07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » Çocuklar Nasıl Diri Diri Yandı?
Çocuklar Nasıl Diri Diri Yandı?

Çocuklar Nasıl Diri Diri Yandı?

Adana’nın Aladağ ilçesinde Süleymancılar tarikatına ait olduğu belirtilen yurtta çıkan yangın sonucu 11’i çocuk 1’i görevli toplam 12 kişinin hayatını kaybetmesiyle ilgili incelemelerde bulunan Sosyal Haklar Derneği’nin hazırladığı rapora göre çürük raporu devlet yurdu için değil yan tarafında bulunan lojmanlar için verilmiş.Üstelik o lojmanlar yıkılmamış ama devlet yurdu yıkılmış.

29 Kasım gecesi Aladağ’da Tahsil Çağındaki Talebelere Yardım Derneği Orta Öğretim Kız Öğrenci Yurdu’nda yangın çıkmış, 11’i öğrenci 1’i görevli toplam 12 kişi hayatını kaybetmişti. Yangının ardından ilçeye giden Sosyal Haklar Derneği Adana heyeti yaralıların ve ölenlerin götürüldüğü hastanelere, İskenderun Temsilciliği’nden bir heyet de olayın yaşandığı Aladağ’a gitti. Heyetteki kişiler, ölenler ve yaralıların ailelerinin yanı sıra Aladağ’da yaşayan vatandaşlarla görüşmeler yaptı.

“Çürük raporu devlet yurdu için verilmedi ama yıkıldı”

Görüşmelerin ardından gözlem ve inceleme raporu hazırlayan SHD heyeti, yangın faciasıyla ilgili tanıkların ifadelerine yer verdi. Raporda en dikkat çeken ayrıntı ise “çürük” olduğu gerekçesiyle on yıl önce yapılan devlet yurdunun yıkımıyla ilgili. Yurttaşların iddiasına göre çürük raporu devlet yurdu için değil yan tarafında bulunan lojmanlar için verilmiş olmasına rağmen devlet yurdu yıkıldı.

“Çocuklar Tarikat yurduna mecbur bırakıldı”

Raporda Aladağlı yurttaşların “çürük” olduğu gerekçesiyle yıkılan devlet yurdunun oldukça zor yıkıldığını ve normalden uzun sürdüğünü ısrarla belirttikleri kaydedildi. Yıkımda çalışan bir işçinin “ben hayatımda bu kadar sağlam bina yıkmadım” dediği belirtildi. Devlet yurdunun yıkımına yurttaşların tepki gösterdiği de raporda yer aldı. Devlet yurdu yıkıldığı için çocukların tarikat yurduna mecbur bırakıldığı ifade edilen raporda SHD heyetinin hastanede görüştüğü mağdur yakınlarından bazılarının “biz o yurdu devlet yurdu sanıyorduk” şeklindeki ifadelerine de yer verildi.

“Yangına müdahele eden itfaiye araçları yetersizdi”

Yangına müdahale eden itfaiye araçlarının yetersiz kaldığı belirtilen SHD raporunda söz konusu itfaiye araçlarından birisinin eski diğerinin ise teknik açıdan yetersiz olduğu ifade edildi. Takviye istendiği, Adana’dan iki saatte gelebilen uzun merdivenli teknik donanımlı itfaiye aracının önceden Aladağ itfaiyesinde oluğu ama daha sonra Adana Büyük Şehir Belediyesi tarafından merkeze alındığı yurttaşlar tarafından ifade edildiği kaydedildi.

“Tarikatın hedefinde yoksul köylüler var”

Heyetin edindiği bilgilere göre Süleymancılar olarak bilinen dini tarikatın Aladağ ve civarındaki köylerde 30 yıldır faaliyet yürüttüğü, tarikat üyelerinin faaliyetlerini yoksul civar köylerde yoğunlaştırdığı ifade edildi.

“Çocuklar yurttan dışarı çıkmasın diye kapılar kasıtlı olarak kilitli tutuluyordu”

Yangından sonra çok tartışılan konulardan biri olan yangın merdiven kapısının kilitli olduğuna ilişkin raporda velilerin görüşüne yer veren SHD, akşam saatlerinde çocukların dışarı çıkmaması için yangın merdivenlerine açılan kapıların düzenli olarak kilitli tutulduğu belirtilerek “Yetersiz beslenen çocukların akşam markete gidip kendilerine yiyecek aldıkları görüldükten sonra anılan kaçak yurt çalışanları kapılar kilitlemeye başlamış ve bu uygulama yerleşiklik kazanmıştır” ifadelerine yer verildi. Raporda denetim görevini yerine getirmeyen kamu görevlileri de ölümlerden sorumludur” dendi.

SHD raporunda 11 çocuk ve 1 görevli için 12 soru hazırladı. İşte o sorular;

1- Aladağ’da 10 yıl önce yapılan devlet yurdu neden yıkıldı?

2- ‘Çürük’ raporunun asıl olarak devlet yurdunun yanında bulunan lojmanlara verildiği iddiası doğru mu?

3- Tam donanımlı merdivenli itfaiye aracının Aladağ itfaiyesinden alındığı doğru mudur? Doğru ise bu işlemin gerekçesi nedir?

4- Mevzuata göre, o yaş grubundaki çocukların özel yurtlarda kalması mümkün değilken, küçük kız çocukları neden ve nasıl tarikat yurdunda kalıyordu?

5- Söz konusu bina imar mevzuatına uygun mudur?

6- Yurt, hangi aralıklarda ve hangi kriterlere göre denetlenmiştir? Denetçilerin çay içip ayrıldığı iddiaları doğru mudur? Son 5 yıla ait teftiş raporlarının kamuoyu ile paylaşılmasını talep etmekteyiz.

7- Yurt mevzuata uygun işletilmiş midir?

8- Çocukların aileleri ile yaşamaya devam edebilmeleri için ücretsiz ulaşım sağlanmasını talep ettikleri doğru mudur? Doğru ise bu talep neden yerinde görülmemiştir?

9- Bölgede faaliyet yürüten Süleymancılar’ın kamu görevlileri tarafından kayırıldığı iddiası doğru mudur?

10- Bölgede faaliyet yürüten Süleymancılara ait çok sayıda yurtta, milli eğitim mevzuatına aykırı şekilde dinî eğitim verilmekte midir?

11- Parasız işletilen bu yurtları işletmekte Süleymancıların çıkarı nedir?

12- Velilerin, ilçedeki mülki amirlerin ve belediyenin yönlendirmesiyle bu yurda yerleştirildiği iddiası doğru mudur?