07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » Düşen Uçak ve Tuhaf İlişkiler 2
Düşen Uçak ve Tuhaf İlişkiler 2

Düşen Uçak ve Tuhaf İlişkiler 2

Borajet’in eski ortağı İbrahim Faruk Bayındır’ın tuhaf ve tartışmalı geçmişinde krtik davalarda rol alan “FETÖ” avukatı olarak bilinen bir isim öne çıkıyor. O isim Halil İbrahim Koca. MHP kaset şantajında adı geçen Faruk Bayındır ve tartışmalı geçmişini ayrıntılı anlatmıştık.

 Halil İbrahim Koca Kim?

Bir dönemin “karakutusu” olarak bilinen Halil İbrahim Koca bir avukat. Girdiği ilişkiler ve rol aldığı davalara bakınca bu ismin avukatlıktan öte başka bir misyon ve sorumluluk aldığı görünüyor. Faruk Bayındır ve Halil İbrahim Koca Bora Jet’in ortağıydı. Şu anda ikisi de ortak değil. Şirket’in ana hissedarı ve şundaki tek sahibi ABD’de yaşayan Yalçın Ayaslı. Faruk Bayındır ve Halil İbrahim Koca 2008 yılında çıkarttığı Aviation Turk isimli sivil havacılık dergisinde de beraberdiler. Koca derginin yayın kurulunda yer alıyordu. THY Eğitim Başkanı Selman Nas da aynı derginin yayın kurulundaydı. Son olarak “Şike kumpası” soruşturmasında hakkında yakalama kararı çıkartılan avukat Halil İbrahim Koca’nın içinde bulunduğu kritik olaylara göz atalım;

MHP Kaset Şantajı: 2011 genel seçimler öncesi MHP’ye yönelik şantaj kaset skandalının arkasındaki isim olarak MHP lideri Devlet Bahçeli’nin suçladığı isim Faruk Bayındır idi. Halil İbrahim Koca, Faruk Bayındır’ın Borajet’te ortağıydı. Kaset skandalı ortaya çıkınca  Koca, Borajet ve faruk Bayındır ile ilişkisinin kalmadığını açıkladı.

3 Temmuz Davası: Halil İbrahim Koca,  3 Temmuz’un sanıklarından dönemin Trabzonspor Kulübü Başkanı Sadri Şener ve yönetici Nevzat Sakar’ın da avukatıydı. Bu avukatlık sayesinde Trabzonspor’dan 950.000 TL aldı. 3 Temmuz davasında Sadri Şener savcılık soruşturması sonrası sürpriz bir biçimde tahliye oldu. Tahliye kararı veren hakim Mehmet Erdoğan daha sonra Özel Yetkili Mahkemede görev yaptığı sırada kandırıldığı itirafı yaptı. Şener’i sorgulayan savcı Mehmet Berk ise cemaat soruşturması kapsamında açığa alındı. Sadri Şener 3 Ağustos 2016’da yaptığı açıklama şunları söyledi “Bu avukatlar emniyet müdürlüğünün avukatlarıydı, bize de tavsiye edildi. Ben kimin FETÖcü olduğunu kimin olmadığını anlayamam. Tekrar ediyorum; biz o avukatlarla çalışırken FETÖ terör örgütü falan değildi, ayrıca avukatlar da bugünkü gibi aranmıyordu. Savcılıktaki ifademde bunları savcıya da anlattım. Savcı bana sorgulama sırasında ‘O avukatlara ödediğiniz para Pensilvanya’ya gitti’ dedi.” Halil İbrahim Koca son olarak Fenerbahçe’nin açtığı kumpas davasında hakkında yakalama kararı çıkarılınca kayıplara karıştı.

Rıza Sarraf’ın Avukatı: ABD’de tutuklu bulunan 17 Aralık’ın kilit ismi Rıza Sarraf’ın avukatlığını yaptı. 17 Aralık operasyonaları sırasında  “muhabir Rıza’dan 1 milyon dolar rüşvet istedi” haberlerinde yine Halil İbrahim Koca’nın adı vardı. Hürriyet rüşvet isteyen muhabirin Yeni Şafak’ta çalıştığını yazmıştı. Yeni Şafak ise Halil İbrahim Koca’nın aracılık ettiği gazetecinin Bugün muhabiri olduğunu ileri sürmüştü. Havuz medyasının iddiasına göre Koca, 5 ve 6 Ocak 2014 tarihlerinde Metris Cezaevi’ne giderek Rıza Sarraf’la görüştü. Sarraf’la görüşen Koca’nın, ‘Ek ifade ver. Seni savcıya götüreceğim. Ek ifade vermeden önce masada adli kollukla imzalanmış tahliye kâğıdını göreceksin. Ek ifadende ‘Bu işi hükümetin bilgisi ve talimatı doğrultusunda yaptım’ de ifaden bitince evine gideceksin’ dediği yazıldı.

