07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » Mülteci Canı Üzerinden At Pazarlığı
Mülteci Canı Üzerinden At Pazarlığı

Mülteci Canı Üzerinden At Pazarlığı

Türkiye ve Almanya arasında ilk kez düzenlenecek olan Hükümetlerarası Stratejik İstişareler Toplantısı’na katılmak üzere Almanya’da bulunan Başbakan Ahmet Davutoğlu, Avrupa’nın Türkiye’ye sığınmacı krizi konusunda daha fazla yardım yapması gerektiğini söyledi. 3 milyar euro destek paketinin ardından Davutoğlu bu sefer de mülteciler için Türkiye’nin 10 milyar dolar harcadığını iddia etti.

2015 yılının sonunda Avrupa Birliği (AB) ve Türkiye’nin üzerinde uzlaştığı eylem planı kapsamında, Ankara’nın mülteci akınını düzene sokması ve insan kaçakçılarıyla mücadelesi karşılığında Brüksel 3 milyar euroluk bir destek paketini Türkiye’nin kullanımına sunacaktı.Ancak Berlin’i ziyaret eden Davutoğlu’na göre AB 3 milyar euroluk mali yardımdan daha fazlasını yapmak zorunda.

Ahmet Duvutoğlu Alman haber ajansı DPA’ya konuştu.İşte o açıklamadan başlıklar;

“AB’den Para dilenmiyoruz”

-AB’den para dilenmiyoruz, Sığınmacı akını konusundaki yükün paylaşılmasında ciddi bir istek söz konusuysa, o zaman oturup krizin bütün detayları hakkında konuşmak zorundayız.

“10 milyar dolar harcadık”

Davutoğlu Türkiye’nin bugüne kadar Suriye ve Irak’tan gelen mülteciler için 10 milyar dolar harcadığını vurguladı ve “Hiç kimse Türkiye’den bütün yükü tek başına taşımasını bekleyemez” dedi.

Suriyeli mülteciler konusunda Türkiye’nin tavrı  AB’ye şantaj olarak değerlendirilmişti

Ekim 2015’te Tayyip Erdoğan, “Suriyeliler için 7.5 milyar dolar harcadık” demişti. 1ay sonra Kasım 2015’te  Erdoğan, “Suriyeliler için 8.5 milyar dolar harcadık.” açıklamasını yapmıştı.

Suriyeli mülteciler konusu ve Türkiye’nin tavrı Avrupa’da ve dünyada “Türkiye’nin şantaj yaptığı” iddialarına neden olmuştu.