07 Ocak 2023 Cumartesi
Kuzey Irak'ta Türk üsleri

Kuzey Irak'ta Türk üsleri

TÜRKİYE’nin 1990’larda PKK’ya karşı mücadele için Saddam Hüseyin rejiminin rızasıyla Irak’ın kuzeyinde kurduğu üsler, sınır ötesi hava harekatları sonrasında uluslararası medyanın gündemine gelmeye başladı.

Reuters, “Amerikan askerleri bu yıl Irak’tan çekiliyor olabilir, ama bir başka NATO gücü olan Türkiye üslerini kapatmıyor, pazısını sıkıyor” diye yazdı.

1300 Türk askerinin Irak’ın kuzeyindeki bölgesel Kürt yönetimine bağlı Bamarne ve Şeladeze kasabası gibi yerlerde, bir dizi gözlem noktasında konuşlu.  Bu ‘ileri karakollar’ patlamalara karşı dayanıklı duvarlarla çevrili ve içlerinde tanklar, kamyonlar ve zırhlı araçlar bulunuyor.

Ajansa konuşan Hoşyar Zebari, Türkiye ve İran’ın son dönemde PKK ve PJAK’a karşı Irak topraklarında düzenlediği hava saldırıları ve topçu atışlarını, Amerikan askerlerinin çekilme takvimine bağlarken şöyle konuştu: “Sınırda ağır bombardımanlarla gerilim artıyor. Bunlar bir yarar sağlamıyor. O yüzden insan bunların 2011 sonrası dönemle ilişkisi olduğunu düşünüyor.”

Türkiye sayesinde kalkınıyor

Bölgesel hükümete bağlı belediyede çalışan Abdullah Ganju, “Kimse bu askerlerin burada kalıp kalamayacağını bize sormadı. Bu durum, evimde konuk olup benden nefret etmeniz ve bana saldırmanız gibi bir şey” dedi. Reuters’a göre bölgedeki Kürt halkında gözlenen bu tür tepkilere rağmen, bölgesel yönetim daha ihtiyatlı. Erbil Valisi Nevzad Hadi, “Bölgemiz Türkiye ile ilişkilerin gelişmesi sayesinde kalkınıyor. Gerçekçi olmak lazım” diye konuştu. Batılı bir diplomata göre de Türkiye, Iraklı Kürtlere PKK’dan daha büyük bir “ödül” vaadediyor ve bölgesel yönetim bu “hassas dengeyi” iyi tutturmuş durumda.