07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » “Kıbrıs’ta Ezan Yasaklandı” Tartışması
“Kıbrıs’ta Ezan Yasaklandı” Tartışması

“Kıbrıs’ta Ezan Yasaklandı” Tartışması

Kuzey Kıbrıs’taki “ezan tartışması” Türkiye’ye ezan yasaklanıyor diye yansıtıldı. Peki işin aslı ne?

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde yaşayan avukat Feza Güzeloğlu hoparlörden okunan ezanın rahatsızlık verdiğini söyleyerek mahkemeye başvurdu. Mahkeme Güzeloğlu’nu haklı buldu ve o bölgedeki üç camiden hoparlörle sabah ezanı okunmasını yasakladı. Yani yasaklanan ezan değil höparlördü…

ezan-mahkene-tutanağı

Havuz medyası ve AKP’nin finanse ettiği internet sitelerinde “Kıbrıs’ta ezanlar susturuldu” “Kıbrıs’ta ezanı yasaklatan avukat” başlığıyla görülen haberde Avukat Feza Güzeloğlu hedef gösterildi. Sosyal medyada da benzer paylaşımlar vardı.

 

ezan5ezan3ezan2ezan1

Ezan’ın höparlör ile okunması ne kadar dinle ilgili. Bu sorunu yanıtını İhsan Eliaçık verdi.
-Hoparlörden okunan ezandan rahatsız olmak, dinden, Müslümanlıktan ya da ezandan rahatsız olmak değildir. Türkiye’de öyle yerler var ki; ezan sesinin dışarı verildiği hoparlörler evlerin penceresinin hemen önünde. O ses tabi ki insanı rahatsız eder.
-Ezan esasen hoparlörsüz olarak çıplak insan sesiyle okunur. Peygamberimiz döneminde bu böyleydi. Sünnetse eğer esas aldığımız, ezanı çıplak insan sesiyle okumak sünnettir. Bu bazı din adamları arasında tartışma konusu olsa da, işin doğrusu ezanın çıplak sesle okunmasıdır. İnsan hakları ezan sesinden daha önemlidir. Mahkemenin verdiği karar yerinde bir karardır.”