DENİZ Kuvvetleri Komutanlığı, Suriye'deki iç savaştan kaçarak Yunan adalarına geçmeye çalışırken görülen can kayıplarına kayıtsız kalmayarak 1 ayda denizden ve havadan yaptığı kontrollerle 1520 göçmenin güvenlik güçlerine teslimini sağladı.
Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, Ege Denizi’nde yaşanabilecek olası insanlık dramlarının önüne geçerken, 1 ayda kimse ölmedi.
Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, Türkiye’ye sığınan Suriyeliler’in yasa dışı yollarla Avrupa’ya gitmek üzere Yunanistan adalarına geçmek isterken ortaya çıkan insanlık dramına kayıtsız kalmadı. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı’nca ‘2 bin 692 sayılı Sahil Güvenlik Komutanlığı Kanunu’ çerçevesinde yapılan destek talebine istinaden 11 Mart tarihinden itibaren Ege Denizi’ndeki ‘Düzensiz Göçle Mücadele’ faaliyetlerine modern karakol gemileri, deniz karakol uçakları, helikopterler ve keşif-gözetleme sistemleri ile destek sağlanmaya başladı. Tuzla sınıfı karakol gemileri ile 7 gün 24 saat esasına göre karakol icra edilirken, Çanakkale, İzmir ve Muğla’da konuşlu deniz helikopterleri ile günde 2-3 sorti, deniz karakol uçakları ile haftada 2 sorti uçuş icra edilerek keşif-gözetleme faaliyetleri yürütülüyor. Deniz Kuvvetleri’nin modern teknolojiye sahip Deniz Gözetleme Sistemleri ile deniz üzerindeki tüm temaslar sürekli olarak incelenirken, kesintisiz takip ediliyor.
Deniz Kuvvetleri Komutanlığı 1 aylık süreçte 9 Tuzla sınıfı karakol gemisi ile toplam 1501 saat seyir, 2 adet P-235 deniz karakol uçağı ve 3 adet karaya konuşlu Sea Hawk deniz helikopteri ile toplam 63 sorti uçuş icra ederek 2516 göçmen tespit edilirken, bin 520 göçmenin gemilerle Güvenlik Komutanlığı gemilerine ve Çeşme iskelesinde güvenlik güçlerine teslimini sağladı. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nca kurtarılan göçmenlere sağlık müdahaleleri yapılırken, temel ihtiyaçları karşılanıyor. Ardından denizde Sahil Güvenlik Komutanlığı botlarına veya sahilde güvenlik güçlerine teslimi sağlanıyor.
Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın göç ile mücadele faaliyetlerine katılarak destek sağlamaya başladığı tarihten itibaren, faaliyetlerin Sahil Güvenlik Komutanlığı ve diğer kolluk kuvvetleri ile etkinlikle ve eşgüdüm içerisinde yürütülmesi sayesinde Ege Denizi’nde düzensiz göçten kaynaklanan herhangi bir can kaybı olmadı. Ayrıca, göç olaylarında düşüş sağlandı. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı denizde yapılan ikazlara uygun hareket etmeyen göçmenleri taşıyan vasıtaların mevkilerini Sahil Güvenlik Komutanlığı’na bildirerek müdahale edilmesini sağlıyor. İzmit Cengiz Topel Deniz Hava Üs Komutanlığı’ndan havalanan deniz karakol uçakları ile Ege Denizi’nin üzerinde yapılan denetimler sırasında Sahil Güvenlik Komutanlığı ve karakol gemileri ile temasa geçilerek denizde görülen tekneler hakkında bilgi veriliyor.
Ege Denizi’nde adalara intikal mesafelerinin 1-2 deniz mili olması nedeniyle göçmenler tarafından kullanılan botların tespit edilmesi ve engellenmesinin oldukça güç olmasını göz önüne alan Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, Ege Denizi’ndeki bu görev için 2011 yılından itibaren hizmete giren ve milli imkanlarla Türkiye’de inşa edilen Tuzla sınıfı karakol gemilerini kullanırken, hafif ve manevra yeteneği yüksek gemiler etkinliklerini göçle mücadele faaliyetlerinde bir kez daha kanıtladı. Denizde gemilerin yürüttüğü gayretli çalışmaların yanı sıra deniz helikopterleri, deniz karakol uçakları ve deniz gözetleme sistemleriyle desteklenen mücadele hareketın başarısını ortaya seriyor.