07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » IŞİD İnfazları Kurgu Mu?
IŞİD İnfazları Kurgu Mu?

IŞİD İnfazları Kurgu Mu?

IŞİD Türk askerleri infaz etti mi? Bu soruya en yetkili ağızlardan henüz yanıt gelmedi. İnternette yayılan görüntülerin kurgu ya da gerçek olduğu tartışmaları da sürüyor. IŞİD’in infaz yöntemi üzerine Ekşisözlük yazarı “Anafor” çok çarpıcı bir analiz yaptı.

Kendisini “Bu söyleyeceklerimi çoğunuz bilmiyorsunuz ama ben, 4 yıldır yakın biçimde takip etmeye çalıştığım suriye iç savaşı nedeniyle çok iyi biliyorum. bu konuda saha durumu ve gidişat hakkında bir kısmı akademik değer taşıyabilecek analizler dahil olmak üzere ekşi sözlükte yüzlerce yazı ele aldım. bu yazılarımdan çok sayıda alıntı, tv’lerde “stratejik uzman” diye bildiğiniz çok kişi tarafından bol bol kullanıldı. bunu bilin, sonra şu yazacaklarımı okuyun: ben, bu konuda uzmanlar kadar bilgi sahibiyim. ” sözleriyle anlatan “Anafor”un yazdıkları şöyle;

-Bu video Biz Türkiye için ilk olabilir ama, IŞİD gibi bir katliam örgütü için gayet sıradan, binlercesi çekilip 3 yıldır sürekli yayınlanan insanlık dışı katliamlardan herhangi biri. IŞİD’in katliam videolarını arayıp izlerseniz (ki internette binlercesi var) hepsinin benzer prodüksiyonlara sahne olduğunu görürsünüz. yani, bu katliam Suriye askerlerinden ırak askerlerine, uluslararası gazetecilerden kaçırılan diplomatlara kadar binlerce IŞİD infazından sadece biri.

İdam Kararı Alınır Ama Hemen Uygulanmaz

-IŞİD’in eline düşen bir esir için hayat değişir. sadece bir esaret süreci yaşamaz. hakkında hemen ayaküstü bir mahkeme kurulup karar verilir. bu karar mahkeme gerçekleştirmiş ise, çoğunlukla idamdır. ancak, bu idamlar hemen uygulanmaz. idam şekli belirli değildir, ona sonradan karar verilir.

-Esir, hapsedilir. bu hapsi sırasında, kendisine IŞİD’in hayat tarzı empoze edilmeye başlanır. esir, önce zorla ve korkuyla İslami bir hayat tarzı sürmeye başlar. namaz kılmaya, namazları zamanında eda etmeye alışır. Hatta giderek dindar bir görüntü alarak, nafile namazlar dahi kılmaya başlar. Çünkü, ne kadar huşu içinde ibadetlerini yerine getirir, ne kadar samimi mümin olarak görülürse, o kadar iyi davranış görmeye başlar.

Esir Kurtulacağına İnandırılır

-Bu dönem içinde, kendisine militanların geneli hep çok kötü davranır. ancak, bazı militanlar mahkuma iyi davranmaya, dostça nasihatler vermeye başlarlar. Bir süre sonra, bu iyi davranan militanlarla aralarında arkadaşlıklar oluşur. Gülerler, sohbet ederler, hal hatır konuşurlar ederler. Bu militanlar, esire: ‘Eğer iyi bir mümin olursa, iyi halinden dolayı serbest bırakabilirsin. Hatta eğer istersen sen de bizimle birlikte cihat edersin’ demeye başlarlar. Mahkumda bu sayede bir kurtulma umudu yeşerir. Daha bir şevkle İslama ve IŞİD kanunlarına sarılır.

İdam Provaları başlar

-Bu dönemde, esir askerin nasıl idam edileceği belirlenmiştir. işte; suda boğulma, yakma, havaya uçurma, kafa kesme vs vs… İşte bu idam için provalar başlar. kameralar kurulur, kıyafetler hazırlanır, çekim, kurgu vs hazırlıklarına girişilir.
Esir, bunların prova çekimleri olduğunu ve kendisini “kurgusu çok güzel” idama hazırladıklarını bilmez. Her zaman esire; aslında idam edilmeyeceği, fakat kendisini öldürmüş gibi gösterecekleri, nihayetinde esaret hayatının bitip onlarla beraber cihat edeceği anlatılır. Bu, kendisine dostça yaklaşan IŞİD militanları da yine aynı dostlukla bu söylenenleri onaylar.

Ölüme Ramak Kala Prova Biter

-Esir, bu şekilde bazen onlarca prova çekimine gider. tankla ezilecek ise, onlarca kere tank birkaç santimetre yanına kadar gelir, durur. Yakılacak ise, ölmesine yaralanmasına izin verilmeden ateş söndürülür, kafası kesilecekse bıçak sadece boğaza dayanır, o bildik infaz metinleri okunur, sonra tekrar hücresine geri gönderilir.

Esir Ölmeyeceğine İkna Olur

-Bu provalar, bazen birkaç gün, bazen birkaç hafta arayla defalarca devam eder. sonunda, esir ölmeyeceğine ikna olur. Bu provalar hayatının bir rutini haline dönüşür. bu şekilde idam cezasından kurtulduğunu söyleyen başka militanlar gelir, ona sabretmesini söyler. kendisine yakınlık gösteren IŞİD militanları ile dostluklar bile kurar. ona göre, yakında salınacaktır. Ya ülkesine geri dönecek, ya da IŞİD ile cihada katılacaktır.

Prova Zanneder Ama Katliam Olur

-Ancak, o provalardan birinin sonunda ateşin sönmeyeceğini, tankın durmayacağını, suya batırılan kafesin dışarı çıkarılmayacağını, boğazına dayanan bıçağın kendisini kesmeye başlayacağını düşünmez. Ve bir gün o çekim yarıda kesilmez, esir asker sürekli yaptığı Provalardan birinden yine döneceğini zannederken vahşice katledilir.

Prova Sandıkları İçin Katliam Öncesi Sakindirler 

-Videolarda ölmek üzere olan askerlerin çok sakin olmasının, bazen ölmek üzereyken kendisini çeken kameramana veya militanlara bakıp durmalarını söylemesinin nedeni budur. Ama kimse durmaz. Sonra, yapılan provaların da çekimleriyle beraber, bu katliam videosu montajlanır. Çok profesyonel bir Hollywood yapımı gibi servis edilir.”