Gazeteport

Doctor Strange

165 Milyon dolarlık bütçeye sahip Marvel evreninin yeni sürprizi Doctor Strange vizyondaki yerini aldı. Korku filmlerinin yönetmeni olarak bilinen Scott Derrickson’ın yönetmen koltuğunda oturduğu filmin senaryosu Jon Spaihts, Scott Derrickson ve C. Robert Cargill’e ait.

Doctor Strange

Stephen Vincent Strange (Benedict Cumberbatch), imkansız denilen ameliyatların altından başarıyla kalkabilen bir cerrahtır. Geçirdiği ağır bir trafik kazası sonrasında elleri büyük zarar görür ve yeteneğiyle beraber mesleğini kaybeder. Bilinen tüm tedavi yöntemlerini deneyen Strange hiçbir çıkış yolu bulamaz. Tibet’te yaşayan bir bilgenin tüm yaraları iyileştirebildiğini ve tek çözümün o olduğunu öğrenmesi üzerine soluğu orada alır. Fakat Tibet’te onu düşlerinin ötesinde bir mucize beklemektedir.

Algı Kapıları

Doctor Strange’in Tibet’teki Ancient One (Tilda Swinton) adlı bilgeden öğrendiği çakraları açma, astral seyahat ve duru görü gibi olaylar ve bunların filmde görsel olarak izleyiciye yansıması bana; gelmiş geçmiş en büyük entelektüellerden birisi olarak kabul edilen İngiliz yazar Aldous Huxley’in Algı Kapıları adlı eserini çağrıştırdı. Huxley, 1953 yılının Mayıs ayında sabah saat 11:00 sularında karısı ve arkadaşı Psikiyatrist Humhprey Osmond’un yanında bilimsel laboratuvar koşulları altında bir gram meskalinin (kaktüsten yapılan halüsinasyon etkisi yaratan uyuşturucu) onda dördünün eritildiği yarım bardak su karışımını içer. Karışımın kanına karışması sonrasında gördüğü ve algıladığı dünyayı kayıt cihazına anlatması sonrasında çıkan eserdir Algı Kapıları. Algıladığı şekiller, hayaller, sanrılar, beyin işlemlerinin koordinasyonu ve sinir sistemiyle şeker ilişkisini anlattığı bu yapıt tıpkı Doctor Strange’in bilgenin verdiği çayı içmesinin sonrasında gördüğü şekilleri anımsattı. Bu eser üniversitelerde Fenomenoloji ve Görsel Gösterge Bilim derslerinde halen kaynak kitap olarak kullanılmaktadır. Ayrıca Aldous Huxley’e pek çok akademisyen profesör tarafından modern düşüncenin ve en yüksek entelektüel bilginin sembolü olarak anılmasında katkı sağlamıştır. Dikkatle izlerseniz filmin bir yerinde bahsettiğim bu kitabın gözüktüğüne sizde tanık olacaksınız.

Boyutların Öyküsü

Filmde Doctor Strange’in yaptığı boyutlar arası yolculuklar ise bana Victoria döneminin önde gelen bilgin ve ilahiyatçılarından olan Edwin Abbott Abbott’ın boyutların öyküsünü anlattığı 1884 yılında yayınlanan Düzlemler Ülkesi ya da özgün adıyla Flatland: A Romance of Many Dimensions adlı eserini anımsattı. Abbott, bu yapıtında tıpkı Strange’in tanık olduğu gibi boyutlar arası yolculuğa çıkmayı anlatır. Üç boyutlu dünyadan iki boyutlu dünyaya ve buradan dördüncü, beşinci ve altıncı boyutun gizemini çözmeyi amaçlayarak hayal gücünün sınırlarını zorlar. Ayrıca filmde Ancient One adlı Tibetli bilgenin 3 boyutlu dünyanın kanunlarını değiştirdiği ve görsel olarak farklı şekillere soktuğu bölümler bana Hollandalı ressam ve grafik sanatçısı Maurits Cornelis Escher’ın görecilik ve görelilik gibi kuramları işlediği çizimlerini anımsattı. Escher’ın resimlerine baktığınızda filmin çizimlerle olan bağlantısını göreceksinizdir.

Baker Street

Doctor Strange filmde kapılardan birinden geçtiğinde kendisini Londra’nın ortasında 177 A Baker Street’te bulur. Başrol oyuncusu Benedict Cumberbatch’ın takipçileri Sherlock Holmes karakterini canlandırdığı Sherlock adlı diziye aşinadırlar. Sherlock Holmes’i araştırdığınızdaysa 221 B Baker Street’te oturmakta olduğunu göreceksiniz.

İYİ SEYİRLER DİLERİM

Efe TEKSOY

Exit mobile version