Tekirdağ’ın Çorlu İlçesi’nden Tecnam P2006T tipi çift motorlu eğitim uçağı, Ergene İlçesi’ne bağlı Ahimehmet Köyü yakınlarında teknik rıza nedeniyle tarlaya düştü. Düşen uçak’ta pilot Yusuf Akşahin ve öğrenci Alper Oran hayatını kaybetti. Uçağın düşüşü haber oldu ama sahibinin geçmişi ve şirketi haberlerde yer almadı. Düşen uçağın sahibinin adı İbrahim Faruk Bayındır. Uçak ise Tarkim Uçuş Okulu.
MHP Şantaj Kasetlerinde O İsim Vardı
İbrahim Faruk Bayındır’ın adı ilk kez 2011 yılında duyuldu. MHP Lideri Devlet Bahçeli MHP’ye yapılan kaset şantajı için bir isime işaret etti. O isim İbrahim Faruk Bayındır idi. Bahçeli, ” İbrahim Faruk Bayındır kimdir? Bu şahıs Küçükçekmece Belediyesi’nde AK Parti meclis üyeliği yapmış mıdır? Arkasından istifa ederek İstanbul 3. bölgeden milletvekili adaylığına müracaat etmiş midir? Bu kişinin partimizi zan ve töhmet altına alan ve yayınlara ev sahipliği yapan kirli internet siteleriyle ne tür bir bağlantısı vardır? ‘Ülkücügazete’ isimli fitne yuvasının değişik ülkeler üzerinden yaptığı alçak yayınları bu şahıs ve yüzleri karanlıkta kalan ortakları mı gerçekleştirmektedir? Sayın Başbakan, bunları açıkla. Şerefiniz ve siyasi namusunuz hala biraz varsa bunlara karşılık ver. Aşağılık röntgencileri deşifre et aksi takdirde gökkubbeyi başına yıkmaya kararlıyız” dedi. Daha sonra MHP’nin avukatı Hamit Kocabey, partiyi sarsan kasetlerin yayınlandığı internet sitesini Faruk Bayındır’ın finanse ettiğini gösteren kredi kartı kayıtlarını açıkladı.
Peki Kim Bu İbrahim Faruk Bayındır
İbrahim Faruk Bayındır iş hayatına kayınpederi Ahmet Özbey’in sahibi olduğu Megatrans nakliye firmasında başladı. Ahmet Özbey, 1993’te eski adı Oktay TIR Garajı olan şirketinde 556 kilo eroinle yakalanmıştı..
2008 yılında Faruk Bayındır’ın adı, Tarkim Havacılık, Orhan Air ve Borajet şirketleri yoluyla, havacılık sektörüne yaptığı iddialı girişle gündeme geldi. Bayındır, Uzanlar’a ait hangarı TMSF’den satın alırken, Fon’un DHMİ’ye olan tüm borçlarını üstlendi. Borajet, 2008 Eylül’ünde anonim şirkete dönüştü ve sermaye artırımına gitti. . Habertürk muhabiri Güntay Şimşek, 12 Haziran 2008’de Faruk Bayındır’ın hızlı yükselişine dikkat çektikten sonra “Bu paranın kaynağı ne?” diye sormuştu.Yatırımların kaynağı Güntay Şimşek’in iddiasına göre Uzanların hangarının satışı, Bayındır’ın yıldızını daha da parlatırken, yaptığı yatırımların kaynağı konusunda da soru işaretlerine neden oldu. Yine iddiaya göre, Bayındır, o zamanki adı Tarkim olan şirketiyle, Atatürk Havalimanı’ndaki hangarı işletebilmek için Cem Uzan’ın sahibi olduğu Rumeli Havacılık’ın birikmiş 4 milyon YTL’ye yaklaşan kira tutarını Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na ödeyerek işletme ile 5 yıllığına kontrat imzaladı. Şirket, süper lüks pervaneli jetiyle, bazı hükümet üyelerinin dış gezilerine de hizmet veriyordu. İstanbul Küçükçekmece Belediye Meclis Üyeliği yapan İbrahim Faruk Bayındır, 2011 genel seçimler öncesi istifa ederek AKP’den milletvekili aday adayı oldu. Ancak aday gösterilmedi. Faruk Bayındır’ın üç bacanağı birden 2011’de Yargıtay’a atanmıştı. Faruk Bayındır’ın darbe öncesi ise yurt dışına kaçtığı haberleri yeraldı..
Ne demişti?
AKP’li İbrahim Faruk Bayındır, MHP Kaset komplosu için ilk açıklamasında suçlamaları reddetti. Sonra ise kendine ait kredi kartından adı geçen internet sitesine hizmet veren firmaya ödeme yapıldığını itiraf etti.
Olayı 08.05.2011 Pazar günü televizyonlardan öğrenmesi sebebi ile 09.05.2011 günü bankalara giderek tüm hesaplarını incelettiğini ifade eden Bayındır, “Bir kredi kartımdan, bilgim olmaksızın yurt dışı internet hizmetleri veren bir firmadan harcama yapıldığı tespit edilmiş, harcama limitleri yüksek birden fazla kredi kartımın olması ve hesap ekstrelerini inceleme alışkanlığımın olmaması nedeni ile bu harcamalar tarafımca fark edilememiştir” dedi
“İhraç Edildi” Dendi
İbrahim Faruk Bayındır’ın MHP Kaset komplosuyla adı gündeme gelince AKP İstanbul İl Başkanı Aziz Babuşcu, “Farklı Ülkücüler’ sitesine finansal kaynak sağladığı iddia edilen AKP’li Faruk Bayındır’ın kesin ihracı için disipline verdiklerini söylemişti.
Hep Korundu
Tekirdağ’da düşen uçakla yeniden gündeme gelen Tarkim Uçuş Okulu uçakları daha öncede bir çok tehlike atlatmasına rağmen uçuşlarını sürdürmüş ve hakkında hiç bir işlem yapılmamıştı. 2010 yılında Tarkim Uçuş Okulu’nun Adana’da faaliyet gösteren şubesine ait Piper Tomahawk tipi Tarsus yakınlarında düşmüş pilotlar Yüksel Alper Şen ve Kadir Erkan Gürkan, hayatını kaybetmişti. 2013 yılında ise Çorlu Havalimanından eğitim uçuşu için havalanan Cesna 172 tipi uçak, motor arızası nedeniyle Tekirdağ yolu üzerindeki bir tarlaya zorunlu iniş yapmıştı.