HASAN TAHSİN DE “BÜLBÜLDERESİ”NDE
(RECEP OĞLU OSMAN NEVRES [1888-1919])
Yaklaşık iki ay evvel, Bülbülderesi sakinlerinden mühim –hem de çok mühim– bir kişioğlu vardı bu sayfada… Bu hafta gene aynı mekândan bir ismi misafir ediyorum: Hasan Tahsin ismiyle maruf Recep oğlu Osman Nevres…
Resimdeki Osmanlı Türkçesi yazı: “Üstadım Cavid Beyefendiye”
Hareketli Bir Hayat
Osman Nevres, Kemal Atatürk’ün de okuduğu Şemsi Efendi Mektebinden sonra Selanik Feyziye Mektebini bitirdi. Ardından, burslu olarak Paris Sorbonne Üniversitesinde siyasal bilimler öğrenimi gördü. İttihat Terakki Fırkasına girdi ve Teşkilat-ı Mahsusada görev aldı. İstanbul’a döndükten sonra, Osmanlı Devleti aleyhine Balkanları karıştıran İngiliz istihbarat teşkilatı adına çalışan Buxton Kardeşlerin bu faaliyetlerini önlemekle görevlendirildi. Buxton kardeşlere Bükreş’te bir tünelde suikast düzenleyen Osman Nevres, 10 yıla mahkûm edildi (1916’da Romanya’dan kaçmayı başardı). İsmini Hasan Tahsin olarak değiştirip 1918’de İzmir’e yerleşerek Osmanlı Sulh ve Selamet Cemiyetinin sözcülüğünü yapan Hukuk-ı Beşer gazetesini yayımlamaya başladı.
Hasan Tahsin ve Şehit Edilmesi
“15 Mayıs 1919 saat 9 sularında Patris adlı bir Yunan gemisi Kordon’daki Klonarid Gazinosunun karşısındaki rıhtıma yanaştı ve Albay Saphiropolis komutasındaki Yunan tümeni ilk olarak karaya ayak bastı. Önce bir alay rıhtıma çıkarak düzene girdi. İlk tabur öncü olarak Kokaryalı yönüne yürüyüşe geçti. En önde Yunan sancaktarı teğmen, arkasında Yarbay Istavriyanopulos atı üzerinde ve hemen arkasında zafer marşları çalan bando ilerliyor, öncü tabur da onları izliyordu. O sırada Hasan Tahsin askeri otelin karşısındaki çınarın dibinde bekliyordu.
Yunan alayının başı Kokaryalı tramvay durağı yakınlarına geldiğinde Hasan Tahsin birden yola fırladı ve o ilk kurşunu sıkarak Yunan bayraktarı teğmeni alnından vurarak öldürdü ve kurşunu bitene kadar da direndi. Panikleyen Efzun Alayı toplu bir saldırı olduğunu zannederek ilk başta dağıldıysa da ardından ağır silahlara savaş gemisinden açılan karşı ateş de katıldı. Açılan karşı ateşle Hasan Tahsin 31 yaşındayken şehit oldu. Cenazesi efzun askerlerince defalarca süngülendi ve şehit edildiği yerde 3 gün kaldı. Hasan Tahsin İzmir’e çıkan Yunan Efzun Alayı askerlerine tek başına ilk kurşunu sıkarak Türk direnişini başlatan sembol isim oldu. Mezarının yeri bilinmemektedir.”
Sembolik Mezarı Nerede?
Resimde gördüğünüz anıt mezar, Sabetayistler için çok mühim bir mekân olan “Üsküdar Bülbülderesi Mezarlığı”ndadır.
Bu da bilinsin istedim…
.*.
Hoş kalın!…