02 Temmuz 2024 Salı
Ana sayfa » Kıbrıs Rahatsız
Kıbrıs Rahatsız

Kıbrıs Rahatsız

Kuzey Kıbrıs Lefke’de avukat Feza Güzeloğlu’nun şikayeti üzerine mahkemenin verdiği ara kararda sabah ezanının hoparlörle okunması 3 camide yasaklanmıştı. Mahkemenin kararı Kıbrıs’tan daha çok Türkiye’de yankı buldu. Özellikle havuz medyası “din elden gidiyor” , “Ezanı yasakladılar” çığlığı atmaya başladı. Haberler üzerine avukat Feza Güzeloğlu sosyal medya üzerinden, telefondan hatta bazı gazete ve tv’lerden açıkça tehdit edildi. Türkiye’deki bu tartışma şimdi Kıbrıs’a da sıçradı.

Kıbrıs’ta yayın yapan Yeni Düzen Gazetesi muhabiri Didem Menteş bu konuyu Kıbrıslılara sordu.Bakın nasıl cevaplar aldı;

Lefke halkı ne dedi?

Can Kaşer:
“Benim evim Orta Cami’nin yanındadır. Sabah ezanı okunmaya başladığı zaman çocuğum yataktan fırlardı. Ben zaman zaman ses tonunun kısılması için hocaya çıkıp bağırdım. Hocayla bir iki defa tartışma yaşadık. Hoca bana; ‘ezan sesinden rahatsız oldun?’ diyerek işi başka taraflara çekmeye çalıştı. Ben mahkemenin aldığı kararı doğru buluyorum. Ama basında ‘Lefke’de ezanlar susturuldu’ haberlerinin de yanlış olduğu ve konunun saptırıldığına dair tepkimi belirtmek isterim.

Musa Karakuş:
“Ezan sesinden şikayetçi değilim. Müslüman bir ülkede 2 dakika süren ezan sesi beni rahatsız ediyor denmesi ayıptır. Bunun için mahkemeye gidilmesi yanlıştır. Benim evim camiye yakın ve ben rahatsız değilim. Daha önce ezanın sesi daha yüksekti ve tonunun azalttılar”

Hüseyin Emel:
“Lefke’deki camilerde ezan seslerinin yüksekliğinden dolayı sıkıntı var. Evlerin olduğu yerde özellikle sabah ezanın çok yüksek tonda veriliyor. Konu ezan değil ses yüksekliğidir. Sesi ayarlanırsa bir sorun yoktur.

İsmini vermek istemeyen bir kadın yurttaş:
“Bizim inancımız tamdır. Kimse ezanı istemiyoruz diye adlandırmasın. Konu ezan sesinin ton yüksekliğidir. İşe gittiğim dönemlerde her sabah ezanın yüksek sesi nedeniyle saat 4:30 gibi uyanmak zorunda kaldım. Zaten sıcak havalarda uyuyamaz olurduk bir de sabahın çok erken saatlerinde yüksek ezan sesi nedeniyle uyanırdık. Biz sabahları ezan sesinin daha az çıkmasını isteriz, ezanın kaldırılmasını değil bu nedenle başka kişilerin konuyu saptırmasını da istemiyoruz”

İsmini vermek istemeyen bir erkek yurttaş:
“Ben dükkana çok erken saatlerde gelirim. Çıkan ezan sesi sanki dükkanın içinde yankılanır. Ezanın ses tonu rahatsız edici noktadadır. Ben birkaç sene önce Feza’nın imama hoparlörün sesini kısması için ricada bulunduğunu biliyorum ama hoca suyuna gitmeyerek zıtlaştı bu nedenle konu mahkemeye taşındı.

 

 “LEFKE’DE ‘KORKU SULTANLIĞI’ DENEMESİ…”

Köşe yazarı  Hasan KAHVECİOĞLU ise “Lefke’de ‘Korku Sultanlığı’ denemesi…” başlıklı köşe yazısında başta TRT olmak üzere havuz medyasının Kıbrıslılara korku yaymaya çalıştıklarını yazdı.

