07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » Karaman Haberinde “Manipülasyon Var”
Karaman Haberinde “Manipülasyon Var”

Karaman Haberinde “Manipülasyon Var”

Hürriyet Gazetesi Karaman’da Ensar Vakfı ile KAİMDER’in yurt ve evlerinde kalan 10 çocuğun öğretmenleri Muharrem B. tarafından cinsel istismara uğramasına ilişkin davanın iddianamesine ulaştığını iddia etti ve detaylar verdi. O habere göre Ensar Vakfı ve KAİMDER hakkında suçlama yok. Peki doğru mu?

Önce Hürriyet ne yazdı onları görelim;

Habere göre Karaman Cumhuriyet Savcısı Murat Ünlü’nün hazırladığı ve 14 sayfalık iddianame

-Mağdur çocuklar 2002-2004 doğumlu. Çocukların cinsel istismara uğradıkları yıllar ise 2012, 2013, 2014, 2015.

 

“Korktum, Utandım ve kimseye söyleyemedim”

-Öğretmen, çocuklara her cinsel istismar sonrası “Kimseye söyleme” diyor. Çocukların tümü öğretmenin kendilerini tehdit etmediğini söylüyor. Kimseye söylememe nedenlerini ise: “Korktuğum, utandığım için anlatmadım.” diye ifade ediyorlar

3 yıl sonra yeniden istismarda bulunmuş

-Çocukların anlatımına göre öğretmenin her birine istismarı sistemli değil. Öğretmen 2012’de istismar ettiği bir çocuğa, aradan 3 yıl geçtikten sonra 2015’te istismarda bulunuyor. İddianamede çocukların uğradığı istismar sayısı yok ve çocuklar ayrıntılara girmek istemiyor.

Çocukların ifadesinde de Ensar Vakfı ve KAİMDER var

-Ensar Vakfı’nın adı, iddianamede 1 çocuğun ifadesinde geçiyor: “Hocam bana 2012 yılında bir akşam Ensar yurdunda istismarda bulundu.” diyor. Diğer 9 çocuk, hocalarının cinsel istismarına (KAİMDER) evlerinde maruz kaldıklarını söylüyor.

 

 

-Öğrencilerin ifadelerinde geçmesine rağmen iddianame Ensar Vakfı ya da KAİMDER’i kapsamıyor. Savcılık, soruşturma sonunda dava açılmasına karar verirse Ensar ve KAİMDER davaları, öğretmeninkinden ayrı görülecek. Habere göre çocukların ailesi öğretmenden davacı olurken hiçbiri Ensar ve KAİMDER’den davacı olmadı.

Peki iddianame gerçekten böyle miydi? Gazeteport 23 Mart’da iddianamenin ayrıntılarını yazmıştı;

“Tecavüz olaylarının Ensar ve Kaimder evlerinde olduğu öğrencilerin ifadelerinde açıkça söyleniyor.

-Çocukların ve ailelerin ifadelerinde Ensar ve KAİMDER evleri net bir şekilde anlatılıyor. Aynı zamanda zanlı Muharrem B’nin çalıştığı okul yöneticileri de ifadelerinde Ensar/KAİMDER evlerinde görev yaptığını açıklıyorlar.

-Tecavüzlerin 2012,2013, 2014 ve 2015 yılları arasında gerçekleştiği de iddianamede yar aldı. 10 çocuktan 6’sında kesin tecavüz bulgusu adli tıp raporu ile saptandı. 3 çocukta zaman geçtiği için tecavüzün kesin ispat edilemediği ancak gerçekleşme ihtimalinin kuvvetli olduğu bilgisi yer aldı. 1 çocuk için ise tecavüz değil istismar olduğu belirtildi.

-Tecavüz zanlısı öğretmen Muharrem B. ifadesinde önce suçlamaları kabul etmedi. Sonra itiraf etti. Öğretmen Muharrem B. ilk isitismarı Ensar Evi’nde diğerlerini de KAİMDER evinde yaptığını söyledi.

-Zanlı Muharrem B. Ensar Vakfı evi ve KAİMDER evinde belletmen olarak görev yaptığını da söyledi.

-Öğretmen Muharrem B. en son KAİMDER evinde çocuklarla birlikte kaldığını da itiraf etti.

-Öğretmen Muharrem B.’nin Ensar Evi’nde kalan 3 çocuğu daha sonra KAİMDER evine de götürdüğü kayıtlara geçti.

-Şikayetçi olan aile sayısı iddianamede 10 aile olarak yer aldı. Aileler çocuklarını Ensar vakfı diye teslim ettiklerini de ifadelerinde söylediler.”

Gazeteci Mustafa Hoş Hürriyet’in manupülasyon dolu haberini eleştirdi;

Mustafa Hoş “Aileler Ensar ve Kaimder’den şikayetçi değil demek tam bir manipülasyon. Tıpkı suçun şahsiliği gibi. Çünkü ailelerin ifadesinde şu var, istismara uğrayan aileler soruşturmada “uzlaşmak istemiyorum. şikayetçiyim ve davacıyım” tecavüz zanlısı muharrem b.’nin adı bile yok.  Ailelere “Ensar ve Kaimder’den şikayetçi misin” diye sorulmadı. Ensar ve Kaimder için zaten re’sen soruşturma açılması gerekiyor. istismara uğrayan çocuk olduğu için öğretmene re’sen dava açıldı. Aynı şekilde Ensar ve Kaimder için re’sen soruşturma gerekiyor. Yapılmadı. Ailelere 20 Nisan’daki mahkemede sorulması lazım, “Ensar ve kaimder’den şikayetçi misiniz” diye. Bu haberler aileleri baskı altına alıyor” dedi

Karaman’a giden CHP heyetinde yer alan CHP Parti Meclisi Üyesi Sera Kadıgil’de Hürriyet’in haberini eleştirdi;