07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » Külliyen AOÇ İşgali
Külliyen AOÇ İşgali

Külliyen AOÇ İşgali

Mustafa Kemal Atatürk’ün bizzat satın alıp ölümünden kısa süre önce devlete emanet ettiği Atatürk Orman Çiftliği nasıl Beştepe oldu? Bu aslında bir emanetin nasıl talan edildiği ve algı ile adının bile değiştirildiğinin hazin öyküsüdür.

Başbakanlık binası olarak inşa edildi. Sonra Erdoğan Cumhurbaşkanı olunca el koydu. 92 yıllık bir gelenek bununla birlikte son buldu. Çankaya’daki Cumhurbaşkanlığı Köşkü artık başbakanlık konutu oluyordu. Çünkü Erdoğan sarayını istiyordu. Köşke sığmıyordu. Adı ilk zaman Atatürk Orman Çiftliği’ndeki (AOÇ) saraydı. Bizzat Bunu Erdoğan söylüyordu. Bugün Beştepe’deki Cumhurbaşkanlığı Külliyesi dışında başka bir şey söyleyen damgalanıyor fişleniyor. Oysa Erdoğan bizzat kendisi AOÇ’taki saray diyordu. Bunun için 31 10. 2014 tarihine gidelim. Yer Paris.  Erdoğan sorulan bir soru üzerine konuşuyor;

– Mustafa Kemal Atatürk’ün mirasına dair bir soru geldi. Atatürk Orman Çiftliği’ndeki  (AOÇ) yeni yaptırdığımız Cumhurbaşkanlığı sarayıyla alakalı. Kusura bakmayın da, Gazi Mustafa Kemal’in zamanında veya daha sonra yapılmış olan ki, kullanılan Cumhurbaşkanlığı köşkü Gazi Mutafa Kemal’in hizmet verdiği köşk değildir bir defa. Benim oturduğum hizmet verdiğim yer Mustafa Kemal’in hizmet verdiği yer değildir. Pembe Köşk diye adlandırılan bir yerdir. Biz bu yeni yaptığımız yere geçerken, başbakanlık binası hizmete elverişli olmadığı için, Başbakanımızı benim hizmet verdiğim yere alacağız. Pembe Köşk’ü Gazi Mustafa Kemal ile alakalı bir müze haline getirmek ve ondan kalanları orada toplamak suretiyle oraya, bir bağ evi diye bir yer vardı, onu da Pembe Köşk’e, oraya taşımak suretiyle Pembe Köşk’ü daha anlamlı kılabilecek bir adımı da atmış olacağız.

Erdoğan’ın AOÇ’deki saray lafına dikkat kesilelim. Çünkü bir daha Atatürk Orman Çiftliği’ni ne kendi ağzına aldı ne da başkasına aldırdı. Bugün Medya artık Beştepe diyor. Bir işgali örtmek ve Atatürk’ün adını unutturmak için Beştepe uyduruldu. Aslında Aksaray diye kendileri söylediler.

Bir tarihin/bir emanetin nasıl talan edildiğini şimdi adım adım  görelim;

Tarih:5 Mart 2014

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan:

“Güçleri yetiyorsa yıksınlar. Yürütmeyi durdurdular, bu binayı durduramayacaklar. Açılışını da yapacağım, içine de girip oturacağım”

Tarih:04.09.2014

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Atatürk Orman Çiftliği’nde inşa edilen yeni cumhurbaşkanlığı binasının adını koydu. Davutoğlu, TRT’deki canlı yayında 150 dönüm arazi üzerinde inşa edilen bina için “AKSaray” ifadesini kullandı.

 başbakanlık-AOÇ

 

Tarih: 9 Kasım 2014

Recep Tayyip Erdoğan: Beştepe‘deki Cumhurbaşkanlığı Sarayı kapsamında, 2-3 bin kişilik bir kongre sarayı da olacak. Bu dışarıya da açık olacak

Tarih:3 Aralık 2014

Recep Tayyip Erdoğan: Burası Tayyip Erdoğan’ın sarayı değil, burası Türk milletinin sarayıdır. Bu saray sadece Türk milletinin kendi imkanlarıyla inşa edilmiş olan bir saraydır…”

 Tarih:6 Haziran 2015

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan:

“ Misafir gelse eski başbakanlıkta karafatmalı lavaboyu kullanacaktı. O yüzden bu sarayı yaptık. Temsilde israf olmaz..”

