02 Temmuz 2024 Salı
Ana sayfa » MB: Enflasyondaki düşüşte…

MB: Enflasyondaki düşüşte…

Rusya'nın uçak krizi sonrası kestiği ithalat nedeniyle gıda ürünleri fiyatlarındaki yaşanan gerilemenin enflasyon üzerindeki etkisi Mart ayında belirginleşti.

Gıdanın yanında turizmdeki gerileme de, otel-lokanta grubunda fiyatları frenledi.

Mart ayında tüketici fiyatları yüzde 0.04 oranında düşünce, yıllık enflasyon da 1.32 puan azalarak yüzde 7.46’ya geriledi.

Merkez Bankası’nın dün açıklanan enflasyon verilerine ilişkin olarak açıkladığı “Aylık fiyat Gelişmeleri” raporunda, “Yıllık enflasyondaki bu düşüşte işlenmemiş gıda fiyatları belirleyici oldu. Döviz kurlarının yıllık enflasyon üzerindeki birikimli etkileri azalmaya devam ediyor. Bu doğrultuda çekirdek göstergelerin yıllık enflasyonu bir miktar düşüş kaydetti, ana eğilimlerindeki iyileşme ise devam etti” denildi.

Mevsimsellikten arındırılmış verilerle enflasyonun üç aylık ortalamalara göre ana eğiliminin, çekirdek enflasyon göstergelerindeki iyileşmenin devam ettiğine işaret ettiği de vurgulanan raporda, “Hizmet grubu ana eğilimindeki yüksek seyir devam ederken yakın dönemde istikrarlı seyreden Türk lirasına ve zayıflayan birikimli döviz kuru etkilerine bağlı olarak temel mal grubu eğilimi azalışını sürdürdü” denildi ve şu değerlendirme yapıldı:

“Başta kırmızı et olmak üzere gıda fiyatlarında son iki aydır gözlenen düşüşler lokanta, otel fiyatlarındaki artışları sınırladı. Ulaştırma ile diğer hizmetler altında sınıflandırılan sağlık, bakım-onarım, eğlence-kültür kalemlerinde fiyat artış hızının yavaşladığı gözlendi. Özetle, hizmet yıllık enflasyonu yüksek seviyesini korurken grup genelinde enflasyon görünümü geçtiğimiz iki aya kıyasla daha ılımlı seyretti.”

Gıdadaki gelişmelerin, yıllık enflasyonun tüm alt gruplarda gerilemesine neden olurken, giyim grubundaki yavaşlamanın da daha belirgin olduğuna işaret edilen raporda, “Giyim grubu yıllık enflasyonu son aylarda gözlenen yükselişin ardından Mart ayında yüzde 9.01 seviyesine geriledi. Dayanıklı mal grubunda aylık fiyat artışları, mobilya ve beyaz eşya grubunda dikkat çekerken diğer alt gruplarda ılımlı seyretti. Giyim ve dayanıklı dışı temel mal enflasyonu ise sınırlı bir miktar gerilese de yüksek seviyesini korudu” saptaması yapıldı.

Gıda ve alkolsüz içecekler grubu yıllık enflasyonunun işlenmemiş gıda fiyatlarındaki görünüme bağlı olarak son iki ayda belirgin bir yavaşlama kaydettiği vurgulanan raporda, Mart ayı itibarıyla bu grupta yıllık enflasyonun 4.25 puan azalışla yüzde 4.58’e gerilediğine dikkat çekildi ve şöyle devam edildi:

“Bu gelişmede başta sebze fiyatları olmak üzere taze meyve-sebze fiyat gelişmeleri belirleyici oldu. Buna ek olarak, kırmızı et fiyatları Şubat ayının ardından bu dönemde de geriledi. Cari dönemdeki olumlu gelişmelere ek olarak yüksek bazın da etkisiyle işlenmemiş gıda grubunda yıllık enflasyon 8.67 puan azalarak yüzde 0.22 oranına gerilemiştir. Diğer taraftan, işlenmiş gıda grubunda yıllık enflasyon sınırlı bir artışla yüzde 8.86’ya yükseldi. Bu gelişmede ekmek ve tahıl grubu fiyat gelişmeleri etkili olurken bir diğer öne çıkan alt kalem alkolsüz içecekler grubu oldu. Gıda enflasyonundaki belirgin yavaşlama neticesinde gıda ve yemek hizmetleri grubunun yıllık enflasyonu yüzde 6.31’e, gıda ve yemek hizmetleri hariç tüketici enflasyonu ise yüzde 8.02’ye geriledi.”

İstanbul (DHA)