Ne kadar uzun koştuğunuz değil, destekleyici antrenmanlarla tekniğinizi ne kadar ilerlediğiniz önemli!
Öncelikle haftalık bir plan yapmak gerekiyor. Çalışma saatleri, çocuğunuzla geçireceğiniz vakit, eşinizle sinema, uyku veya size özel farklı durumlar, ardından sizin için gerekli zamanı düşündüğünüzde zaten bir takvim ortaya çıkacaktır. Emin olun programlı bir yol izlenirse kalan vakit sizin için yeterli olacaktır. Eğer her bulduğunuz boş vakitte çıkıp koşuyorsanız, bu sizin dayanıklılığınızı geliştirecek fakat diğer motorik özelliklerinizi geliştirmeyecek, hatta düşmesine neden olacaktır.
O zaman genel antrenmanımıza ek olarak özel kuvvet antrenmanı (koşu dirilleri, teknikler, sıçramalar vs.) eklememiz gerekiyor. İnterval antrenmanı, uzun koşular ve esnetme hareketlerini haftalık programınıza eklememiz çok önemli. Evet, bunlar performansımızı arttıracak küçük nüanslar ancak düzenli yapılması durumunda gözle görülür bir değişim olduğunu fark edeceksiniz.
Mesela hafif antrenman yapacağınız bir gün içerisine koşu dirilleri ekleyerek teknik çalışmanızı yapabilirsiniz. O süre zarfında belki 10km yerine 5km koşarsınız ama kuvvetleneceğiniz, koşu tekniğiniz ve koşu postürünüzü geliştireceğiniz için hız antrenmanlarınızda ve yarışlarda farkı hissedeceksiniz.
Bir diğer önemli konu ise esnetme. Zamanınız mı yok? O halde 50 dakika yerine 40 dakika koşup esnetmenizi yapın veya gün içinde eve gittiğinizde televizyon karşısında esnetme hareketlerini uygulayın. Bunun yanında hafif bir antrenmanın ardından karın egzersizleri, plank setleri ile o antrenmanı şekillendirebilirsiniz.
Kısacası çok antrenman yapmak yerine kaliteli antrenman yapmak sizi daha kısa zamanda hedeflerinize ulaştırır.