07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » Taht Oyunu Avrupa Basınında
Taht Oyunu Avrupa Basınında

Taht Oyunu Avrupa Basınında

İngiliz Financial Times gazetesi, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun görevinin Avrupa Birliği (AB) ile varılan vize anlaşması nedeniyle tehlikede olduğunu yazdı.
Financial Times’a göre, Davutoğlu ile gücünü daha da pekiştirmek isteyen  Tayyip Erdoğan arasında anlaşmazlık olduğu yönündeki haberler artarken, Başbakanın AB ile anlaşma girişimi de bunda etkili oldu.

Financial Times’ın İstanbul muhabiri Mehul Srivastava ile Brüksel muhabiri Alex Barker imzalı haberin ayrıntıları şöyle;

Davutoğlu Erdoğan’a danışmadı

Habere göre Başbakan Davutoğlu Mart ayında AB’ye, Yunanistan’a geçen tüm göçmenleri almayı teklif etti. Almanya Başbakanı Angela Merkel’i bile şaşırtan Davutoğlu’nun bu kararı Avrupa’nın göç krizinde de gidişatı değiştirdi.
Bu, sürpriz bir siyasi manevraydı. Çünkü Sayın Davutoğlu bu konuda, Türkiye’deki en güçlü kişiye, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a danışmamıştı.
Financial Times’a konuşan üst düzey bir AB yetkilisi de Türkiye ile 6 ay boyunca yürütülen görüşmelerde Erdoğan’ın sürecin parçası olmadığı dönemlerden geçildiğini söyledi.

Davutoğlu’nun Geleceği Vize muafiyetine Bağlı

Financial Times’taki haberde, Tayyip Erdoğan’ın anlaşmaya mesafeyle yaklaştığı belirtildi.  Avrupa’nın Haziran sonuna dek vize muafiyeti sözünü yerine getirmemesi halinde, Davutoğlu ekibi, Ahmet Davutoğlu’nun görevinin tehlikede olacağından kaygı duyuyor. Haberde Başbakan Davutoğlu’nun bu yöndeki kaygılarını 10 gün önce Türkiye’yi ziyaret eden Merkel’e ve AB yetkililerine de ilettiği belirtiliyor..

“Davutoğlu risk aldı”

Financial Times’a konuşan ve AB ile görüşmelere katılan bir Türk yetkiliye göre;
“Davutoğlu bir risk aldı ve bu onu korunmasız bıraktı.”
Tayyip Erdoğan’a yakın bir isme göre ise;”Anlaşma,  AB’nin ne kadar güvenilir bir müttefik olduğunu görmek açısından bir sınav niteliğinde. Cevaplanması gereken soru açık: Avrupa sözünü tutacak mı?”

“Erdoğan, Davutoğlu ile siyasi bir oyun oynuyor”

Financial Times’ın haberinde Tayyip  Erdoğan ve Başbakan Davutoğlu arasında son dönemde yaşananlar şöyle özetleniyor;
Tayyip Erdoğan’ın Başbakanı ilkbaharda toplanacak bir kongreyle değiştireceği yönündeki haberler Davutoğlu cephesinde alarma neden oldu., “Erdoğan yanlısı bir gazeteci” olarak tanımlanan Nasuhi Göngör’ün “AKP artık Davutoğlu ile yoluna devam edemez” dediği, AKP Merkez Karar Yürütme Kurulu’nun (MKYK) partinin il ve ilçe başkanlarını atama yetkisini Başbakandan aldığı hatırlatıldı. Üst düzey bir Avrupalı diplomatın gelişmelerle ilgili yorumu, “Erdoğan Davutoğlu ile siyasi bir oyun oynuyor” şeklinde.

“Avrupalı Liderler İçin Erdoğan İle Muhatap Olmamak Bir Avantaj”

Habere göre, Avrupalı liderler için Sayın Davutoğlu ile muhatap olmanın bir avantajı da, Sayın Erdoğan’la muhatap olmamak. Zira gazeteciler aleyhine dava açan, Kürt muhalif liderlere eziyet eden ve kendisine insan hakları dersi verdiği için Batı’ya fırça çeken Sayın Erdoğan giderek daha otoriter bir lider olarak görülüyor.