Türkiye’de seküler geleneğin bozulmasının tehlikelerine dikkat çeken ABD’li eski Büyükelçi John Herbst, Pakistan’ı örnek göstererek ordudaki dönüşümün çok ciddi sonuçları olabileceğini söyledi.
DW Türkçe’ye konuşan düşünce kuruluşu Atlantik Konseyi’nin uzmanlarından emekli büyükelçi Herbst, “Pakistan’da en önemli kurumların başında yer alan ordu, geleneksel olarak seküler bir yapıydı. Ama zaman içerisinde, kısmen İslamcılaşan ve radikalleşen genç askerlerin terfi edip yükselmesiyle ve üst kademelere gelmeleriyle bu yapı değişti. Türkiye’de bu yaşandı demiyorum ama bir ölçüde buna benzer bir duruma tanıklık ediyor olabileceğimizi düşünüyorum. Böyle bir gelişmenin Türkiye’nin geleceği ile ilgili çok ciddi sonuçları olacaktır” dedi.
Rusya’nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov’a yönelik suikastın Türkiye-Rusya ilişkilerinde yeni bir gerilime sebep olmayacağına inandığını ifade eden Herbst, “Rusya, savaş uçağının düşürülmesi sonrasında Türkiye ile yaşadığı gerilimi geride bırakmaktan, yeniden dostane olarak nitelendirilebilecek bir düzeye gelinmesinden memnun. Suikastın, bu süreci olumsuz etkilemesine izin vermeyecektir” diye konuştu.
‘TÜRKİYE, SUİKASTIN ARKASINDA ABD OLDUĞU VARSAYIMIYLA HAREKET EDERSE, İLİŞKİLER KÖTÜLEŞİR’
Suikastle ilgili olarak ABD’nin sorumlu tutulmasıyla ilgili de konuşan ABD’nin eski Ukrayna ve Özbekistan büyükelçisi John Herbst “Türk hükümeti, suikast ile ilgili olarak ABD ve CIA’yi suçlamak istediği kanaatine varıp, bu yönde hareket etmediği müddetçe Türkiye-ABD ilişkilerinin etkileneceğini düşünmüyorum. Gülen, Türkiye ile ABD arasında anlaşmazlık konusu olmayı sürdürüyor. Kimilerinin Gülen’i bu suikasttan sorumlu tutması, Türk hükümetinin de bu yönde düşünmesi ve bu varsayım üzerinden hareket etmesi, Türkiye-ABD ilişkilerinin daha da kötüleşmesine yol açacaktır. Bu Gülen mevzusu Ankara ile Washington arasında çetin konulardan birini oluşturuyor ve bu böyle olmaya devam edecektir” ifadelerini kullandı.