Siirt’in Şirvan ilçesine bağlı maden köyünde Ciner Grubu şirketi Park Elektrik ‘in işlettiği bakır madeni sahasında göçük meydana geldi. 3 işçi hayatını kaybetti çok sayıda işçi de mahsur kaldı. İşçilerin kurtarılması için madene Siirt merkez ve Şirvan’dan ambulanslar ile arama kurtarma ekipleri sevk edildi. Bölgede aynı sebeple geçen sene de göçük yaşanmış iş makinalarının göçük altında kaldığı heyelanda can kaybı olmamıştı.
Şirvan ilçesine bağlı Maden köyünde bulunan Ciner Grubu şirketi Park Elektrik ‘in işlettiği bakır madeni sahasında akşam saat 20.30 sıralarında heyelan meydana geldi. 3 vardiya halinde 15’er kişilik ekipler halinde çalışmaların sürdürüldüğü ocakta yamaçtan kopan binlerce ton toprak ve kaya parçası maden sahasına aktı. Olay sırasında 8 kamyon ve 3 iş makinesiyle çok sayıda işçi göçük altında kaldı.
4 işçinin cesedine ulaşıldı
Göçük haberinin yetkililere bildirilmesi üzerine Siirt merkez ve Şirvan ilçesinden çok sayıda ambulans ve arama kurtarma ekibi bölgeye gönderildi. Bölgeden gelen ilk bilgilere göre kurtarma çalışmaları sırasında 4 işçinin cesedine ulaşıldı. 10’dan fazla işçinin göçük altında kaldığı belirtilen maden bölgesinde heyelanın zaman zaman devam etmesi nedeniyle kurtarma çalışmaları güçlükle sürdürülüyor.
Valilik açıklama yaptı
Siirt Valiliği, Şirvan İlçesi’ne bağlı Maden Köyü’nde maden sahasında meydana gelen heyelanın ardından göçük altında kalan 3 işçinin cesedinin çıkarıldığını açıkladı. Göçük altında kalan işçilerin kurtarılması için çalışmaların aralıksız devam ettiği belirtilen açıklamada şöyle denildi:
“İlimize bağlı Şirvan ilçesi Maden köyünde bulunan Bakır madenlerinde meydana gelen heyelan nedeniyle göçük meydana gelmiştir. Valilik bünyesinde kriz Merkezi faaliyete geçirilmiştir. Devam eden arama-kurtarma çalışmalarında göçük altından (3) işçinin cenazesine ulaşılmış olup, bölge illerden takviye arama-kurtarma ekipleri talep edilmiştir. Bölgede arama ve kurtarma çalışmaları, AFAD, Jandarma ve kurtarma ekiplerimizin desteği ile aralıksız devam etmektedir.”
“Heyelanın nedeni aşırı yağışlar”
“Bölge illerden takviye arama-kurtarma ekipleri de olay yerine intikal etmektedir. Bölgede arama-kurtarma çalışmaları heyelan riskinin devam etmesi nedeniyle AFAD, Kızılay, Sağlık Bakanlığı, şirket yetkilileri ve Jandarma desteği ile kontrollü bir şekilde yürütülmektedir. Heyelanın aşırı yağışlar nedeniyle meydana geldiği değerlendirilmekle birlikte, sebepleri hususunda araştırma ve inceleme devam etmektedir. Arama-kurtarma çalışmaları, Siirt, Batman, Bitlis, Diyarbakır, Van AFAD kurtarma ekipleri, Sağlık Bakanlığı Umke ekibi, Kızılay, maden şirketine ait arama-kurtarma ekibi ve jandarma arama-kurtarma ekibinin katılımı ile sürdürülmektedir. AFAD Erzurum arama-kurtarma ekibi, olay mahalline ulaşmak üzeredir.”
Facia geliyorum demiş
Aynı bölgede, geçen 25 Temmuz tarihinde de heyelan meydana gelmiş ve can kaybının yaşanmadığı bu heyelanda 6 kamyon ile 2 iş makinesi göçük altında kalmıştı.
Maden şirketinden açıklama
“Şirketimizin Siirt’in Şirvan ilçesinde bulunan Madenköy bakır madeni sahasında ilk belirlemelere göre aşırı yağışlar nedeniyle heyelan meydana gelmiştir. Kurulan kriz masasının çalışmaları devam etmektedir. Bölgede toprak kayması riskinin devam ettiği de dikkate alınarak Madenköy bakır madeni sahasında üretime ara verilmiştir. Gelişmeler kamuoyu ile paylaşılacaktır.”
Valilikten 2. açıklama:1 milyon metreküplük bir toprak hareketi oluştu
Siirt Valiliği’nden yapılan yazılı açıklamada, Siirt’in Şirvan ilçesinde özel bir maden ocağında 17 Kasım akşamı meydana gelen heyelan sonucu 1 milyon metreküplük bir toprak hareketi oluştuğu ve kamyon şoförü ve iş makinesi operatörü 16 kişinin toprak altında mahsur kaldığı belirtilerek, şöyle denildi:
“Türkiye’nin ilgili tüm kurum ve kuruluşlarının Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) koordinasyonunda seferber edildiği çalışmalar Başbakanlık AFAD, İçişleri Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Siirt Valiliği ve Türk Kızılayı işbirliğiyle aralıksız sürüyor. 90 arama kurtarma personeli, 2 helikopter, 1 uçak ile çalışmalara destek verilmektedir. Göçük sonucu 3 vatandaşımızın hayatını kaybettiği tespit edildi. Halen göçük altında olan 13 vatandaşımızı arama çalışmaları AFAD Siirt, AFAD Diyarbakır, AFAD Erzurum, AFAD Van, AFAD Ankara, AFAD Bitlis ve AFAD Batman’dan, toplamda 90 kişilik bir ekiple devam ediyor. Diğer illerde bulunan deneyimli AFAD ekiplerinin hızla alana ulaştırılması için 2 helikopter ve 1 uçak desteği alındı. İş makineleri ile olası bir heyelan riski azaltılırken, yeni bir risk oluşturmamak adına köpekli arama kurtarma timleri çalışmalara katkı veriyor. Arazinin engebeli olması ve ikinci bir heyelan riskini taşıması, arama kurtarma çalışmalarını olumsuz etkiliyor. Başbakanlık AFAD, olay yerinde çalışmaların bir noktadan koordine edilmesi ve bilgi akışının düzenli bir şekilde yapılabilmesi için maden ocağında ayrıca bir AFAD Mobil Koordinasyon Merkezi görevlendirdi. Türkiye’nin ilgili kurum ve kuruluşları seferber edildi. Şirvan’da mahsur kalan vatandaşlarımız için Türkiye’nin tüm ilgili kurum ve kuruluşları seferber edildi. Bölgede bulunan ekiplerin ve madenci ailelerinin iaşe ihtiyaçları da düşünüldü. Türk Kızılayı, 12 personel, 150 battaniye, 1 ikram aracı, 200 kişilik kumanya ve 2 ikram çadırını bölgeye sevk etti. Sıcak yemek ihtiyacı da kısa sürede karışılacak.”