CHP İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi, Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu’na yaptığı başvuruda, 2010 yılında Ensar Vakfı Çorum Şube Başkanı’nın da cinsel istismardan hüküm giydiğini belirterek Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sema Ramazanoğlu’na “Türkiye’de çocukların denetimsiz bir biçimde emanet edildiği, kaç ev bulunmaktadır? diye sordu. İlgezdi, Karaman’da ‘cinsel istismara’ uğrayan çocuklarla ilgili araştırma komisyonu kurulmasını istedi.
CHP’li İlgezdi, Türkiye İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanlığı’na başvurarak Karaman’da vakıf ve derneklere ait evlerde barınan ve ‘cinsel istismara’ uğrayan çocukların mağduriyetinin yerinde tespit edilmesi ve benzer olayların başka vakıf ve yurtlarda yaşanıp yaşanmadığının belirlenmesi için bir araştırma komisyonu kurulmasını talep etti. İlgezdi, yaptığı başvuruda, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sema Ramazanoğlu’nun Ensar Vakfı ile ilgili ‘Buna bir kere rastlanmış olması hizmetleri ile ön plana çıkmış bu kurumu karalamak için gerekçe olamaz’ sözleri üzerinden 2010 yılında söz konusu vakfın Çorum Şube Başkanı Zekai İşler’in de 2 gence cinsel istismar iddiasıyla 4 yıl hapis cezasına çarptırıldığını söyledi.
“Bakanlığın Görevi Ensar Vakfı’nın Avukatlığını Yapmak Değil”
İlgezdi’nin o açıklaması;
-Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı’nın görevinin vakfın avukatlığını yapmak değil, olayda ihmali bulunan kişi ve kurumları da belirlemektir. Tabi ki suçun bireyselliği bir gerçektir. Ancak özellikle yoksul ailelerimiz çocuklarını bir öğretmene değil, vakfa emanet etmektedirler. Denetim yapma, görevlileri seçme gibi konularda vakfın sorumluluğunu görmezden gelemezsiniz. Bu olaylardan da anlaşıldığı üzere bu ve bunun gibi dernek ve vakıf evleri her türlü denetimden uzaktır. Takdir edersiniz ki, bu vahim olay, vakfın yöneticilerinin veya bakanlık birimlilerinin denetimleri sırasında ortaya çıkmamıştır. Çocuklardan birini ailesine durumu anlatmasıyla konu kamuoyuna yansımıştır.
CHP İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı’na şu soruları yöneltti
-Türkiye’de çocukların denetimsiz bir biçimde emanet edildiği, kaç ev bulunmaktadır?
-Aileler çocukları kimlere teslim etmektedir?
-Bu evlerde ne tür eğitimler verilmektedir?
-Milli Eğitim Bakanlığı veya Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın bu evler üzerinde herhangi bir yetki, izin veya denetimi söz konusu mudur?,
-Bu evler hangi kurumlar tarafından hangi sıklıkla denetlenmektedir?
-Bu evleri kimler kiralamaktadır ve kiraları kimler tarafından ödenmektedir?
-Ensar Vakfı’na veya diğer vakıf ve derneklere bağlı evlerde Türkiye genelinde kaç çocuk eğitim almaktadır?
-Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı mağdur çocuklarımızın ailelerine susmaları için para verildiği, olayı ortaya çıkartan gazetecinin tehdit edildiği iddiaları ile ilgili yetkili makamlara suç duyurusunda bulunmayı düşünmekte midir?