Fransız video oyun geliştiricisi Ubisoft şirketinin Assassin’s Creed adlı video oyun serisinden uyarlanan film vizyondaki yerini aldı. 125 milyon dolar bütçeye sahip olan filmde kullanılan kostümlerin her biri el yapımı ve 3 aylık bir sürede hazırlanmış. Michael Fassbender’in canlandırdığı Aguilar’ın kostümü elle dikilmiş 6 bin adet boncuktan yapılmış. Ayrıca Ubisoft firması oyunda kullanılan her silahın detaylı bir listesini yapım ekibine sunmuş. Filmin yönetmenliği Justin Kurzel’e, senaryosu Michael Lesslie, Adam Cooper ve Bill Collage’a ait.
Assassin’s Creed
Calum Lynch (Michael Fassbender) geçmişte yaptıkları yüzünden idam kararı verilmiş bir mahkûmdur. İdam edilme ritüellerinin ardından yasal olarak ölü olduğu halde kendisini Rikkin (Jeremy Irons) ve Sofia (Marion Cotillard)’ın sahibi olduğu Abstergo Industries isimli bir şirketin içerisinde bir nevi köle konumunda bulur. Callum Lynch ve beraberinde yer alan suçlular Abstergo şirketinin geliştirdiği Animus adlı programa sokulmak üzere alıkonan kobaylardır. Animus, içerisine yerleştirilen kişinin genetik geçmişini okuyarak atalarının yaşamlarını kullanıcıya üç boyutlu deneyim olarak yaşatan bir makinedir. Callum Lynch, 15. yy İspanyol engizisyonu döneminde yaşamış bir suikastçıların tarikatına mensup soydan gelmiştir. Şirketin kurucuları Rikkin ve Sofia, tarikatın sakladığına inandıkları Cennet Elması denilen bir kutsal eşyayı Animus’u ve suikastçıların soyundan gelen torunlarını kullanarak bulmayı amaçlamaktadırlar. Callum Lynch, kendisini bir anda suikastçılar ve tapınakçılar adlı tarikatlar arasındaki savaşta yer almış şekilde buluyor.
La Jetee Animus
Filmde yer alan Animus programı ve cihazı bana Chris Marker’ın yönettiği 1962 Fransız yapımı La Jetee adlı kısa filmi anımsattı. Siyah beyaz ve durağan fotoğraflarla anlatılan La Jetee filmi 3. dünya savaşının yaşandığı bir gelecekte nükleer felaket sonucu yer altında yaşamak zorunda olan ve bu felaketin sebebini araştıran insanların hikâyesini anlatmaktadır. Assasins Creed’te Callum Lynch’i geçmişe atalarının zamanına gönderilmesi bana La Jeete filmindeki karakterin (Animus cihazının atası) belli teçhizatlar kullanarak yıkıma sebebiyet veren felaketin nedenini araştırması için geçmişe gönderilmesinihatırlattı. Filmde bulunan Cennet Elması’nın içerisindeki bilgi sayesinde insanlığın kötülüğü olarak addedilen; şiddeti ve öfkeyi sona erdireceği düşüncesi ve ayrıca suikastçıların tarikata kabul olabilmek için belli parmaklarının kesilme ritüeli bana Amerika’lı bilim kurgu yazarı Alfred Bester’in Kaplan Kaplan/Yıldızlar Hedefim (1956) adlı eserini çağrıştırdı. Bester, gelecekteki Beyaz Rusya’da bulunan hayali Sklotsky adlı bir tarikat mensuplarından bahseder. Bu tarikat/klan’a üye olmak isteyen kişiler duyumsal sinir sistemini yok eden bir ameliyat olmak zorundadır tıpkı Assassin’s Creed’te olduğu gibi.
Filmin Jed Kurzel’e ait olan müzikleri oturduğu yerde izleyiciye adeta heyecan ve adrenalin pompalıyor. Belli yerlerde oyun havasında ilerleyen film farklı diyarlara yolculuk etmek isteyen kişiler için kaçırılmaz bir fırsat
İyi Seyirler Dilerim
Efe TEKSOY