02 Temmuz 2024 Salı
Ana sayfa » Sosyal Medya Yalanları 7
Sosyal Medya Yalanları 7

Sosyal Medya Yalanları 7

1- Justin Bieber

İnci Sözlük 2013 Mayıs ayında bir sosyal medya palavrasına imza attı. Mayıs ayı başında ülkemize konsere gelen Justin Bieber’in twitter hesabından yazılmış gibi bir tweetin ekran görüntüsünü paylaştılar. Bieber paylaşılan görüntüye göre twitter hesabına şunu yazmıştı: “Bu muhteşem gece için Türk kızlarına teşekkür ederim ama aynı şeyi ter kokuları için söyleyemem”. Haber twitterda yoğun şekilde paylaşıldı ve tepkiler aldı. Bu tepkilere birçok tanınmış isim de imza attı. Hatta Erol Köse, incisözlük oyunu olduğunu kabullenmedi ve “yazdı, sildi..” şeklinde yorumlarına devam etti. Bazı sosyal medya fenomenleri dahi sosyal medyanın bu yalan haberine atlamışlardı. Olay bununla da kalmadı, bu kurgu haber basın tarafından da gerçek sanıldı ve manşetlere taşındı. İncisözlükçüler ve sosyal medya bir kez daha basını yanıltmayı başarmış, bir sazan avına daha imza atmışlardı.

justin

justin1

2- Sosyal Medyanın Mason Yapma Kartı

Her lider için uygun mason şablonu. Sosyal medyanın bitmeyen yalanı. Gerçekliği yok ama photoshop vs. programları kullanabiliyorsan her kızdığına yapabilirsin.

mason

3- Muğla’da Ateist Mezarlığı

Mizahi bir internet sitesinde yer alan haberde Datça’ya Türkiye’nin ilk ateist mezarlığı açıldığı belirtilince haberi ciddiye alarak eleştirenler ve belediyenin hizmetini alkışlayanların ardı arkası kesilmedi. Sosyal medya üzerinde de hızla yayılarak binlerce paylaşım yapıldı. Hatta haberde “Mezarlığa ilk defnedilen kişi ise geçen hafta kalp krizinden hayatını kaybeden ressam-şair-oyuncu-heykeltıraş Mehmet Gülenyüz oldu….Yöre sakinleri ‘Türkiye’de farklı inançlara yönelik baskıların konuşulduğu bir dönemde yapılan bu uygulama, geleceğe umutla bakmamızı sağlıyor’ derken, bazı köylüler de mezarlıkta şarap içildiğini ifade ederek,kapatılması için muhtarlığa dilekçe verdiler” denildi.
Haberin ciddiye alınıp internet üzerinde yayılması üzerine Datça Belediyesi açıklama yapma gereği duyarak, “Datçalılardan böyle bir talep gelmediği gibi bu yönde bir meclis kararımız da söz konusu değildir” dedi. Datça Müftüsü İbrahim Yavuz da haberin masa başında yazılmış şaka içeren bir kurgu olduğunu belirterek “Bu haberi yazanlar iyi niyetli midir yoksa kötü niyetli mi bilemiyoruz” dedi.

4- Facebook’a Girdi Diye Taşlanan

Birçok yayın organının internet portalı ve sosyal medya üzerinde “Facebook’a üye oldu diye Işid tarafından taşlandı” şeklinde paylaşılan haberde kullanılan fotoğraf 2008 yılı yapımı “Soraya’yı Taşlamak” filminden bir kare idi. Evet Işid bu ve daha kötü cezalandırma yöntemleri uygulıyordu fakat doğru habere doğru fotoğraf kullanılmamıştı.

face

5- Akademisyen Akp’den Aday mıydı?

2015 yılı genel seçimleri öncesinde Akp aday adayları renkli görüntüleri ile ilgi çekmekteydiler. Ülkenin hem tv/sinema hem de kitap piyasasında popülerleşen aynı zamanda Akp’nin son yıllarda yürüttüğü Osmanlı imajı aday adaylarında fazlalıkla vücut bulmuş, adaylar kaftanlı, kavuklu, padişah görünümlü fotoğraflarıyla seçim billboardlarında yerlerini almaya başlamışlardı. Bir özel kurumda akademisyen olan Ulvi Yaman da bu renklilikle mizahi şekilde dalga geçmek amacıyla kendi fotoğrafını Osmanlı kostümü ile montajlayarak bir ilan yapmış, kendisi de aday adayı gibi sosyal medyada fark edilip çeşitli yorumlarla paylaşılmaktaydı. Yaman’ın seçim ilanına bir tepki de eski Akp milletvekili Feyzi İşbaşaran’dan gelmişti:

akp