Gazeteport

Oy Nasıl Çalınıyor, Ne Yapmalı?

Seçimlerde oy hırsızlığı tartışmaları 30 Mart seçimlerinde alevlenmişti.Oyların bir partiden başka bir partiye yazılması, birleştirme tutanaklarının AKP lehine düzeltilmesi, diğer partilerin oylarının iptal edilmesi, kapalı olması gereken oy torbalarının açılarak sandık başkanı tarafından oy pusulalarının mühürlenmesi gibi o kadar çok iddia ortaya atıldı ki o seçimler üzerindeki şüphe hala ortadan kalkmadı. İstanbul Kağıthane’de AKP lehine ‘sahtecilik’ yaptığı iddiasıyla bir sandık görevlisi hakkında 10 yıla kadar hapis istemiyle açılan dava halen devam ediyor.

Oyların nasıl çalındığına ilişkin iddialar kısaca şöyle

-Birlestirme tutanaklari degistiriliyor,

-Önceden mühürlenmiş  oylar konuluyor,

-Gecerli oylar iptalmis gibi gösteriliyor

Peki Ne yapılmalı?..İşte 4 adımda oy sahteciliği ve ona karşı yapılabilecekler.

  1. Sandıklar tutanaklar alınana kadar bırakılmamalı

Oy hırsızlığı için hedef bölgeler öncelikli olarak çok az oy farkının olduğu yerler olarak belirleniyor. . Bu bölgeler belirlendikten sonra seçmen kayıtlarına müdahale yapılabilir. Ölen kişinin yerine oy kullandırma ya da mükerrer oy gibi. Bu tip kritik bölgelerde sandık müşahitlerinin hiçbir şekilde sandık başından ayrılmaması gerekiyor..

 

  1. Hazır pusulalara dikkat!

Okuma yazma bilmeyenlere, yaşlılara “EVET” ya da “TERCİH” mühürü basılı oy pusulası verilebilir. Seçmene oy pusulası ya da zarf verilirken, bilinçli olarak gizlice zarfa ya da oy pusulasına belli işaretler ya da zarfın içine bir şeyler konularak oyun geçersiz olması sağlanabilir. Okul dışında mühürlü oy pusulaları verilerek boş oy pusulalarının getirilmesi istenebilir. Kolluk kuvvetleri birden fazla sandıkta oy kullanabilir. Yabancılara oy kullandırılabilir. Ölüler, oy kullanamayacak durumda olanlar tespit edilebilir ve bunların yerine yabancılara, başkalarına oy kullandırılabilir. Bunun için kimlik kontrolünün titizlikle takip edilmesi gerekiyor..

  1. Sayım sırasında kedi çıkabilir

Sayım, döküme geçileceği ifade edilerek müşahitler sandık çevrelerinden uzaklaştırılmak istenebilir. Bomba ihbarı var, yangın var vs nedenlerle müşahitler sandıktan uzaklaştırılmaya çalışılabilir. Döküm aşamasında, zarfların ve pusulalarının değiştirilmesi ya da geçerli geçersiz konusunda daha rahat hareket edilmesi amacıyla elektrikler kesilebilir. Sandık görevlilerinin kesinlikle yanlarında el feneri bulundurması ve bu tür oyunlara karşı dikkatli olması gerekiyor.

 

  1. Islak imzalı tutanaklar çok önemli!
    Sandıklarda görev yapacak temsilcilerin her sandıktan ıslak imzalı tutanakları alması ve en kısa zamanda partilerinin ilçe başkanlıklarına iletmesi gerekiyor. Tutanaklar ilçe örgütlerinde hazır bekleyen veri giriş sorumluları tarafından sisteme girildiği için YSK’nın girdiği sonuçların doğru olup olmadığını her sandık için kontrol etme imkanı oluyor.

 

Exit mobile version