02 Temmuz 2024 Salı
Ana sayfa » Overdose Rock Röportajı
Overdose Rock Röportajı

Overdose Rock Röportajı

Hoş geldin vorisbian Mersin üçlemecisi olarak yakında sinemalardayız, bu hafta röportajına seninle devam ediyoruz, vorisbian ne demek bu arada onu merak ettim.

Hoş bulduk Ozan, haftaya da seninle röportaj yapalım kare tamamlansın bence. vorisbian Boris Vian’ın anagramı, ufkumu açan insanlardan biri, yazdığı 4 kitap hayata bakışımı, mizah anlayışımı şekillendirdi. “İnsan ancak hiçbir şeye heves duymadığı zaman özgür olur” der ve hevesin ötesinde bir tutkuyla bağlıdır kısacık yaşamında senaristlik, caz müzisyenliği, opera besteciliği yapmıştır. Mühendislik alanında patentli buluşları var. Aslında diğer soruları boş verip bir saat Boris Vian anlatmak geliyor içimden ama röportajın ruhuna aykırı.

osman1

Her konuda konuşabilecek insanları çok seviyorum şuanda onun rahatlığı var üstümde, tabi ki sorular rock müzik üzerine… Senin için Black Sabbath ve Ozzy Osbourne nedir bize bahsetsene

Black Sabbath için fazla söze gerek yok, heavy metal tanrısı adamlar hatta trash metalin başlangıcında da Black Sabbath’ın direkt katkısı vardır o karanlık atmosfer, Tony Iommi’nin şahane riffleri birçok müzisyeni etkilemiş olmalı. Ozzy Osbourne denince çocukken misafirliğe gittiğim evde kazayla ezdiğim civciv geliyor aklıma. Rockstar kimliğinin dışında senin içip içip “ölmemiş miydi abi” diye sorduğun adam ayrıca. En son baktığımda hayattaydı umarım uzun süre korur bu durumu.

ozy

Deep Purple deyince aklıma hep twitter’dan da tanıdığımız kurbağa kral geliyor Deep Purple deyince onun roman gibi yaptığı tefrikası vardı, sence Deep Purple’ı Deep Purple yapan neydi yıllar geçmesine rağmen hala zevkle dinleyebileceğimiz eşi benzeri olmayan bu grubun bizi bu kadar büyülemesinin altında ne yatıyor?

Kurbağa Kral olmasa twitter da geçirdiğim zaman bir hayli azalır. Sabah iş var ama terfika bitmedi diye uykusuz kalıyordum ilk başlarda, sonra uyuyup ertesi gün kaldığım yerden okuyabileceğimi keşfettim de biraz düzene girdi uykum. Deep Purple bahsi geçince aklıma Sometimes i Feel Like Screaming geliyor, Ritchie Blackmore’a laf edemem ama Steve Morse’un her konserde farklı çaldığı sololarla Sometimes I Feel Like Screaming ayrı bir yeri olan parçadır benim için. Üniversite zamanı çok içtiğimiz bir gece aklıma gelip de abi Sometimes I Feel Like Screaming var mı diye sormuştum, @lickdaurent kişisi olması lazım diye içeriye gidip elinde Purpendicular cd siyle dönünce sarılacaktım adama. İstediğimiz müziği istediğimiz zaman dinleyemediğimiz, internetin 56k bağlantı olduğu acayip yıllardı.

steve

Bu aralar inanılmaz derecede Freddie Mercury dinliyorum bu konuyu açmasam içim rahat etmezdi, bence gelmiş geçmiş en iyi vokal kendisidir bu konuda fikrin nedir abi ? Birde Freddie Mercury ve Queen için ne demek istersin?

