Hollanda ile tarihte yaşanmamış büyük bir kriz yaşandı. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu‘nun uçuş izninin iptali sonrasında Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya‘nın karayoluyla Rotterdam’a gimesi krizi tırmandırdı. Diplomasi ile çözülebilecek krizin tırmanması Hollanda’da 14 Mart’ta seçimler olması Türkiye’de ise 16 Nisan’da referandum nedeniyle kullanıldı tartışması başladı. Bu tartışmalar için somut bir gösterge var mıydı? İşte Hollanda krizi planlı mıydı tartışmalarını daha da hareketlendirecek bir konuşma ortaya çıktı.
Başbakan Binali Yıldırım 6 Mart’ta AKP’ye yakın A Haber ve ATV ortak canlı yayınına katıldı ve , gündeme ilişkin soruları yanıtladı…
Binali Yıldırım’ın 6 Mart’taki yani krizden 1 hafta önceki sözleri aynen şöyle;
“Almanya gibi bazı Avrupa ülkelerinde de benzer problemler var. Hollanda’da bu ayın 14’ünde seçimler var, biraz ona yönelik olduğunu düşünüyoruz. Çünkü mevcut iktidar partisiyle o aşırı Wilders’in partisi arasında çok az fark var, onun için 14’ünden önce Hollanda’da bir etkinlik yapılması çok mümkün gözükmüyor ama 14’ünden sonra zannetmiyorum ki Hollanda böyle bir kısıtlama üzerinde dursun.”
Yıldırım’ın çok tartışılacak sözleri;
Binali Yıldırım krizden bir hafta önce “14’ünden önce Hollanda’da bir etkinlik yapılması mümkün görünmüyor” diyor. Yani bir etkinlik olursa kriz çıkacağı biliniyor.
Şimdi Sorular?
-Kriz çıkacağı bilindiğine göre neden bunun tırmanmasına izin verildi. Diplomatik bir yolla çözülecek bir olay tırmandırılarak referandum için mağduriyet mi yaratılmak istendi?
-Hollanda Başbakanı Cumartesi günü sekiz kez Başbakan Binali Yıldırım’ı aradığını ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile birlikte Hollanda’ya iniş izni iptal edilen Bakan Kaya’nın istenmediğini söylediğini açıkladı. Yani bu durumda Bakan Kaya’nın diplomatik dokunulmazlığı olmayacaktı. Buna rağmen Bakan Fatma Betül Sayan Kaya’nın Rotterdam’a gitmesinde neden ısrar edildi?
-Bakan Fatma Betül Sayan Kaya’nın Rotterdam‘a gönderilmesi önceden planlı mıydı?
-Tayyip Erdoğan dün yaptığı açıklamada “Sabah 4 buçuğa kadar telefonum durmadı, sürekli aradım. Fatma Betül kardeşime ‘sürekli arayacaksın’ dedim. ” dedi. Yani Bakan Kaya Rotterdam’dan ayrılana kadar olayı bizzat takip ettiğini açıklamış oldu. Rotterdam’a git emrini Erdoğan mı verdi?
-Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu 9 Mart’ta Hollanda’da gerçekleştirmek istediği etkinlikle ilgili “Rica ederse (Hollanda’daki) seçim sonrası gel diye, adam gibi rica ederse, seçim sonrası Cuma ya da Cumartesi gidebiliriz” dediği halde bunu neden yapmadı?
-Kanuna göre, yurt dışında ve yurt dışı temsilciliklerde seçim propagandası yapılamaz.. Hollanda krizi ile devletin olanakları ile evet propagandası yapmak meşrulaştırılmak mı istendi?
-Almanya’da da Mevlüt Çavuşoğlu’na yaptırımlar uygulandı. Almanya’da kriz neden derinleştirilmedi? Hollanda ile krizin yaptırım açısından çok fazla bir risk olmadığı için tercih edildiği iddiası doğru mu? Yani Almanya ile ile kriz tırmandırılsaydı İncirlik üssü ve ticari anlaşmalar gibi yaptırımlar almak zorunda kalınacağı bunun da yapılamayacağı için Hollanda tercih edildi iddiası gerçek mi?