Ulusal Strateji Belgesi Hazırlama Sürecinde 3’üncü Bölgesel Belediye Başkanları adlı Çalıştay’da konuşan Bağcılar Belediye Başkanı ve Marmara Belediyeler Birliği Başkan Vekili Lokman Çağırıcı, çevre konusunda yaptığı çalışmaları anlattı.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Marmara Belediyeler Birliği, Bölgesel Çevre Merkezi (REC) ve CFCU Merkezi Finans ve İhale Birimi’nin Avrupa Birliği’nin desteğiyle düzenlenen Türkiye’de Çevre Yönetimi İçin Kurumsal Kapasitenin Geliştirilmesi (ÇEKAP) Projesi Çalıştayı İstanbul Dedeman Oteli’nde düzenlendi.
“ÇEVRE KONUSUNDA ÖRNEK ÇALIŞMALARA İMZA ATIYORUZ”
Ulusal Strateji Belgesi Hazırlama Sürecinde 3’üncü Bölgesel Belediye Başkanları adlı Çalıştay’ın açılış konuşmasını yapan Bağcılar Belediye Başkanı ve Marmara Belediyeler Birliği Başkan Vekili Lokman Çağırıcı, çevrenin korunmasında ve kaynakların en iyi şekilde değerlendirilmesi konusunda yerel yönetimlere büyük görevler düştüğünü kaydetti. Başkan Çağırıcı, 2015 yılı Nisan ayında Ambalaj Atığı Ayırma Tesisi’ni hizmete açtıklarını hatırlattı. 10 ayda 12.979 ton malzemenin cinslerine göre ayrıştırıldığını kaydeden Çağırıcı, bu sayede 115.312 ağacı kesilmekten kurtardıklarını ve 21.462 megawatt enerji kazandırdıklarını ifade etti. ‘Akıllı belediyecilik’ uygulamasına geçtiklerini de hatırlatan Çağırıcı, kâğıt kullanımını minimuma indirdiklerini söyledi. Çağırıcı sözlerini şöyle tamamladı: “Kurumumuz, 2012 yılında Süreç Tabanlı Elektronik Belge Yönetim Sistemi’ne (EBYS) geçiş yapan ilk belediyelerden biridir. EBYS ile e-İmzadan, Kayıtlı Elektronik Postaya; e-İmar uygulamalarından Dijital Arşivlemeye kadar birçok alanda çalışmalarımızı akıllandırdık. Artık Belediyeye gelmeden yapılan başvuruların oranı yüzde 65’e çıkmış ve Belediyeye gelerek yapılan başvuruların oranı da yüzde 35’e inmiş durumda. Bu uygulamayla e-Belediyecilik hizmetlerimiz ile (her yıl) 100 ağacın kesilmesinin önüne geçiyoruz.”
“ATIK YÖNETİMİYLE 60 BİN KİŞİYE İSTİHDAM SAĞLANDI”
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü İklim Değişikliği Dairesi Başkanı Mihrali Ecer ise projeye çok önem verdiklerini ifade etti. Yerel yönetimlerin çevre yönetimi ile ilgili rollerinin önemine dikkat çeken Ecer, dünya nüfusunun 7 milyara ulaştığına dikkat çekti. Ecer, Birleşmiş Milletler rakamına göre 2050 yılında bu rakamın 9 milyara ulaşmasının beklendiğini belirten Ecer, Bakanlık olarak yaptıkları tüm çalışmalarda çevrenin korunmasını esas aldıklarını sözlerine ekledi. Tüm dünyada olduğu gibi çevre yönetiminin önem kazandığına vurgu yapan Ecer, “İklim değişikliğiyle mücadele, atık su yönetimi, hava kirliliği ile mücadele, denizlerin korunması gibi birçok alanda çalışmalar yapıyoruz. Ulusal geri dönüşüm stratejisini hazırladık.” Atık yönetimi sayesinde 60 bin kişiye istihdam sağlandığını ve 2 milyar liranın ekonomiye kazandırıldığını kaydeden Ecer, katı atık düzenli depolama sahaları oluşturma çalışmalarını sürdürdüklerini anlattı.
“TERÖR, GÖÇ VE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ EN BÜYÜK 3 SORUN”
REC Türkiye Direktörü Ünal Sayman ise 11 yıldır faaliyetleri sürdürdüklerini belirterek, 20. yüzyılda üretim ve tüketimin arttığını ifade etti. Kırsal alanlardan büyük kentlere nüfus göçünün hızlandığını anlatan Sayman, Türkiye’de her bin kişiye 150’ye yakın binek araç düştüğünü Avrupa’da ise bu rakamın 500 olduğunu anlattı. Sayman şöyle konuştu: “Türkiye’de bu rakam daha da artacak. Bunlar beraberinde yeni çevresel sorunları da getirecek.” dedi. Göç, terör ve iklim değişikliğinin ülkemiz ve dünya için büyük sorunlar olduğunun altını çizen Sayman, “Bu sorunların çözümünde anahtar rol belediyelerimize düşüyor.” diye konuştu. Adana, Rize’de de Çalıştay düzenlediklerini hatırlatan Sayman, 10 Mart’ta da Marmara Belediyeler Birliği’nin desteğiyle Sürdürülebilir Şehirler Konferansı’nı düzenleyeceklerini sözlerine ekledi
“YEÇEP’İN ASIL SAHİBİ YEREL YÖNETİMLERDİR”
ÇEKAP Projesi Yöneticisi Sinan Özden de yaptıkları çalışmalarla ilgili detaylı bilgi verdi. Özden, “YEÇEP’in (Belediyelerde Entegre Çevre Yönetimi ve Yerel Çevre Eylem Planlaması) asıl sahipleri yerelde uygulama sorumluluğu ve yetkisi olan yerel yönetimlerdir.” dedi. Çalıştay’a belediye başkanları, başkan yardımcıları ile çevre ve şehircilik uzmanları katıldı.