07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » Nato Kafa Nato Beton: Oksijen Yok
Nato Kafa Nato Beton: Oksijen Yok

Nato Kafa Nato Beton: Oksijen Yok

İstanbul’da hava kirliliği hayatı ciddi anlamda olumsuz etkileyecek düzeye geldi… Kirlilik özellikle KOAH, astım ve bronşit hastalarının yaşamını tehdit edecek seviyede. Uzmanlar, solunum yolları hastalıklarına sahip kişilerin hava kirliliğinin yüksek olduğu dönemlerde dışarı çıkmamasını, kalabalık ortamlarda bulunmamasını tavsiye ediyor. Çevre Mühendisleri Odası  ise kirliliğin başlıca nedeni olarak Kuzey ormanlarından gelen oksijenin azalmasını gösteriyor…

Çevre Mühendisleri Odası İstanbul’daki hava kirliliğine ilişkin bir rapor yayınladı.İşte o rapordaki çarpıcı ayrıntılar;

Eskiden sadece kömür kirletiyordu şimdi inşaat ve araçlar

-Doğalgaz kullanımı arttığı için artık kömürden kaynaklı kirlilik azalmış durumda. Kömürden kaynaklanan kirlilik azalmasına rağmen, eskiden kömürün kirleticisi kükürtlü oksit havada çok fazla bulunuyorken artık partikül maddenin çok fazla olduğunu görüyoruz. Bu durum bize diyor ki; eskiden kömür kirletiyordu artık araçlar ve inşaatlar kirletiyor.

Kuzey Ormanları tahrip edildiği için temiz hava kente gelmiyor

– Kirlilik nedenlerine bir de bir şehrin, yönetimsel olarak hava kirliliğini desteklemesi diye bir madde daha ekliyoruz. Bir şehrin mimarisini de şehir planlamasını da oranın ormanlık alanlarının korunmasını da o şehrin özelliğine göre yapmanız lazım. İstanbul’da mevcut rüzgâr yönü kuzeyden ama kuzeydeki ormanlar tahrip ediliyor belli başlı projeler için. Bu ormanların tahrip edilmesi demek, oradaki oksijen miktarından bize daha az pay düşmesi demektir. Buradan gelen rüzgârlar aynı zamanda yüksek binalar ve gökdelenlerle kesiliyor. Bu yüzden rüzgâr içe giremiyor ve biz kirli havaya maruz kalıyoruz.

Hava kirliliği sınır değerlerimiz Avrupa’nın 2 katı

– İnsanların maskeyle dışarı çıkması ya da hava kirliliği yaşanan bölgelerde dışarı çıkmaması gibi şeyler söylenebilir. Fakat bu sorumluluğu insanlara yüklememek lazım, insanların yöneticilerinden temiz hava hakkını talep etmesi lazım. Bizim Türkiye’deki sınır değerlerimiz Avrupa’dakinin iki katı üstünde. Yani bize şu an, buranın havası iyi dedikleri yerler aslında Avrupa ya da Amerika’ya baktığımızda kirli hava kategorisine giriyor.