Gazeteport

#TÜBİTAKneyapsın?

TÜBİTAK’ın yıl içinde 50 bin kitap için toplatma kararı vermesi yeni bir tartışma başlattı. Yayın Kurulu’nun ‘yerlilik ve kültürel uyum’ kriterlerine göre incelediği kitaplar sakıncalı bulunursa imha edilecek.Konu sosyal medyanın da 1 numaralı gündemi oldu..

TÜBİTAK Başkanı’nın talimatıyla 2014 yılında yeni bir yasal düzenlemeye gidilerek özellikle yabancı eserleri Yayın Kurulu’nun titizlikle incelemesi dönemi başladı. 50 bin kitabın toplatılması ve satışının durdurulmasıyla alevlenen tartışma da yeniden yapılanma kapsamında gerçekleşti. Buna göre özellikle çocuklara ve gençlere yönelik evrimle ilgili popüler bilim kitapları TÜBİTAK Yayın Kurulu’nun denetim ve incelemesinden geçiriliyor.

Bilim yayınlarına Yerlilik ve Kültürel Uyum Kriteri 

Yerlilik ve kültürel uyum diye açıklanan iki kritere uymayan kitaplar için anında piyasadan toplatma kararı veriliyor. Yapılan incelemelerden geçemeyen kitaplar ise imha ediliyor. Alınan bilgiye göre 2015 yılında toplatılmasına karar verilen 50 bin kitabın akıbeti henüz belli olmadı. Yayın Kurulu’nun incelemelerinin ardından bu kitaplar sakıncalı bulunursa imha edilecek.

 

Darwin sansürlenmişti

TÜBİTAK Bilim ve Teknik Dergisi Yayın Yönetmeni Dr. Çiğdem Atakuman, Charles Darwin’i dergide kapak konusu yaptığı gerekçesiyle görevden alınmıştı.

TÜBİTAK’ın bu uygulaması sosyal medyada #TÜBİTAKneyapsın hashtag’yla en fazla yorum yapılan konu oldu.İşte onlardan bir kaçı;

 

Exit mobile version