07 Ocak 2023 Cumartesi
Henüz yürümeye başlamamışsa panik yapmayın

Henüz yürümeye başlamamışsa panik yapmayın

İsviçreli araştırmacılar bebeklerin erken yürümeyi öğrenmesinin daha iyi olduğu yönündeki düşüncenin fazla bir getirisinin olmadığını belirtti. Uzmanlara göre eğer bebek dokuzuncu ayda yürümeye başlamışsa endişeye gerek yok. Çünkü erken yürümenin uzun vadede etkisi çok küçük.

Acta Paediatrica dergisinde yayımlanan araştırmada uzmanlar bebeklerin yardım almadan erken oturmaya başlamasının da fazla abartılacak bir şey olmadığını söyledi. Uzmanlar 200 bebeği 18 yaşına kadar izledi ve araştırmalarının sonucunu be izleme sonucunda netleştirdi. Bu araştırma sonucunda erken adım atmak ile daha sonraki gelişimi arasında ya çok küçük bir bağlantı ya da hiç bağlantı olmadığı açıklandı.

Ekibin sözcüsü "Zamanlamanın gerçekten önemi yok. Erken yürümeye başlayan çocuklar diğerlerine göre ne zeki ne de daha iyi koordine olmayı başarmışlar" dedi.

Zurich Çocuk Hastanesi uzmanları 1978 ile 1993 arasında doğan 222 sağlıklı bebeği 18 yaşına kadar takip etti. İlk iki yılalrında yılda yedi kere incelendi ve sonra düzenli olarak denge, koordiansyon ve zeka testleri uygulandı.

Anne ve babaları yardım almadan ilk oturduğu, bir yere tutunmadan ilk beş adım attığı tarihi kaydetti. Ortalama bir çocuk 6 buçuk ayda yardım almadan oturmayı becerebiliyor. Ama bazıları bunu dört ayda başarabildi bazıları ise birinci yaşında bile beceremedi.

Araştırmaya göre tipik yürüme yaşı 12 ay olarak ortaya çıktı. Ama bu aralık sekiz buçık aydan 20 aya kadar uzanabiliyor.

Araştırmayı değerlendiren İngiltere Royal Colalge Pediyatri ve Çocuk Sağlığı Bölümü uzmanı Prof. Mitch Blair "Çocukları geç yürüyen ebevenylerin endişelendiğine sık sık rastlıyorum. Geç yürüme ile düşük zeka veya koordinasyon eksikliği arasında bir bağlantı yok. Ancak eğer 18 aya kadar yürümemişse doktora başvurmakta yarar var" dedi. (GAZETEPORT/YAŞAM)