07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » Daha Çok Ensar Daha Çok Gerger Yönetmeliği
Daha Çok Ensar Daha Çok Gerger Yönetmeliği

Daha Çok Ensar Daha Çok Gerger Yönetmeliği

Özel Öğrenci Barınma Hizmetleri Yönetmeliği  Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Artık ortaokul öğrencileri için de özel şahısların yurt açmasına olanak sağlandı. Karaman Ensar ve Kaimder, Adıyaman Gerger çocuk tecavüzü ve Adana Aladağ gibi skandallara rağmen Milli Eğitim bakanlığının yeni yönetmeliğine eğitim sendikaları sert tepki gösterdi.

Daha Çok Ensar Daha Çok Gerger Yönetmeliği

6.5.2017 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan ve Milli Eğitim Bakanlığı sitesinde de duyurulan yönetmeliğe göre;

Barınma hizmeti verecek kurumlardan ortaokul ve imam-hatip ortaokulu öğrencilerine sadece öğrenci yurtlarında, ortaöğrenim öğrencilerine ise öğrenci yurt ve pansiyonlarında barınma hizmeti sunulmasını öngören yönetmelik, yükseköğrenim öğrencileri için yurt, pansiyon, stüdyo daire ve apart şeklinde 4 kurum türünde de hizmet verilebilmesini hüküm altına alıyor.

Ortaokul, imam-hatip ortaokulu ve ortaöğrenim öğrencilerine hizmet verecek kurumlar müstakil binalarda, yükseköğrenim öğrencilerine barınma hizmeti verecek kurumlar ise bağımsız girişi bulunan bir binada veya etrafı ihata duvarıyla çevrili ortak bir taşınmazın üzerinde bulunan ve tamamı kuruma ait birden fazla binada açılabilecek.

Düzenlemeye göre, öğrenci yurtları en az 40, öğrenci pansiyonları en az 30, öğrenci apartları ile öğrenci stüdyo daireleri ise en az 10 öğrenci kontenjanı ile açılabilecek.

Ortaokul, imam-hatip ortaokulu veya ortaöğretim kurumları öğrencilerine barınma hizmeti veren kurumlarda yatakhaneler en az 3, en fazla 6, yükseköğrenim öğrencilerine hizmeti verecek öğrenci yurt ve pansiyonlarında yatakhaneler en az 1 veya 3, en çok 6, öğrenci apartları en az 1 veya 3, en çok 6, öğrenci stüdyo daireleri ise 1 veya 3 öğrenci barınacak şekilde düzenlenecek.

“Laik Eğitimi Yok Etmek İsteyenlere Fırsat”

Eğitim ve Bilim İşgörenleri Sendikası’nca (Eğitim-İş), Resmi Gazete’de yayımlanan ‘Özel Öğrenci Barınma Hizmetleri Yönetmeliği’ne tepki gösterilerek, “Bu değişiklikler, neredeyse tekke ve zaviyelerin geri getirilmesidir. Devlet, kendi sorumluluğu altındaki bu çocukların eğitimini, barınmasını, ihtiyaçlarını belirli amaçlara hizmet eden; çoğu dini esaslara göre eğitimi şekillendirmek isteyen, eğitimin laik yapısını yok etmeye çalışan bir kısım tarikatların, Cumhuriyet düşmanı vakıf, dernek veya cemaatlerin eline terk edemez” denildi.

Eğitim İş Sendikası madde madde yeni yönetmeliğin sakıncalarını açıkladı. İşte o maddeler

“Çocuklar Daha Çok Cinsel istismara Açık”

1-Gerçek ve tüzel kişilere Ortaokul, İmam Hatip Ortaokulu, Ortaöğretim ve Yükseköğretim düzeyinde yurt, pansiyon, apart, stüdyo daire açma hakkı getirilmiştir.
Bu madde, daha Karaman skandalının utancı sıcakken, ufacık yavrularımızı zulme ve cinsel istismara açık hale getirecektir!

“Önüne Gelen Yurt Açabilecek”

2-Özel yurtların açılması için en az 40, pansiyon için 30, apart ve stüdyo daire için 10 öğrenci şartı getirilmiştir.
Bu madde ile her önüne gelen, hatta bir daire tutan herkes, orayı ufak bir yurt olarak kullanabilecek. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın, Fethullah Gülen’e defalarca ‘Bizim de ablalarımız var’ diye çıkıştığı hatırlanacak olursa, bu maddenin AKP’nin kendi ışık evlerini yasallaştırma hamlesi olduğu görülecektir.

Ortaokul Öğrencileri Yüksek Öğrenin Öğrencileri İle Aynı Yerde Kalabilecek

3-Kurumlarda geçici barınma adı altında ortaöğretim kurumlarında yükseköğretim öğrencilerinin, yükseköğretim yurtlarında ortaöğretim öğrencilerinin barınmalarına izin verilmiştir.
Bu madde kesinlikle pedagojiye aykırıdır. Kendini savunamayacak yaşta çocukların, kendisinden büyük ve fiziken daha kuvvetli çocuklarla barınmasının önünü açmak, yaşanacak yeni skandallara davetiye çıkarmaktır!

Maarif Müfettişleri Devre Dışı

4-Kurumların denetimi İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı ya da Şube Müdürünün başkanlığında Şube Müdürü ve resmi Ortaöğretim kurumu müdürü tarafından yapılacaktır. Teftiş Kurulunun (Müfettişlerin) denetim yetkisi saklı tutulmuştur.
Bu madde devletin hesap sorabilme ve hesap verebilme ilkelerine aykırıdır. Maarif Müfettişlerinin denetlemediği kurumlarda siyasi yandaşlık ön plana çıkacak, istismar vakalarının üzeri daha kolay örtülecektir. Mevcut haliyle bile denetimsizlik skandallarıyla gündeme gelen MEB, bu değişiklikle istediği tarikat/cemaat ile ahbap-çavuş ilişkisi kurabilecektir.”

Anadolu Eğitim Sendikası Genel Başkanı Cansel Güven ise yaptığı açıklamada, Özel Öğrenci Barınma Hizmetleri Yönetmeliği ile skandal bir düzenleme olduğunu savundu. Cansel Güven “Yakın geçmişte dernek, vakıf, cemaat evlerinde istismarın her türünü tecrübe etmiş olmamıza rağmen YANLIŞI meşrulaştırmak, mevzuat kapsamına sokmak kabul edilemez. Karaman’da, Aladağ’da, İzmir’de yaşanan olaylardan ders alınmamış demektir. Bundan sonra yaşanabilecek olaylar “yönetmelik kapsamında” meşru mu olacaktır?” dedi