07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » Mahalle Baskısı Kıbrıs’a Uzandı
Mahalle Baskısı Kıbrıs’a Uzandı

Mahalle Baskısı Kıbrıs’a Uzandı

Kuzey Kıbrıs’ta sabah ezanının hoparlörle okunması 3 mahallede yasaklanınca olay mahalle baskısına döndü. Sosyal medya ve havuz medyası “din elden gidiyor” çağrıları yapmaya başladı. Hoparlörle sabah ezanının okunmaması için mahkemeye başvuran avukata tehdit yağıyor.
Her şey Kuzey Kıbrıs’ta Avukat Feza Güzeloğlu’nun mahkemeye başvurarak sabah ezanının hoparlörden okunmasından rahatsızlığını dile getirmesiyle başladı. Mahkeme dava sonuçlanıncaya kadar 3 camide sabahları hoparlörle ezan okunmasını yasakladı.

ezan-mahkene-tutanağı

Mahkemenin kararı Türkiye’de özellikle havuz medyasında büyük bir tepki gördü. Konu havuz medyasında ve sosyal medyada avukat Feza Güzeloğlu’nu hedef göstermeye kadar uzandı.

yasak1yasak2yasak4

ezan1

ezan2

 

Din adamları arasında da tam anlamıyla ezanın hoparlörden okunması konusunda bir mutabakat yok. İhsan Eliaçık hoparlörle ezan yanlış diyenlerden.

“İnsan hakları hoparlörle ezandan daha önemlidir”

Ezan esasen hoparlörsüz olarak çıplak insan sesiyle okunur. Peygamberimiz döneminde bu böyleydi. Sünnetse eğer esas aldığımız, ezanı çıplak insan sesiyle okumak sünnettir. Bu bazı din adamları arasında tartışma konusu olsa da, işin doğrusu ezanın çıplak sesle okunmasıdır. İnsan hakları ezan sesinden daha önemlidir. Mahkemenin verdiği karar yerinde bir karardır.”

Hedef gösterilen avukat geri adım atmadı

Konuyu mahkemeye taşıyan ve hedef gösterilen Avukat Feza Güzeloğlu’nun adres bilgileri yayımlandı. Güzeloğlu telefonlarını kapatmak zorunda kaldı. Ama geri adım atmadı. Facebook hesabından hakkında yazılanlara cevap vermeyi sürdürdü.

 

feza3

feza1