02 Temmuz 2024 Salı
Ana sayfa » “Geleceği Varsa Göreceği De Var” Demişti
“Geleceği Varsa Göreceği De Var” Demişti

“Geleceği Varsa Göreceği De Var” Demişti

Türkiye’nin Musul Harekâtı’nda yer almasına karşı çıktığı Şii milis grubu Haşdi Şabi, Musul’un batısındaki Telafer’e operasyon başlattıklarını duyurdu.

Haşdi Şabi Sözcüsü Ahmed el Asadi, yaptığı açıklamada, “Bu sabah, büyük operasyonların ikinci aşaması Musul şehrinin batısından başladı. Orada Haşdi Şabi’den evlatlarınız ve kardeşleriniz iki yıllık küçük düşürücü işgalin ardından, işgal altındaki bölgelerin özgürleştirilmesi görevini üstlendi” dedi.

Haşdi Şabi’nin sözcüsü Ahmed el Esadi dün yaptığı açıklamada Telafer yönünde ilerlemek için yaptıkları hazırlıkları tamamladıklarını söylemişti. El Esadi, Irak devlet televizyonuna yaptığı açıklamada, operasyonun “günler ya da saatler içinde başlayacağını” belirtmişti.

Telafer 2014’ten Beri IŞİD İşgali Altında

Haşdi Şabi, Iraklı Şii dini lider Ayetullah Ali el Sistani’nin 13 Haziran 2014’teki çağrısının ardından Irak hükümeti tarafından iki gün sonra kurulmuştu. Çoğunluğu hem Sünni hem Şii olan Türkmenlerden oluşan Telafer ilçesi 16 Haziran 2014’te IŞİD’in eline geçmişti. İlçe Musul’un 63 kilometre batısında yer alıyor. Şii milis gücü Haşdi Şabi, Irak ordusunun Musul’u geri almak için 17 Ekim’de başlattığı operasyona destek olacağını açıklamıştı.

Tayyip Erdoğan Ne Demişti?

-Musul Musulluların, Telafer Telaferlilerindir. Hiç kimsenin buralara gelip girmeye hakkı yok. Musul’un DAEŞ’ten kurtarılmasından sonra da burada sadece Sünni Araplar, Türkmenler ve Sünni Kürtler kalmalıdır

-Bizim bu operasyon konusunda en başından beri itirazımız şunadır, hep bunu söyledik, Musul Arap ve Türkmenlerin yoğun olarak yaşadığı ağırlıklı olarak Sünnilerden oluşan bir bölgedir. Şimdi diyorlar ki ‘Burada bir Şia-Sünni savaşı olmaması lazım.’ Peki, güzel. Senin ‘Bağdat, Bağdat’ dediğin nedir? Senin ‘Bağdat’ dediğin tamamen Şia’dan oluşan bir ordunun yönetmenidir. Biz onlarla mı konuşacağız? Eğer biz kalkıp da Musul’un kaderini onlarla paylaşmaya yönelirsek, şunu kabullenmemiz gerekir ki yarın burada Şia-Sünni ile bu mücadelesini verecek ve ardından da burayı Haşdi Şabi’ye terk edecek. Şimdi onu da konuşuyorlar. İşte 30 bin kişiyle Haşdi Şabi geliyor. Kaç bin kişiyle gelirse gelsin, geleceği varsa göreceği de var.