02 Temmuz 2024 Salı
Ana sayfa » UNESCO’da Doktora Öğrencisi Arda Işıldar, Philips Innovation Awards’ta 1. Oldu.

UNESCO’da Doktora Öğrencisi Arda Işıldar, Philips Innovation Awards’ta 1. Oldu.

Arda Işıldar; elektronik atıkların metal bölümlerinin, bir bakteri sayesinde kimyasal bir katkı olmadan biyolojik olarak geri dönüştürebildiğini fark ederek bu fikri ile başvurduğu yarışmada, 400 proje arasında 1. geldi.

Çevre yüksek mühendisi Işıldar, Ekim 2013’de UNESCO Institute for Water Education’ın (IHE) PhD Fellow (doktora adayları) arayışında tüm dünyadan yapılan başvurular arasından seçilen 10 aday arasına girmişti.

Doktora eğitimi sırasındaki araştırmaları esnasında, elektronik atıkların metal bölümlerinin, sadece kimyasal değil biyolojik yöntemlerle de geri dönüştürebileceği fikri üzerine yoğunlaştı. Bir bakteri türünün, hiçbir kimyasal katkı olmadan bu ayrışmayı yaptığını gördü ve bunun bir yöntem olarak geliştirilebileceğinden hareketle, bir proje olarak bu fikri ile PHILPS INNOVATION AWARDS yarışmasına başvurdu.

Işıldar; bu fikriyle yarışmanın “henüz fikir aşamasında olan, üzerinde çalışılması ve geliştirilerek bir ürün haline getirilmesi gereken projelerin yarıştığı kategorisi olan Rough Diamonds” kategorisinde finale kalıp, ardından 1. oldu.

Philips Innovation Awards’a 2015 ve 2016 yıllarında 400’ün üzerinde proje katılmış, Innovators ve Rough Diamond kategorilerinde ilk etapta toplam 36 proje yarı finale kalmış ardından Innovators kategorisinde 5 proje, Rough Diamond kategorisinde ise 3 proje finalist olmuştur.

Arda Işıldar; bu yarışmaya katılan ilk Türk PhD fellow olduğu gibi, Unesco IHE (Institute for Water Education)’a da kabul edilen ilk Türk Phd Fellow (doktora) öğrencisidir.

ARDA IŞILDAR HAKKINDA
Arda Işıldar 2009’da İstanbul Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği bölümünden mezun oldu. 1 yıl kadar Türkiye’de konusunda danışmanlık ve uygulamalar yapan Athisa Çevre Hizmetleri’nde çalıştıktan sonra, 2010 yılında Münih Teknik Üniversitesi’nde “Doğu Akdeniz’de İklim Değişikliklerinin Su Kaynaklarına Etkisi ve Ölçümlemeleri” konusunda yüksek lisansını tamamladı.

Ardından Münih Rachel Carson Center ve Hamburg GFA Consulting Group şirketlerinde, uzun dönem stajlar yaptı. Kariyeri için araştırmalar yaparken Ekim 2013’de UNESCO Institute for Water Education’ın (IHE) PhD Fellow (doktora adayları) arayışına başvurdu.

Tüm dünyadan yapılan başvurular arasından seçilen 10 aday arasına girerek enstitünün Delf/Hollanda’da bulunan “Pollution Prevention and Resource Recovery Chair Group of Environmental Engineering Water Technology’ Departmanı”nda çalışmaya başladı.

Doktora eğitimi süresince Elektronik Atıkların Metal Geri Dönüşümü üzerine yoğunlaşmış olsa da e-waste management ve sustainability (sürdürülebilirlik) konularını da araştırmaları içine dahil etmiştir.

Unesco IHE’deki danışmanı Unesco IHE Enstitü Başkanı Prof. Dr. Piet LENS olan Arda Işıldar, Türkiye’deki araştırma ve çalışmalarında da Süleyman Demirel Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Cevher Hazırlama Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ata Utku AKÇİL ile işbirliği ve iletişim halindedir.