Kesinlikle en iyi vokallerden biridir diyelim, 10 yaşında falandım galiba Innuendo arada çalardı evde. Aynı yıllarda ford reklamında The Show Must Go On kullanıldığında sevinçten zıplamıştım ben bunu biliyorum diye. I’m going slightly mad de o albümdeki favorim, delirmeye küçük yaşta başlamışım galiba. Queen’den bahsedip Brian May demezsem terbiyesizlik etmiş olurum, diğer gitaristlerden ayrı bir yere koymak lazımdır. 16 yaşında piyasadaki gitarları kullanışsız bulup babasıyla beraber Red Special adını verdikleri gitarı yapıyorlar ve Queen’in albümlerinde konserlerinde yıllarca kullanılıyor o gitar. Müthiş bir kafa.

quuen

Herhalde dünyanın en fazla cover yapılan şarkısı “Fear of the dark”’dır. Şimdi aklıma geldi acaba bunla ilgili bir Umut Sarıkaya tespiti var mı çok merak ettim kesin araştıracağım, hatta okuyucularımıza şunu söylemek istiyorum bence en iyi Fear of the dark coverını Haggard grubu yapmıştır bulabilirlerse kesin dinlesinler. Iron Maiden için ne demek istersin abi bir de neden bu “Fear of the dark” bu kadar cover furyasına dönüştü.

iron

Güney Amerika konserlerinin birinde “Iron Maiden is my religion” diye bir pankart vardı, aslında şahane özet. 2011 İstanbul konserinde “Today is the end of wasted years welcome Maiden” yazmışlardı benim için gerçekten de öyleydi konserden sonra iki gün konuşamadım, sesim çıkmadı arayanı meşgule atıp sms le falan anlaştım insanlarla ama umrumda değildi. Ergenlikte babamın rapido mürekkebini çalıp toplu iğnenin etrafına ip dolayıp kendi kendime yaptığım Iron Maiden logosu var omzumda, yıllar geçtikçe benimle büyüdü o dövme hatta artık okunmaz hale geldi ama sildirmeyi veya kapatmayı düşünmedim hiç. Ortaokul zamanı tuttuğum günlüklerin sağında solunda Eddie illüstrasyonları var, şimdi çizemem mümkün değil. 2013 konserinde The Clairvoyant çaldıklarında kendimden geçtim, bir terslik olduğunu fark edip etrafıma bakınca insanların uzaklaştığını gördüm millet rahatsız olup uzaklaşmış o ortamda artık nasıl kendimi kaybedip eşlik edicem diye yırtındıysam, normalde nefes almak için boşluğu zor buluyorduk.

Edit: Sorular bitince bulurum diye sona atmıştım Haggard coverını fakat bulamadım, çok hevesli de değilim açıkçası kimse Iron Maiden coverlamazsa dünya daha güzel bir yer olur. Cradle of Filth’e de buradan selamlar.

Herhalde The Beatles hakkında soru sormasam bizi kürekle kovalarlar, neyse abi ben John Lennon’un holigan bir taraftarı yüzünden öldürülmesine hala inanamıyorum, bir insan onu öldürecek kadar ne kadar holigan olabilir bu konuda ne diyeceksin, hala hayatta olan Paul McCartney müzik kariyerine devam ediyor, The Beatles John Lennon’unsuz bir hiç miydi diğer grup elemanları hakkında ve The Beatles için ne demek istersin?

Allah hepsinin belasını versin. Ortaokul yıllarında kardeşimde Anthology serisinin kasetleri vardı kaç tane hatırlamıyorum ama nasıl yerleştiyse artık şu yaşa geldim hala kâbuslarımda Ob-la-di Ob-la-da çalıyor life goes on brahhh diye bağırarak uyanıyorum. John Lennon – Yoko Ono ilişkisinin benzerini Kurt Cobain – Courtney Love la 90 larda yaşadık sanırım. Cinayet de kesin “karı meselesidir” abi bence.

Ne zaman bir yerde Pink Floyd müziği çalsa ya da dinlesem hemen aklıma Trainspotting filmi geliyor ne alaka inan bilmiyorum, buradan iyi ekmek çıkar. Soru geliyor abi şimdi. Pink Floyd iki fraksiyona ayrılıyor Roger Waters dönemi ve David Gilmour dönemi bunlar niye ikiye ayrıldı aralarında bir ton mevzu falan çıktı sonra birbirlerinden bağımsız devam ettiler, Pink Floyd, Roger Waters ve David Gilmour için fikirlerini merak ediyorum.

