07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » Kulüp Rakısı’nın Efsane Etiketi
Kulüp Rakısı’nın Efsane Etiketi

Kulüp Rakısı’nın Efsane Etiketi

KULÜP RAKISI ETİKETİ
SİMALAR BİLEREK Mİ DEĞİŞTİRİLDİ?

Gönle ferahlık, ruha letafet bahşeden sert içimli (gradosu yüksektir: % 50) Kulüp Rakısı’nın efsane etiketindeki değişikliği yazmak istedim bu hafta…

kulup-rakisi-3

Kulüp Rakısı etiketi –geçen haftalarda sayfamda ağırladığım– İhap Hulusi’nin (Görey) elinden çıkmadır. Grafik ve afiş sanatımızın duayeni olan İhap Hulusi’nin bu işi, etiket üzerinde resimleri olan kişioğullarından dolayı çok konuşulup tartışılmıştır. Hatta, devrin mühim şahsiyetleri tarafından iddia konusu olduğu dahi rivayet edilmektedir.

Kemal Atatürk ile İsmet İnönü, diyen de vardır; İhap Hulusi Gazi Paşayla, diyen de!…

İlk Örnek

untitled-1

İhap Hulusi Görey, yapmış olduğu illüstrasyonları –çoğunlukla– daha önceden kurgulayarak çekmiş olduğu fotoğraflardan yararlanarak oluşturmuştur. Fotoğrafta görüldüğü gibi vücut hareketi, gölge, ışık, elin-kolun pozisyonu, kadehi orta ve işaret parmakları arasında tutuş, koltukta oturuş şekli ve sigar/puro gibi ayrıntılar, etiketteki illüstrasyona model oluşturmaya adaydır.

Etiketteki Kişioğulları

Bu iki kişiden biri, etiketin yaratıcısı olan İhap Hulusi Görey, diğeri ise yakın arkadaşı Fazıl Ahmet Aykaç’tır.

Tekel Genel müdürlüğü Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü Ekber Yeşilyurt, ‘80’li yıllarda İhap Hulusi Görey’e bir saygı ziyaretinde bulunur. İhap Hulusi, bu ziyaret sırasında Ahmet Haşim, Mithat Cemil, Orhan Seyfi Orhon, Yahya Kemal Beyatlı ve Yusuf Ziya Ortaç’la beraber Lebon Pastanesi’nin müdavimleri olduklarını ve orada bir akşam rakılarını yudumlarlarken o anı ölümsüzleştirmek isteği ile sözkonusu etiketi çizdiğini ifade eder. Yine kendi ifadesi, resimdeki kişilerden birinin kendisi, diğerinin de Fazıl Ahmet Aykaç olduğudur. (Bu ziyaret/söyleşi, daha sonra Ekber Yeşilyurt tarafından Tekel Genel Müdürlüğünün yayın organı olan “Tekel Dergisi”nde yayımlanmıştır.)

Eski Etiket – Yeni Etiket

untitled-1

İki etiket arasındaki farkı hemen görebiliyoruz… Neden acaba etiketlerdeki illüstrasyon bir süre sonra -bugün hâlâ aynısı olan- etiket haline getirilmiştir? Tamam, temel kompozisyon değişmemiştir; ama en mühimi, illüstrasyonu oluşturan elementlerle beraber, etiketteki karakterlerin simaları değişmiştir/değiştirilmiştir. Eski etiketteki kişilerin İhap Hulusi ve Fazıl Ahmet olduğunu biliyoruz da ya şimdikiler?!

Hoş kalın!…