07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » IŞİD Türkiye’ye Petrolü Böyle Satıyor
IŞİD Türkiye’ye Petrolü Böyle Satıyor

IŞİD Türkiye’ye Petrolü Böyle Satıyor

Rus televizyonu RT, IŞİD’in Suriye’deki petrol üretimine, Türkiye’yle olan ticaretine ilişkin belgelere ve tanık ifadelerini yayınladı…Suriye’nin kuzeyindeki Şeddadi’yi kontrol altına alan YPG militanlarının elindeki Türk asıllı IŞİD üyesi, örgütün Türkiye ile ilişkilerini RT’ye anlattı.

Suriye’den Türkiye’ye Petrol Satışı

YPG’nin elindeki esir Türk IŞİD’li, örgütün ürettiği petrolü Türkiye’ye sattığını ve Türk yönetiminin bu durumdan haberinin olmamasının imkansız olduğunu söyledi.

İşte IŞİDL’li Esirin o sözleri;

-Petrol ticareti yapıldığını iyi biliyorum. Ayrıca IŞİD’e gıda ve diğer gerekli ürün yardımları da yapılıyor. IŞİD’e karşı ambargo uygulandığı için gıda ürünlerini bulmaları kolay değil. Para, silah ve mühimmat yardımı da yapıyorlar. Tüm bunlar açık şekilde yapılıyor.

Türkiye’ye Petrol Satışı Belgelerde

Sputnik haberine göre, IŞİD’in kontrolündeki petrol üretiminin büyük çapta ve profesyonelce yapıldığını ele geçirilen belgeler de kanıtlıyor. O belgelerden birinde, “İslam Devleti Doğal Kaynaklar Bakanlığı Petrol ve Gaz Dairesi” formlarına eklenen Ocak ayı bordroları yer alıyor. Bordrolarda, petrol tankerlerinin sürücülere ayrılan petrol hacimlerine ilişkin bilgiler bulunuyor.

 

1021707312

1021707307

1021707248

Rijura kuyusundan ham petrolün satışına ilişkin bordro. Ton fiyatı 70 dolar, toplamda 19,18 ton, toplam tutar 1.342,60 dolar. 23 Ocak 2016.

Bu bordrolara bakılırsa petrol, varil başına 12 ilâ 26 dolardan satılıyor. Petrol, Kabiba, Recura, Makhul ve El-Heyr yataklarında tankerlere dolduruluyor. Örneğin, Kabiba petrol sahasında, 23 Ocak tarihinde varili 13 dolardan 383 varil, yani bir günde yaklaşık 5 bin dolarlık petrol satılmış.

Kabiba sahasında 215 numaralı kuyudaki ham petrolün variller içinde satışına ilişkin bordro. Varil fiyatı 13 dolar, 383 varil üretildi, toplamda 4.979,00 dolar. 23 Ocak 2016.

Bir diğer belge, IŞİD Petrol ve Gaz Dairesi’nin Al-Baraka bölgesinde bulunan departmana iki mühendisin işe alınmasına ilişkin mektup. Mektupta, çalışanların görevleri ayrıntılı biçimde anlatılıyor.

Mühendislere, hava saldırılarında hasar alanlar dahil devreden çıkan yatakların tamiri ve yeni petrol boru hatlarının döşenmesi görevi verilmiş. Belgelerden bu bölge departmanında 17 kişinin çalıştığı anlaşılıyor. Ele geçirilen belgeler temelinde bir belgesel hazırladığını açıklayan RT ekibi, belgeselin 1 ay sonra hazır olacağını söyledi.

Türkiye IŞİDlilere Yardım Ediyor

RT televizyonu İslamcı militanların Türkiye üzerinden Suriye’ye geçerek IŞİD’e katıldığını, sınırda çok sayıda Türk askeri bulunmasına rağmen hiçbir engellemeyle karşılaşmadıklarını ekranlarına taşıdı.

IŞİD’lilerin Türkiye Hatırası

Şeddadi’nin IŞİD’den temizlenmesinin ardından YPG’nin eline geçen aralarında Libya, Tunus, Bahreyn, Kazakistan vatandaşlarına ait pasaportların hemen hepsinde Türkiye’ye geliş damgası bulunuyor. Bölgeye gelirken pasaportlarını IŞİD’e teslim eden militanların ölmüş olduğu tahmin ediliyor.

İşte o IŞİD’lilerin İstanbul’da Sultanahmet’teki çekildikleri ve daha sonra Suriye’deki IŞİD üniformalı resimleri

Untitled-1

RT’nin yayınladığı  IŞİD’lilere ait bir USB aracından elde edilen belgeler arasında ise bazı IŞİDlilerin İstanbul’da çektirdikleri fotoğraflar görülüyor. Belgelerde ayrıca IŞİDlilerin adları, meslekleri, aile durumu gibi bilgiler bulunuyor.

IŞİD’lilere dağıtılan “Esad’la Mücadele” Kitapçıkları İstanbul’da Basılmış

IŞİD’liler, teslim ettikleri pasaport karşılığında ajitasyon kitapçığı alıyor. Örneğin, RT muhabirleri, militanların ‘ofisinde’, “Esad’ın suç rejimine karşı ideal mücadele dersleri” adlı bir kitap buldu. Künyesinde İstanbul’da basıldığı belirtilen kitabın yayın evinin Facebook hesabı da var.

Untitled-1

“Esad’ın suç rejimine karşı ideal mücadele dersleri” adlı kitap, IŞİD militanlarının Şeddadi’de son ana kadar savunduğu bir hastanede bulundu.