Ben Syd Barrett Pink Floyd cusuyum.

sid

Gelelim Gelelim Led Zeppellin’e onlar hakkında ekşi sözlükten aldığım bir entry ekleyeceğim “66 yaşındaki babam Led Zeppellin hayranı, 35 yaşındaki ben de öyleyim. 4 yaşındaki oğlum ve 16 aylık kızım da kafalarını sağa sola sallayarak, keyifle eşlik ediyorlar ben Led Zeppellin dinlerken.” Soruyu sormama gerek yok sanırım sen konuş abi dinliyoruz.

İkinci soruya geri dönebiliyor muyuz? Ozzy Osbourne’den bahsederken aklımdan geçmişti Mr. Crowley, Jimmy Page ve Aleister Crowley arasındaki bağlantıyı ben biraz kurcalayıp pek bir yere varamadım gerçi, Aleister Crowley’nin Ay Çocuk diye bir kitabı olacaktı 6:45 yayınları basmıştı evde bir yerlerde duruyordur alıp kenara atılan kitaplardan bulursam okuyayım onu iyi oldu bak.

megadeth

Trash Metal diyince çocukluktan beri bana Megadeth aşıladılar abi yani Trash Metal lafı duyunca hemen kafamda Megadeth yanıyor o derece aşıladılar, Trash Metal ne abi birde niye bu kadar Megadeth ile özdeşleşmiş durumda.

Dave Mustaine twitter hesabını gayet aktif kullanıyor ama korkuyorum mention a falan girmeye aslında aşırı sayko bir durum 20 sene önce senin için tanrı katında olan adamla şimdi bir websitesi üzerinden diyaloga geçebiliyor olmak. Oğlumla dinliyoruz arada, tipi koyuna, sesi fareye benziyor dedi ilk izlediğinde, şimdi ara ara torneydooooooğ diye bağırıp üstüme atlıyor biraz büyüsün de beraber çalarız umarım. Trash metal deyince Slayer, Overkill, Metal Church, Death, Testament, Sepultura, Pantera, Annihilator, vs. çok fazla iyi grup var saymakla bitmez.

“Angie, Angie, When will those dark clouds all disappear, Angie, Angie, Where will it lead us from here” evet evet abi The Rolling Stones efsane şarkısı bilmeyen yoktur herhalde eee abi anlat o zaman sormama gerek yok artık.

Abi sanırım bu da “karı meselesi” rivayet göre olay Mick Jagger ve David Bowie arasında geçiyor.

Senin gizli bir The Doors hayranı olduğunu geniş istihbarat çalışmalarımla öğrendim niye gizliyorsun abi ? Çabuk bize bunu anlat The Doors’u ve gizli hayranlığını.

Ahaha The Doors hayranlığımı sizden saklayacak değilim, hatta insanlığın şartlardan biridir bence The Doors hayranı olmak. An American Prayer’ı Amerikan Gecesi diye çevirip basmıştı bir yayınevi kitabı aradım bulamadım daha geçenlerde kim alıp geri getirmediyse iki elim yakasında. When You’re Strange diye bir belgesel var her izlediğimde iki şişe şarap tüketiyorum, tavsiye ederim. Where is the wine the new wine? (dying on the vine)

morison

Styx – Boat on the river evet abi Styx ne alaka diye sorabilirsin benim bir anım vardı bunla ilgili biraz uzun olacak ama anlatacağım hep sen anlatacak değilsin, rahmetli dedemin bir mandolini vardı çocukken onunla ritim falan tutmaya çalışırdım ufağım ya elime de oturuyor böyle havalara falan giriyorum, o zamanlar internet yok TRT 3’de Rock Market vardı bilirsin intro müziğini ve girişindeki intro yayınını orada Styx- Boat on the river çıkmıştı sözlerini ezberlemiştim o şarkıyı da mandolinle çalıyorlardı inanılmaz mutlu olmuştum, çocukluğumdan belli bu şarkıyı ezbere bilirim. TRT 3’ün o Rock Market kuşağı çok efsanedir birçok şeyi çocukluktan oradan birde mahalledeki rockcı ağabeylerin kasetlerinden dergilerinden öğrendik, sen nasıl başladın abi bu serüvene?

