07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » Reza Soruşturması Halkbank’a Uzandı
Reza Soruşturması Halkbank’a Uzandı

Reza Soruşturması Halkbank’a Uzandı

ABD’de tutuklanan Reza Zarrab’ın Mars şirketi aracılığıyla akladığı kara parayı, Halkbank üzerinden transer ettiği iddia ediliyor. ABD’li savcı şimdi o transferleri de takibe aldı. 

Cumhuriyet gazetesinin haberine göre; darbe girişimi denilerek üzeri örtülen 17 Aralık rüşvet ve yolsuzluk soruşturmasının kilit isimlerinden Rıza Sarraf’ın Miami’de tutuklanmasından önce milyarlarca dolarlık kara para transferi yaptığı iddia edildi.

Kara Para Transferinde Halkbank İzi

ABD’li savcı Preet Bharara’nın iddiasına göre, milyarlarca dolarlık kara para transferi Royal Denizcilik Şirketi’nin eski genel müdürü Abdurrahman Nenem’in yeğeni Salih Ergün’ün üzerine kurulan Mars Kıymetli Madenler şirketi aracılığıyla yapıldı. Paraların tranferi de Halkbank üzerinden yapıldı. Savcı şimdi bu para transferlerini takibe aldı.

İstihbarat Takibe Almış

Sarraf’ın uluslararası para hareketlerini takip eden ABD İstihbarat Birimleri’nin Royal Denizcilik’e ait işlemleri takip ederken MARS Kıymetli Madenler ve Gıda Ltd.Şti’nin izine rastladı ve bu firmayı da yakından takibe aldı.

O Şirket İstanbul Fatih’te

İstanbul Ticaret Odası kayıtlarına göre Fatih’te bulunan ve 250 bin TL’lik sermaye ile kurulan Mars Kıymetli Madenler ve Gıda isimli şirkete 2014 ve 2015 yıllarında yurtdışından gelen para transferi1.5 milyar dolar civarında . Söz konusu para transferlerinin ise 17 Aralık soruşturması kapsamında gündemden düşmeyen Halk Bankası aracılığı ile yapıldığı iddia edildi.