İstanbul Boğazı’na yapılan 3. köprü olan Yavuz Sultan Selim Köprüsü bugün yoğun güvenlik önlemleri altında dev bir törenle açılıyor. Açılışını Tayyip Erdoğan’ın yapacağı köprünün açılışı için tören başladı. Erdoğan, Belediye Başkanlığı döneminde “3. köprü cinayettir” diyerek karşı çıktığı köprünün açılışında, “bütün engellemelere rağmen yaptık” dedi.
İşte Erdoğan’ın açılış konuşması;
“Yaptırmayacağız diyenler oldu…”
“Açılışını yaptığımız Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nün ve Kuzey Çevre Otoyolunun İstanbulumuza milletimize Avrupa ve Asya kıtalarımıza, tüm insanlığa hayırlı olmasını diliyorum. Bu köprünün projesinin hazırlanmasından inşaatına kadar tüm aşamalarında emeği geçen bakanlarımızı bürokratlarımızı yüklenici firmalarımızı mühendislerimizi işçilerimizi özellikle tebrik ediyorum. Tabi ki bu süreçte üç başbakan ve bir de az önce dinledik sayın Gül ile birlikte çalıştık. Temeli sayın Gül ile birlikte attık. Başbakandım ve o zaman ulaştırma bakanı da bugün başbakan sayın Yıldırım’dı. Büyük bir coşkuyla attık. Dalgalarını geçenler oldu, yaptırmayacağız diyenler oldu. Buralara gelip gösteri yapanlar oldu. Ama biz dedik ki bu yoldan dönmek yok. Yapacağız dedik ve Allah’a hamd olsun, işte Halep oradaysa arşın burada.”
135 bin araç garantisi
Köprü için yapımcı iki şirkete her gün 135 bin araç garantisi verildi. Bu rakam yakalanamazsa, kalan fark devlet kasasından ödenecek. Açılış töreninden canlı yayın…
Kentin son ormanlarına da bir hançer gibi saplanan Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve Kuzey Marmara Otoyolu’nun yapımı yaklaşık 3 milyar dolara mal oldu. Köprüden geçiş ücreti, birinci sınıf araçlar için 9,90 lira olarak açıklandı.
Başbakan: Kamyon, otobüs ve tırlar şehir içine giremeyecek
Başbakan Binali Yıldırım, açılış konuşmasında yarından itibaren kamyon, otobüs ve tırların şehir içine giremeyeceğini söyledi.
“Yavuz Sultan Selim geliyor. Bugün 26 Ağustos, Gazi Mustafa Kemal’in büyük taaruza başladığı günün yıldönümü. Bugün günlerden Türk’ün gücünün tüm dünyaya gösterildiği gündür. Bugün aynı zamanda Fırat Kaplanı’nın başarısının günüdür. 29 Mayıs 2013’te bu köprünün temelini attık. Bu köprüyü yapmaya karar verirken Cumhurbaşkanımızla üzerinde çok düşündük. En az üç ay güzergahları inceledik. Sonunda en doğru yeri bulduk. İşte boğazın en kuzeyinde, Karadeniz’in girişinde, bu tarihi eseri, bu mühendislik harikasını İstanbul’a hediye etmenin keyfini yaşıyoruz. Bu köprü tarihi İpek Yolu’ndaki bütün yolculuklara hizmet ediyor. Yavuz Sultan Selim Köprüsü yarın hizmete geçecek. Yavuz Sultan Selim Köprüsü yarın hizmete girecek. Köprünün özelliği şu; şimdi Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nden geçen bütün kamyonlar, otobüsler, TIR’lar artık yarından sonra şehir içine giremeyecek”