doğurdu.
Sığınmacıların tutulduğu bölge sakinleriyle mültecileri destekleyen aktivistler karşı karşıya gelince gerginlik yaşandı.
Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) arasında varılan anlaşma kapsamında 20 Mart’tan sonra Yunan adalarına geçen sığınmacıların iadesine karar verildi. Ancak, bu rağmen Yunan adalarına kaçak geçişler devam etti. Belirtilen bu tarihten sonra Yunanistan’ın Sakız Adası’na geçen sığınmacılar, buradaki Vial Mülteci Kampı’nda tutuldu. Buradaki sığınmacıların 450 kadarı, Türkiye iadelerin başlayacağı 4 Nisan’a sayılı günler kala isyan etti. Türkiye’ye iade edilmek istemeyen sığınmacılar, geçen 1 Nisan’da kampın tel örgülerini yıkıp kaçarak, Atina’ya gitmek için Sakız Merkez Limanı’na yürüdü. Ada halkı ve esnafı tedirgin olup bu bölgede sokağa çıkmazken, işyerlerini de kapattı.
Geçen zamanda gerginlik dün (çarşamba) akşam bölge sakinlerinin tepkisine dönüştü. Mülteci kampının bulunduğu Kampohora bölgesi sakinleriyle mültecilere sahip çıkan uluslararası insan hakları aktivistleri, karşı karşıya geldi. İktidardaki Sriza Partisi Sakız Milletvekili Andreas Mihalidis ile ana muhalefet Yeni Demokrasi Partisi Sakız Milletvekili Notis Mitartakis’in de bulunduğu Kent Konseyi, Sakız Belediyesi Meclis Salonu’nda toplanırker ortalık karıştı. Belediye binasının bulunduğu Vounaki Meydanı’nda tepkili halk ile aktivistlerin oluşturduğu iki grup taraftarları karşılaştı. Karşılıklı slogan ve atışmalar başladı. Sonra göçmen karşıtları, belediye binasına yöneldi. Karşı grup da belediye binasına girince gerginlik alevlendi. Belediye Başkanı Manolis Vournous’un makam odası arasındaki bekleme salonunda gerginlik had safhaya çıktı. Kent Konseyi toplantısı kesintiye uğradı, taraflar arasında uzlaşma sağlanamadı. Tartaklanan bir bir kameraman ve aktivist, polis tarafındran uzaklaştırılabildi. Olayların büyümesi üzerine Sakız Liman Başkanı Hristos Fragias ile Sakız Polis müdürlerinden Andreas Damiris, göstericileri yatıştırmaya çalıştı; olaysız bir şekilde dağılmalarını istedi. Protestocu gruplar ayrıca Kuzey Ege Bölge Vali Yardımcısı Stamatis Karmancis’le de iletişim kurdu. Karmancis de tansiyonun düşürülmesini, göstericilerin sakin davranmalarını istedi. Fakat yapılan bu çağrılara göstericiler olumsuz yanıt verdi.
LİMAN POLİSİ VE ÇEVİK KUVVETTEN ÖNLEM
Bir süre daha devam eden olaylar sonrasında göstericiler dağıldı. Fakat bu kez protesto gösterilerine karışan bazı aşırı uç parti yandaşlarının, limanda bulunan yaklaşık 300 mülteciyi taciz edecekleri haberi yayıldı. Bunun üzerine Liman Başkanlığı güvenlik güçleri ile Yunan çevik kuvvet polisi polis MAT bölgede önlem aldı. Yeni Demokrasi Partisi Sakız Milletvekili Notis Mitartakis, merkez limanın hala işgal altında olduğunu ve mültecilerin sağlık sorunlarının büyük problem yarattığına dikkat çekti. Mitartakis ayrıca Yeni Demokrasi Partisi Genel Başkanı Kiriakos Miçotakis’e Sakız mülteci krizi ile ilgili detaylı bilgi verdi. Belediye Meclis Üyesi Yorgo Kasapis, Belediye Başkanı Manolis Vournous’un da katıldığı toplantıda, mültecilerin kontrolsüz bir şekilde girip çıkmalarından dolayı VİAL Kampı’nda kontrolün kalmadığı, mültecilerin mallarına zarar verdiğini, can güvenliklerinin tehdit altında olduğunu söyledi.
VATANDAŞIN GÜVENLİĞİ İÇİN BAKANLIĞA ÇAĞRI
Belediye Başkanı Manolis Vournous ise toplantıda bu problemin kalıcı çözümü için çalıştıklarını, bakanlığa vatandaşın güvenliğini sağlaması için çağrıda bulunduklarını söylerken, bir dönem önceki Belediye Başkanı Polidoros Lamprinoudis halkın isteklerinin ihmal edildiğini, sözlerin tutulmadığını belirterek insanların dinamik eylem yapmaya davet etti.
Öte yandan www.protothema.gr haber sitesinin haberine göre; Pire limanında göçmenlerin feribota binmesini isteyen polise karşı Afgan sığınmacılar, sert tepki gösterdi. Altı aylık bebeğini ellerine alan bir baba polislerin üzerine gelmeye devam etmesi üzerine çocuğunu denize atacağını söyleyince ortalık karıştı. Öfkeli Afgan baba polisler ve STK temsilcileri tarafından güçlükle sakinleştirildi. Çıkan olaylarda 11 sığınmacı fenalaşarak hastaneye kaldırıldı. Midilli Adası’nda bazı kaçakların ise TIR’ların kasalarına binerek feribotlarla kaçmaya çalıştıkları son anda fark edildi.
Bugün itibariyle adalarda bulunan ve iade edilmeyi bekleyen sığınmacılar arasında İstanköy’de (Kos) 66, Rodos’ta 50, Meis’te 126, Sakız’da 339, Sisam’da 44 ve Midilli Adası’nda ise 1383 sığınmacının bulunduğu belirtildi.