02 Temmuz 2024 Salı
Ana sayfa » İSO Türkiye PMI: Türkiye imalat sanayi üretiminde büyüme hızı geriledi

İSO Türkiye PMI: Türkiye imalat sanayi üretiminde büyüme hızı geriledi


İstanbul, 1 Mart (DHA) – İmalat sanayi satın alma yöneticisi endeksi (PMI) Şubat ayında 50.3’e gerileyerek büyümenin hızının gerilediğini gösterirken, sektörün üretim ve yeni siparişlerindeki artış da zayıfladı.

Markit tarafından İstanbul Sanayi Odası (İSO) için hazırlanan imalat PMI, Ocak ayında bulunduğu 50.9 düzeyinden 50.3’e gerilerken, dört aydır büyümeye işaret eden 50’nin üzerinde bulunuyor.

Markit Kıdemli Ekonomisti Trevor Balchin, İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat PMI anket sonuçlarına ilişkin yaptığı değerlendirmede şunları söyledi:

“Geçen yılın aynı döneminde yaşanan daralmanın aksine Türk imalat sektörü bu yılın Şubat ayında büyüme gerçekleştirdi. Ancak geçen yılın sonuyla karşılaştırıldığında imalat sektörünün büyüme hızında yavaşlama gerçekleşti. Bu yavaşlamanın bölgede yaşanan jeopolitik gelişmelerin dış talebi olumsuz etkilemesinden kaynaklandığı görüldü. Yeni iş hacmindeki büyüme hızının zayıf düzeyde gerçekleşmesine paralel olarak firmalar satın alma faaliyetlerinde daha temkinli bir yaklaşımı tercih ettiler.”

Yeni siparişler alt endeksi, Aralık ayında 22 ayın zirvesini görmesinin ardından düşünü sürdürerek Ocak ayındaki 50.5 düzeyinden 50.3’e geriledi.

Yeni ihracat siparişleri alt endeksi ise bölgesel jeopolitik gelişmelere bağlı olarak art arda ikinci ayda da daralmaya işaret etti. Endeks Ocak ayındaki 47.8 düzeyinden 49.6’ya yükselmesine karşılık 50 düzeyinin altında yer aldı.

Markit’ten yapılan açıklamada, “Yeni siparişlerdeki görünümü yansıtan üretim alt endeksi de Ocak’taki 51.5 düzeyinden 50.4’e gerileyerek büyümenin yavaşlayarak da olsa sürdüğünü gösterdi. Yeni iş hacmindeki eğilime paralel olarak imalat üretimi üst üste 4 ay olacak şekilde Şubat’ta artış gerçekleştirdi ancak üretimde büyüme hızı geriledi” denildi ve şu değerlendirmeye yer verildi:

“Firmaların kapasite kullanımlarının yüksek düzeyde olmamasının bir sonucu olarak birikmiş işler Ekim 2015’ten beri gözlenen en sert hızda azaldı. Yeni iş hacmindeki büyüme hızının Şubat ayında ılımlı düzeyde

gerçekleşmesine paralel olarak firmalar yeni alımlar yapmak yerine mevcut girdi stoklarını kullanmayı tercih ettiler. Sipariş edilen yeni girdi hacminde olduğu gibi imalat sektörünün hammadde ve diğer girdi stokları da son 4 ayda ilk kez azaldı. İmalat sektörü performansının bir diğer göstergesi olan tedarikçilerin teslim süresi Şubat’ta değişmedi ve tedarikçi kapasitesi üzerinde talep baskısı olmadığına işaret etti. Ortalama tedarik süresi Ekim 2015’ten bu yana uzamadı. “

PMI sonuçları, uretim artışındaki yavaşlama şirketlerin kapasite sıkıntısı çekmediğini ortaya koyarken, bekleyen iş stoklarının Ekim ayından bu yana en hızlı düşüşü yaşadığını da gösterdi. Sonuçlara göre, buna karşılık şirketlerin mamul mal stokları ise daraldı.

Açıklamada, “İmalat sektöründe girdi maliyetleri TL’nin değer kaybına bağlı olarak keskin artış kaydetti. Girdi fiyatlarındaki artış dört ayın zirvesine çıkarken, imalatçılar mamul mal fiyatlarını da buna paralel yükseltti” denildi.

İmalat PMI istihdam, üretim, yeni siparişler, girdi stokları ve tedarikçilerin teslim süreleri alt endekslerinin ağırlıklandırılması yöntemiyle hesaplanıyor.