02 Temmuz 2024 Salı
Ana sayfa » Cunda ve Ayder’e Kıyacaklar

Cunda ve Ayder’e Kıyacaklar

Çevre ve şehircilik bakanlığı Ayvalık belediyesine SİT alanlarıyla ilgili gönderdiği son planda bir çok alanda yapılaşmaya izin verdi… Karar tepkiler sürerken bir kötü haber de Rize’nin doğal güzellikleri ile bilinen turizm bölgesi Çamlıhemşin‘e bağlı Ayder Yaylası‘ndan geldi. Şimdi burası da imara açılıyor.

Çevre ve şehircilik bakanlığı Ayvalık’ta SİT alanlarıyla ilgili gönderdiği son planda  yapılaşmaya izin verdi. Konuyu Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer belediyesi meclisinin şubat ayı toplantısında “51 bölgeye ayrılan Ayvalık’ta 1’inci derece doğal SİT alanı bölgelerde ve adalarda, SİT derecesinin düşürüldüğü ‘Pateriça’da müthiş bir değişiklik var” diyerek gündeme getirmişti.

“Tabiat Parkı olan bölümler Ayvalık’ta korunuyor. 22 ada bunun içine dahil fakat bu yeni değişimde bunların büyük bir kısmının imara açılması için harekete geçilmiş durumda. 1’inci, 2’inci, ve 3’üncü derece SİT alanlarının ismi değiştirildi. Mutlak, nitelikli ve sürdürülebilir koruma alanları olarak değerlendirilmiş. Mutlak koruma kırmızı, nitelikli koruma mavi ve sürdürülebilir yeşil renkle belirlenmiş.”

Cunda da imara açılıyor

battalos-otel-cunda-11507240735431_buyuk

Ayvalık Tabiat Platformu üyelerinden Prof. Kerim Alpınar, bakanlığın son düzenlemesiyle birlikte yan yana adalardan bazıları korunurken bazı adaların SİT derecelerinin düşürüldüğünü belirtti: “Örneğin Yellice, Pınar, Hasır, Tavuk, Güvercin, Çiçek ve Çıplak Ada için koruma derecesi 1’den 2’ye düşürülmüş durumda.”

“Cunda Adası’nın önemli bölümü yapılaşmaya açılmak isteniyor” diyen Alpınar, “Cunda’da neredeyse Cundalılara ait arazi kalmadı. Ne hikmetse daha çok Cunda’da el değiştiren Pateriça ve çevresi imara açılmak isteniyor” diye konuştu.

Ayvalık Kent Konseyi Başkanı Filiz Karayelli de “Kent Konseyi olarak bu konuyla ilgili toplantı yaptık ve kesinlikle önceden doğal sit olarak belirlenmiş alanların dışına çıkılmaması gerektiği kararını aldık ve bu konuda yasal ve eylemsel her mücadelede yer alacağız” dedi.

Şimdi de Ayder Yaylası için tehlike çanları çalıyor

ayder1

Ayder Yaylası’nda 110 hektarlık alanı ‘kentsel dönüşüm ve gelişim projesi’ adı altında imara açacak projenin ihalesi 6 Şubat 2017 günü saat 11:00’da TOKİ’nin İstanbul Hizmet Binası’nda gerçekleşecek. Ayder Yaylası ilk olarak 1987’de Turizm Merkezi ilan edilmiş, 1994 yılına gelindiğinde Milli Park, 1998’de ise Doğal Sit alanı olmuş ve koruma altına alınmıştı. Ayder, Karadeniz’in en bilinen yaylası son olarak 2006’da Bakanlar Kurulu Kararı ile “Kültür ve Turizm Koruma Gelişim Bölgesi” ilan edilmişti.

TOKİ tarafından ihaleye açılan proje bilgileri Elektronik Kamu Alımları Platformu’nda yayınlanmasına rağmen turizm koruma bölgesinde 110 hektarlık alanın imara açılma nedeni konusunda bilgi verilmedi.