02 Temmuz 2024 Salı
Ana sayfa » “Deniz’e Özgürlük”
“Deniz’e Özgürlük”

“Deniz’e Özgürlük”

Die Welt‘in Türkiye muhabiri Deniz Yücel‘in tutuklanması Almanya’da büyük tepki çekti. Ülke genelinde Yücel ile dayanışma eylemleri düzenlenirken, gazetelerin bugünkü nüshalarında da “Deniz’e Özgürlük” ilanı yer aldı.

DW’nin haberine göre Türkiye’de görev yapan Die Welt Gazetesi muhabiri Deniz Yücel’in tutuklanmasına Almanya’da tepkiler büyüyor. Siyaset ve medya dünyasında Yücel’in serbest kalması yönünde çağrılar yükselirken, sosyal medyada da #FreeDeniz (Deniz’e özgürlük) etiketiyle yapılan paylaşımlarda gazetecinin tutuklanmasına tepki gösteriliyor.

 #FreeDeniz

Deniz Yücel’le dayanışma amacıyla bugün Almanya’nın çeşitli kentlerinde “Deniz’e Özgürlük” sloganıyla otomobil konvoyları düzenlenecek. Ayrıca Almanya’nın büyük gazeteleri bugün “Deniz’e Özgürlük” (Freiheit für Deniz) ilanıyla çıktı. İlanda, “Bilginin, düşüncenin, ifadenin, sanatın özgürlüğü için… Deniz Yücel ve Türkiye’de tutuklu bulunan diğer tüm gazeteci ve sanatçılar için hep birlikte!” ifadeleri yer alıyor.

Deniz Yücel’in görev yaptığı gazete Die Welt ise bugün gazetenin genel yayın yönetmeni Mathias Döpfner’in “Wir sind Deniz” (Hepimiz Deniziz) başlıklı başyazısıyla çıktı.

Döpfner yazısında, “Yücel parlak bir gazeteci, her açıdan bağımsız bir kafa ve özgür bir ruh… Ve böyle biri olarak Türkiye’deki pek çok gelişme konusunda endişeli. Ona suçlu muamelesi yapılması, bu türden özgürlükleri elde eden herkesin başına aynı şeyin gelebileceğine işaret ediyor. Tutuklanması istisnai bir vaka değil, bir sistemin parçası. Ancak yabancı bir gazetenin muhabirinin böyle bir muameleye tabi tutulması, konunun yeni bir boyuta ulaştığının göstergesi” dedi.

deniz1

Siyasilerden Tepki

Deniz Yücel’in tutuklanmasına Alman siyasetçiler de sert tepki gösterdi. Yücel’in tutuklanmasının “acı ve hayal kırıklığına” yol açtığını kaydeden Merkel, Deniz Yücel’in gönüllü olarak ifade vermeye gittiğine işaret ederek alınan kararın sert ve orantısız olduğunu vurguladı. Merkel açıklamasında “Alman hükümetinin Türk adaletinden Yücel’e muamelesinde her demokratik toplum için yüksek değer taşıyan basın özgürlüğü ilkesini dikkate almasını beklediğini” vurguladı. Merkel, “Deniz Yücel’e adil ve hukuk devletine uygun bir muamele için güçlü bir şekilde çaba göstermeye devam edeceğiz. Yücel’in yakında özgürlüğüne geri kavuşmasını umuyoruz” ifadelerini kullandı.

Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, Deniz Yücel’in tutuklanmasını sert bir dille eleştirdi. “Bu çok sert ve bu nedenle de orantısız bir karardır” değerlendirmesinde bulunan Gabriel, Deniz Yücel’in kendi isteği ile soruşturma çerçevesinde ifade vermeye gittiğine işaret etti. Gabriel açıklamasında, “Türkiye’de üzücü bir dönem yaşandığını” belirterek “Türk-Alman ilişkileri için de zor bir dönemde” bulunulduğunu kaydetti. Gabriel, Deniz Yücel’in durumunun “hukuk devletinin temel ilkelerini uygulanması ve basın ve ifade özgürlüğünün değerlendirilmesi açısından iki ülke arasındaki farkı ortaya koyduğuna” vurgu yaptı.

Almanya Adalet Bakanı Heiko Maas da Yücel hakkındaki tutukluluk kararının, ‘bütünüyle ölçüsüz’ olduğunu ifade etti. Eleştirel gazeteciliğin demokratik düzenin ayrılmaz bir parçası olduğunu ifade eden Bakan, “İstenmeyen gazetecilerin tutuklanması bizim hukuk devleti ve basın özgürlüğü anlayışımızla bağdaşmaz” dedi. Adalet Bakanı Maas, Türkiye’nin Avrupa’nın temel değerlerine bağlı kalmaması halinde, “AB’ye yakınlaşmanın çok zor veya olanaksız” olacağını söyledi.