Sırayla gidelim, abi az önce Angie şimdi Boat On The River, soruları hazırlarken arkada Anılar 9 mu çalıyordu? Rock Market bir jenerasyonu büyüyüp bakkal olmaktan kurtardı bence, jeneriğinde çalan Triumph – Blinding Light Show da müthiş parçadır. Ben çok şanslıydım dayım bir süre bizimle yaşadı. 400 tane falan kaseti vardı adamın. Okuldan gelince raftan rastgele bir kaset seçip dinlerdim. Sonra kapak tasarımlarına bakıp beğendiklerimi dinlemeye başladım ilk The Doors dinlemem de o zamanlar işte 10-11 yaş civarı filmin soundtrack albümü vardı kapak bir şekilde dikkatimi çekti. Cem Karaca’dan Leonard Cohen’e oradan Nick Cave’e uzanan gayet müthiş bir arşivdi.

Sorularda hep efsane olmuş grupları ve müzisyenleri sordum fakat bunların birçoğu 1960-1970 dönemine ait, aradan tam 56 yıl geçmiş, saçma sapan bir örnek vereceğim öyle derdimi sana anlatmaya çalışacağım 56 yıl geçmesine rağmen hala kullandığımız o yılların teknolojisi yok, elbisesi, ayakkabısı yok, çamaşır makinesi, televizyonu yok hepsi modernleşmiş ve gelişmiş halde fakat aradan 56 yıl geçmesine rağmen hala biz bu adamları dinliyoruz? Abi o zaman bu piyasa bitti ve bizim rock müzik algımız tamamen 1960-1970’ler arasında mı kaldı, yani bir daha gelişmedi mi diyeceğiz, bir Iron Maiden havası veren yada The Beatles havası veren veya onlardan iyi müzik yapan neden günümüz de gruplar hala yok yani sınırlıydı ve yaptılar bitti mi?

Müzikte şöyle bir durum var teknolojinin müziğe etkisi biraz Black Mirror gibi, müzisyen daha iyi mikrofon, daha gelişmiş stüdyo ortamına sahip olabilir ama eskiden lambalı amfiler vardı istediğimiz tonu almak için çalmadan yarım saat önce amfiyi fişe takıp lambaları ısıtırdık lamba ısındıkça ton güzelleşirdi, şimdi sittin tane pedalla yazılımla falan o tonun simülasyonunu alabiliyoruz o da pek bir boka benzemiyor doğal olarak. Gelişmek değil de değişim var, dinleyici olarak ben de değişiyorum durmadan, gün içerisinde Aphex Twin de dinliyorum Parov Stelar’da Eminem’de.

Röportajıma konuk olduğun için gerçekten çok teşekkür ediyorum vorisbian eline, koluna, fikirlerine her şeyine sağlık son olarak bize bir favorilerinin olduğu play list yapsana sıkıldıkça dinleyelim.

Ben teşekkür ederim gayet keyifliyle yanıtladım. En sakat soruyu en sona bırakmışsın, direkt aklıma gelenleri yazayım şarap da bitti zaten.

Julia Dream – Pink Floyd

Sometimes I Feel Like Screaming (Live at The Olympia) – Deep Purple

D’yer Mak’er – Led Zeppelin

Take It As It Comes – The Doors

Where Do You Think You’re Going – Dire Straits

Rainbow In The Dark – Dio

The Clairvoyant – Iron Maiden

Mr. Crowley – Malmsteen / Tim Owens / Derek Sherinian

She-Wolf – Megadeth

Evil Never Dies – Overkill

Seasons In The Abyss – Slayer

Anthem To The Estranged – Metal Church

Voice of The Soul – Death

Röportajı Yapan: Ozan – @norskdark Twitter

Röportaj Veren: vorisbian – @vorisbian Twitter