 Tarih:16 Ocak 2015

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan sarayın isminin değişeceğini açıkladı:

“Kısa bir süre sonra burası Cumhurbaşkanlığı Külliyesi olacak. Saray kavramından rahatsız olanlar temenni ederim ki külliyeden rahatsız olmazlar”

 Tarih: 21 Haziran 2015

Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi, olağanüstü toplanarak, Atatürk Orman Çiftliği (AOÇ) arazisi içinde Başbakanlık hizmet binası olarak yapılan ‘Kaçaksaray’ı oy çokluğuyla Cumhurbaşkanlığı’na devretti.

Tarih: 1 Temmuz 2015

Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliğinin talebi üzerine “Beştepe” isminin marka tescili için TPE’ye başvuru yapıldı. Genel Sekreterliğin talebi doğrultusunda ayrıca “bestepe.com.tr” ve “bestepe.gov.tr” internet sitelerinin domain tescilleri de firma tarafından 6 gün önce gerçekleştirildi.

Tarih: 6 Temmuz 2015

Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nın ismi, resmen “Külliye” olarak değiştirildi. Cumhurbaşkanlığı resmi internet sitesinde, iletişim bilgileri hanesindeki posta adresi, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi 06560 Beştepe-Ankara. Cumhurbaşkanlığı’nın basın açıklamalarında ve günlük program bilgilerinde de “Saray” yerine “Külliye” ifadesi kullanılmaya başlandı.

 

7 MADDEDE KAÇAK SARAY’IN YAPILMA ÖYKÜSÜ

  • 2006’da “Atatürk Orman Çiftliği Müdürlüğü Kuruluş Kanununda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun” yürürlüğe sokulmuş ve bu değişiklik ile Ankara Büyükşehir Belediyesine Atatürk Orman Çiftliği’nin “öncelikle üst ölçekli plan ve Koruma Amaçlı İmar Planı ve bunlara uygun her türlü imar planlarını yapma” yetkisi verildi.

 

  • 2007’de Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan “1/25000 Ölçekli Atatürk Orman Çiftliği Alanları Nazım İmar Planı” ile “1/10000 Ölçekli Atatürk Orman Çiftliği Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı meclisten geçirildi. Ancak planlar 2008’de 13. İdare mahkemesince iptal edildi, 2010’da ise Danıştay iptal kararını onayladı.

 

  • Ağustos 2010’da “1/10000 Ölçekli Atatürk Orman Çiftliği Alanları Nazım İmar Planı ve 1. Derece Doğal ve Tarihi Sit Alanı Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı, 1/10000 Ölçekli Ulaşım Şeması ile 1/10000 Ölçekli Ulaşım Uygulama Projesi” Büyükşehir Belediye Meclis kararı ile onaylayarak yürürlüğe sokuldu.

 

 

  • 2011’de Ankara Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, Orman Genel Müdürlüğü Gazi Tesisleri’nin 1. Derece Doğal ve Tarihi Sit Alanı şerhini kaldırdı ve sadece 3. Derece Doğal Sit Alanı olarak tescil etti. Tarihi Sit statüsü ise tamamen kaldırıldı.

 

  • Şubat 2012’de Orman Genel Müdürlüğü Gazi Tesisleri alanının “Başbakanlık Hizmet Binası” yapılmak üzere TOKİ’ye devredilmesine ilişkin protokol Başbakanlık, Orman Genel Müdürlüğü ve TOKİ arasında imzalandı.

 

 

  • Nisan 2012’de Orman Genel Müdürlüğü Gazi Tesisleri ile Atatürk Orman Çiftliği alanlarından toplam 90 hektarlık alan, Başbakanlık Yerleşkesi yapılmak üzere 5393 sayılı Belediye Kanununun 73. maddesine göre Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Alanı ilan edildi.

 

  • Şubat 2014’te 1/10.000 Koruma Amaçlı Nazım imar Planı’na ilişkin açılan davada yürütmeyi durdurma kararı verildi, karara yapılan itiraz da reddedildi.

İnşaata son ana kadar toplam 33 dava açıldı ancak davalarda elde edilen kazanımlara rağmen inşaat durdurulmadı.

 

KISACA ATATÜRK ORMAN ÇİFTLİĞİ TARİHİ:

Atatürk Orman Çiftliği, Mustafa Kemal Atatürk tarafından satın alınan 20 bin dekar arazi üzerinde “Orman Çiftliği” adıyla 1925 yılında kuruldu. 1925-1937 yılları arasında yeni arazilerin alınması ile 52 bin dekar yüzölçümüne ulaşan Çiftlik, 1937 yılında Mustafa Kemal Atatürk’ün vasiyeti ile Cumhuriyet’in “çağdaş tarım ilke ve uygulamaları” için devlete emanet edildi. 1950 yılında çıkarılan bir yasa ile resmi statüsüne kavuştu.