Olayı fitilleyenlerin başında TRT gelmektedir… Haberi tam bir İzmir Menemen isyanı kıvamında duyuran TRT,  yüksek volümlü ezan sesleri kullanarak, cami ve imam görüntüleri ile süslediği din istismarcılığı kokulu haberinde, “Kıbrıs’ta din elden gidiyor” nağraları atanlara geniş yer verdi. 

ATV ve A Haber gibi Erdoğancı kanallar ise, yerinden röportajlar yaptılar. Mahkeme kararını yanlış yorumlayarak “Kıbrıs’ta ezanlar yasaklandı” biçiminde yalan haberler yayımladılar.

Ağlayan imam görüntüleri, bu din istismarcılığında “haberciliği” de rezil ettiler… 

Sosyal medyada “atışlar” daha da iğrenç… Hakaret ve tehditin bini beş para… Din adına gürültü çıkaranlar topluma müthiş bir “korku” yaymaya, insanımıza “şiddet”in ucunu göstermeye çalışıyorlar…

 

Şikayetçi avukat ile Din İşleri arasındaki tartışma sürüyor

Din işleri Lefte Temsilcisi: Hoparlör şart

Din İşleri Başkanlığı Lefke temsilcisi ve Şeyh Nazım Kıbrisi Cami (Orta Cami) İmamı Mehmet Genç “Ezan susturuldu” diyor.

“Biz gerekli hassasiyeti dava kararından önce gösterdik ama denetim yapılmadı. Ezan hoparlörden okunmadığı anda susturulmuş demektir çünkü başka türlü duyuramazsınız”

 Dava açan avukat Feza Güzeloğlu: Hoparlörle ezan suç

Hoparlörden ezan okunmasını mahkemeye taşıyan avukat Feza Güzeloğlu ise ısrarlı; “ ibadet yerlerine dini ayin veya merasimi yaymak için hoparlör, megafon gibi cihazların yerleştirilmesi ve yayın yapılması Kıbrıs yasalarına göre suçtur”

Avukat Feza Güzeloğlu facebook hesabından şikayetinin arkasında durmaya devam etti.Yeni Düzen Gazetesi’nin halk röportajına da atıfta bulunan  Güzeloğlu; “ezan susturuldu diyenler, Kıbrıs’a 1974 sonrası gelenler” değerlendirmesini yaptı.

“Kıbrıs’a sonradan yerleşenler bize defolun gidin diyor”

“Lefke’de ezanın hoparlörle okunmasını istemeyenler yani hoparlör istemeyenler, gerçek Kıbrıs’lılar yani yerli’ler. Ezanı hoparlörlerden isteyenler ise,Türkiye’den 1974 sonrasında Kıbrıs’a yerleşen Türkiyeli yerleşikler. Yani dağdan gelip bağdakini kovmaya çalışanlar. Çünkü bu yerleşikler, hoparlör istemeyen Kıbrıs’lılara, “evlerinden çıkıp Güney Kıbrıs’a veya ecnebi ülkelere defolup gitmelerini söylüyorlar”

 

feza1

Gerekirse Avrupa insan hakları mahkemesine kadar gideceğini de yazan avukat Feza Güzeloğlu, facebook hesabından hala küfür ve tehditler aldığını hatırlatarak, tepkisinin ezana değil Kıbrıs yasalarına aykırı olan hoparlörle ezan okunmasına olduğunu yeniden açıklamak zorunda kaldı.

feza3

 

“Kıbrıs’ta Ezan Yasaklandı Tartışması” haberi için burayı tıklayın

“Mahalle Baskısı Kıbrıs’a Uzandı” haberi için burayı tıklayın

“O Avukat: Oh be Dünya Varmış!” haberi için burayı tıklayın

“Hedefteki Avukat Gazeteport’a Konuştu” Haberi için buraya tıklayın