Emniyeti’in Avukatı: Halil İbrahim Koca  İstanbul emniyetinin avukatlığını yaptı. 17/25 Aralık operasyonlarına kadar da Emniyet avukatlığı yapmaya devam ett. Operasyonlar sonrasında emniyet avukatlığı iptal edildi. Koca aynı zamanda Polis Akademisi’nde “İnsan Hakları ve Kamu Hürriyetleri” dersi verdi.

Bora Jet Şimdi Kimin ?

Bir dönemin kritik isimleri Faruk Bayındır ve Halil İbrahim Koca’nın buluştuğu yer Borajet havayolu şirketi idi. Şu anda ikisi de ortak değil. Faruk Bayındır ve Halil İbrahim Koca ortak iken Bora Jet ‘in iki uçağını THY kiraladı. Borajet’in sahibi ABD’de yaşayan ve Türkiye’de başka yatırımları da olan Yalçın Ayaslı. 2010 yılında Hürriyet’ten Gila Benmayor Yalçın Ayaslı için şunları yazdı:

“Borajet’in arkasındaki isim kim? Hemen açıklıyorum. Yıllardan beri Boston’da yaşayan ODTÜ mezunu Dr. Yalçın Ayaslı. Gazetelerde yer almaktan, söyleşi yapmaktan pek hoşlanmayan Ayaslı 68 kuşağı ve ODTÜ Elektronik Mühendisliği’nden mezun. Daha sonra ABD’ye gitmiş ve MİT Üniversitesi’nde yine elektronik dalında doktorasını yapmış. Ardından fizik doktoru eşi Serpil Ayaslı’nın da manevi desteğiyle 1985’te “Hitit Mikrodalga” Şirketi’ni kurmuş. Mikrodalgayla ilgili teknolojiler geliştiren şirket, yüksek teknoloji entegre devre ürünler satarak hızla büyümüş. Bugün Nasdaq Borsası’nda işlem gören şirketin değerinin 1.4 milyar doların üzerinde. Amerika’da Turkish Cultural Foundation’ı (Türk Kültür Vakfı) kuruyor. Türkiye’deki yatırımı 150 milyon dolar civarında. Borajet ile Türkiye’de sivil havacılıkta yıllardır beklenen “pervaneli uçak” atılımını gerçekleştirmiş durumda. 2009 yılında Net Holding’e ait Bazaar 54 mağazasını 18 milyon dolara almış. Yalçın Ayaslı’nın bazı diğer yatırımları sürpriz bir şekilde Ayvalık’ta karşıma çıktı. Ayvalık’ın ünlü zeytinyağcı ailesi Madra’lara ait deniz kıyısındaki görkemli fabrika binasını ve zeytinlik aldığını öğrendim.”

Bora Jet ve Fenerbahçe

Faruk Bayındır ve Halil İbrahim Koca’nın  artık Borajet ile herhangi bir ortaklığı bulunmuyor. Geçmiş ilişkiler nasıl kuruldu neden bu ortaklık bitti soruları şimdilik yanıtsız. Borajet’in sahibi Yalçın Ayaslı’nın Fethullah Gülen Cemaati ile bir ilişkisi olduğuna dair şu anda herhangi bir kesin bilgi yok ama Türkiye’de  tartışmalı isimlerle neden ortaklık kurduğu da şimdilik muamma. Borajet Havayolları ile Fenerbahçe Kulübü 3 yıllık sponsorluk sözleşmesi imzaladı. Ülker Stadı 1907 Tribünü’nde gerçekleştirilen basın toplantısına Fenerbahçe Kulübü Asbaşkanı Önder Fırat, Borajet Havayolları Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Akol, sarı-lacivertli futbolcular Robin van Persie, Simon Kjaer, Martin Skrtel ile Borajet Havayolları genel müdür yardımcıları Sevda Bakan ve Onur Akgül katıldı.