02 Temmuz 2024 Salı
Ana sayfa » “Basın Düşmanı”
“Basın Düşmanı”

“Basın Düşmanı”

Erdoğan, Sınır Tanımayan Gazeteciler örgütünün ”basın düşmanları’ listesinde

Sınır Tanımayan Gazeteciler örgütü, ‘basın düşmanı’ başlığı altında kişi, örgüt ve kurum listesini yayınladı.

Zimbabwe Devlet Başkanı Robert Mugabe, Suudi Arabistan Kralı Salman Bin Abdülaziz El Suud gibi isimlerin bulunduğu ‘basın düşmanları’ listesinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da ismi yer aldı. Erdoğan’ın 2009’dan bu yana basın düşmanlığı yaptığını ileri süren Sınır Tanımayan Gazeteciler örgütü, listede IŞİD’e de yer verdi.

Sınır Tanımayan Gazeteciler örgütünün her yıl, “Gazetecilere Karşı İşlenen Suçlara Muafiyeti Sona Erdirme Günü”nü anmak için yayınladığı basın düşmanları listesine bu yıl eklenen üç yeni isim Erdoğan, Kral Salman ve IŞİD oldu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ilgili ‘saldırı tekniği’ başlığı altında yapılan değerlendirmede ‘demokrasi maskesi altında saldırgan diktatörlük’ görüşüne yer verildi.

rte0000

2003’te Başbakan’ 2014’te de Cumhurbaşkanı seçilen Erdoğan’ın 2009’dan bu yana basın düşmanlığı yaptığını iddia eden Sınır Tanımayan Gazeteciler örgütü şu görüşlere yer verdi: “Erdoğan medyayı sevmez, daha doğrusu, itaatkâr, uysal olması ve kendisini öven medyayı seviyor. Geniş kapsamlı terör ve “Cumhurbaşkanı’na hakaret” yasaları ile, yargıyı da kullanarak kendisini eleştirenlere zulmediyor. Çeşitli siyasi ve ekonomik yollarla, o da hemen hemen tüm önde gelen medya gruplarını, özellikle TV kanallarını kontrol ediyor. Temmuz 2016’da yaşanan başarısız darbe girişimi kendisine görülmemiş sayıda gazeteci tutuklama ve 100’den fazla gazete, dergi, TV kanalları ve radyo istasyonlarını kapatmak için fırsat verdi.”

Sınır Tanımayan Gazeteciler örgütü ayrıca Türkiye’nin 200’li yıllarda basın özgürlüğü sıralamasında 100. sired bulunduğunu, 2016 yılında ise 180 arasında 151. sıraya gerilediğini belirtti.

Listenin belirlenmesindeki kriterler

Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü’nün yayınladığı listede Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile birlikte toplam 35 devlet ve hukümet başkanı, siyasi grup ve organize suç çetesi yer alıyor.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Küba Devlet Başkanı Raul Castro, Kazakistan Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev, Azerbaycan Devlet Başkanı İlham Aliyev gibi isimlerin yanı sıra Somalili radikal dinci Eş Şebab, Taliban gibi örgütler daha önceki yıllarda da bu listeye dahil edilmişti. Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdülaziz, Mısır Devlet Başkanı Abdülfettah El Sisi, Yemen’deki Husi isyancıları, IŞİD ise listede yerini alan yeni isimler arasında bulunuyor.