Rotary Türkiye “cilt kanserinde erken teşhis” için bir proje hazırladı.
Erken tanının hayat kurtarabileceğinin önemine dikkat çekmek ve farkındalığını artırmak amacıyla hazırlanan proje kapsamında ilk olarak Bakırköy ilçesinde ücretsiz olarak cilt kanseri taraması yapıldı.
Yeşilköy, Ataköy, Eminönü ve Arnavutköy Rotary Kulüpleri yanında Cerrahpaşa Tıp Fakültesi, Bakırköy Belediyesi ve Medi-Kim firmasının desteği ile gerçekleştirilen proje, Ataköy Yunus Emre Gösteri Merkezi’nde cilt kanseri konusunda düzenlenen seminer ile başladı. Seminer sonrasında gerçekleştirilen kanser tarama programından yüzlerce Bakırköylü yararlandı.
Yeşilköy Rotary Kulübü Başkanı Koray Toy konuyla ilgili yaptığı açıklamada, proje hedefinin hızla artan kanser hastalığına karşı farkındalığı artırmak ve erken teşhisin önemini vurgulamak olduğunu belirtti. Seminer ve taramanın ücretsiz olarak herkese açık olduğunu söyleyen Toy, “Cilt kanseri konusunda halkımızı bilgilendirmeye yönelik düzenlenen seminer sonrasında Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Dermatoloji Bölümü personelinin katıldığı, yurtdışından getirilen özel bir cihaz ile tarama gerçekleştirdik. Amacımız vatandaşlarımıza gerekli taramaların yapılarak, en erken dönemde kanser vakalarının yakalamasını sağlamaktı. Bakırköy’den sonra Beykoz ve Beşiktaş ilçelerinde seminer ve taramalar düzenleyeceğiz. 2018 sonuna kadar 15 ilimizde belediyelerimizin de desteğiyle bu taramayı halkımıza hizmet olarak sunmak istiyoruz. Bu yıl Rotary’nin kuruluşunun 110.yılını kutluyoruz. Kendini dünya da barışa adamış, en eski sivil toplum kuruluşlarındanız. Özellikle sağlık ve eğitim alanlarında başka kuruluşlardan da destek alarak halka köprü oluyoruz” dedi.
Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Dermotoloji uzmanı Doç.Dr. Zekayi Kutlubay’da cilt kanserinin dünyada en sık görülen kanser türü olduğunu, Türkiye de bu hastalığın 4. sırada yer aldığını söyledi. Kutlubay ayrıca, cilt kanserinde güneş ve solaryumun tehlikesine dikkat çekerek her yıl dünyada 350 bin yeni cilt kanseri vakası görüldüğünü belirtti. Cilt kanserinde erken teşhisin hayat kurtarardığını vurgulayan Kutlubay, “ Kanserli ben derinin 1mm altında tesbit edilirse erken teşhis sağlanır. Bu hastaların 5 yıl içinde hayatta kalma oranı yüzde 95’dir, eğer kanserli ben derinin 3mm altında tesbit edilirse hastanın 5 yıl içinde hayatta kalma oranı yüzde 10’a düşer. Ayrıca erken teşhiste hastaya harcanan tedavi tutarı yıllık 1700 dolar iken 4. evrede bu rakam 170 bin dolara yükseliyor” dedi.