02 Temmuz 2024 Salı
Ana sayfa » Mersin’de çevrecilerden çimento fabrikası protestosu

Mersin’de çevrecilerden çimento fabrikası protestosu

MERSİN Çevre ve Doğa Derneği (MERÇED) öncülüğünde toplanan çevreciler, Silifke İlçesi'nde kurulan Medcem Çimento Fabrikası ile kurulması planlanan çimento fabrikalarının su kaynaklarını tehlikeye sokacağını dile getirerek protesto eylemi yaptı.

İlçeye bağlı Işıklı Mahallesi’nde bir araya gelen çevreciler, ‘Kömürle yanmak istemiyoruz’, ‘Silifke uyuma, termiğe nükleere karşı çık’, ‘ Kanser olmak istemiyorum’, ‘Termik santral ve çimento fabrikası istemiyoruz’ pankartları açtı. Yöre halkının da destek verdiği eylem sırasında bir açıklama yapan MERÇED Silifke Temsilcisi Ayşe Doğan, küresel ısınma ve su kaynaklarının hoyratça kullanılması nedeniyle gelecekte insanı bekleyen en büyük tehlikenin susuzluk olduğunu söyledi.

Yeşilovacık ve Akdere mahallelerinde su sorunları yaşandığını ve bunun da en büyük nedenin mevcut çimento fabrikası olduğunu söyleyen Doğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Çimento fabrikasının hem işletmesinde, hem de ham maddesinin elde edildiği maden ocaklarındaki su ihtiyacının karşılanması amacıyla yapılan sondajlar, yöre halkının kullandığı yer altı su kaynaklarına müdahale etmiştir. Bu sondajların yer altı su kaynaklarının doğal düzenini olumsuz etkilemesi sonucunda deniz suyu iç kesimlere sızmış, yeraltı tatlı su kaynaklarına karışmıştır.”

‘YÖRE, RANTA KURBAN EDİLİYOR’

Avrupa’nın ikinci büyük çimento fabrikasının bölgede faaliyette olduğunu, bunun dışında bir çimento fabrikasının kurulması için de çalışmaların devam ettiğini hatırlatan Ayşe Doğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ulu Önder Atatürk, ‘Köylü, milletin efendisidir’ demiş ise de, Akdere, Işıklı ve Yeşilovacık halkı, doğup büyüdüğü yurdunun, toprağının efendisi değil, kirli teknolojinin kölesi olmak zorunda bırakılmıştır. Oysaki bu bölgede üretilecek olan çimento, ihracata yönelik olup, ülkemizin çimento üretimi ihtiyacımızın üzerindedir. Şirketlerin daha çok kar etmesi ve Avrupa’nın kirli teknolojilerle kendi ülkelerini kirletmemesi için artık bu tür yatırımlardan kaçınması üzerine, bu yöre ranta kurban edilmektedir. Yöre halkı gelecekte mevcut çimento fabrikası ve kurulmak istenen 2’nci çimento fabrikası ile birlikte yapılmak istenen termik santralin yayacağı tozlar, ağır metaller, zehirli gazlar nedeni ile kirli bir çevrede yaşamak zorunda kalacak. Bu çevrede hava, su, toprak kirlenecek, doğal yaşam bitecek olup; daha şimdiden su sorunu yaşanmaya başlanmıştır. Su kutsaldır, kullanımı temel haktır. Bu hakkın kullanımı engellenememelidir.”

Mehmet OKUR/SİLİFKE (Mersin), (DHA)