02 Temmuz 2024 Salı
Ana sayfa » Erdoğan-Biden, bölgede istikrarı ve IŞİD’le mücadeleyi görüştü

Erdoğan-Biden, bölgede istikrarı ve IŞİD’le mücadeleyi görüştü


Nafiz ALBAYRAK / NEW YORK, (DHA) – NEW York’ta ABD Başkan Yardımcısı Biden’la görüşen Erdoğan’ın gündeminde Suriye’de çatışmaların sona ermesi ve IŞİD’in yok edilmesi vardı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın New York’ta kaldığı otelde kabul ettiği ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden ile görüşmesinin ayrıntıları ortaya çıkmaya başladı. Görüşmenin içeriğine ilişkin, Beyaz Saray’ın internet sitesinde, Erdoğan-Biden görüşmesinde ele alınan konuları yayınladı.

Beyaz Saray’ın verdiği bilgilere göre, Biden, ABD ve Türkiye arasındaki stratejik ilişkinin önemini vurguladı. Erdoğan ve Biden, terör örgütü IŞİD’i zayıflatmak ve yok etmek için, koalisyon güçleri ile koordineli operasyonlarda işbirliğini derinleştirme yollarını görüştü. Biden ve Erdoğan görüşmesinde ayrıca Suriye’de çarpışmaların sona erdirilmesi ve Kıbrıs’ta bir anlaşmaya varılması yönünde devam eden çabaların durumu da dahil olmak üzere öteki önemli bölgesel gelişmeler ele alındı. Biden, Türk demokrasisi için sarsılmaz desteğini yineledi ve Türk halkının demokratik kurumlara bağlılığı ve hukukun üstünlüğünü övdü. Biden, ABD’nin yasadışı ve şiddet dolu darbe girişimi soruşturmasını yürüten Türk makamlarına her zaman yardım sağlamaya hazır olduğunu vurguladı ve ABD’li hukuk uzmanlarının bu konuda kendi muhatapları ile çalışmaya hazır olduklarını belirtti. PKK’nın bir terör örgütü olduğunu da yineleyen Biden, PKK’nın Türk güvenlik güçleri ve sivillere karşı giriştiği terör olaylarını kınadı ve tüm Türk vatandaşlarına barış getirecek siyasi diyaloğa dönüş için umudunu dile getirdi.