07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » Bulgaristan ile Vaiz Ataşe Krizinin Perde Arkası…”Erdoğan 20 Milyon Dolar Gönderdi”
Bulgaristan ile Vaiz Ataşe Krizinin Perde Arkası…”Erdoğan 20 Milyon Dolar Gönderdi”

Bulgaristan ile Vaiz Ataşe Krizinin Perde Arkası…”Erdoğan 20 Milyon Dolar Gönderdi”

RTE/AKP iktidarının Mısır, İsrail, Suriye, Rusya, Irak, Rusya, Libya son olarak Ekvador’da dayak derken kavga ettiği ülkelere Bulgaristan’da eklendi. Bulgaristan, Burgaz Başkonsolosluğu’nda görevli ataşe Uğur Emiroğlu’nu ‘istenmeyen adam’ ilan ederken, Türkiye ise cevap olarak Bulgaristan’ın İstanbul Başkonsolosu Angel Angelov’u ‘istenmeyen adam’ ilan etti. Bulgaristan’ın  ataşe Uğur Emiroğlu’nu “Non persona grata” yani ‘istenmeyen adam ilan etmesinin gerekçesi “dinci faaliyet.” Bulgaristan Türk ataşenin ülkeyi terk etmesi içim 72 saat süre tanıdı. Peki kim bu Uğur Emiroğlu ve Bulgaristan Krizi’nin perde arkasında ne var?

Perde arkasında skandal içinde skandal var. Ve Erdoğan’ın Bulgaristan’a 20 milyon dolar gönderdiği iddiası da dahil. Şimdi bunu adım adım görelim

HÖH’de Rusya Türkiye Kavgası

HÖH yani Hak ve Özgürlükler Hareketi Partisi Türk kökenli siyasetçilerin çoğunlukta olduğu bir parti. Bulgaristan parlamentosunda 36 milletvekili ile üçüncü siyasi güç konumunda. HÖH’de kavga Türkiye’nin Rusya uçağını düşürmesiyle başladı. 24 Kasım 2015’te HÖH Başkanı Lütfi Mestan Rus uçağının düşürülmesinde Türkiye’ye destek verdi. Bu destek sonrası Onursal Başkan Ahmet Doğan’ın girişimleriyle Genel Başkanlık görevinden alındı ve partiden de ihraç edildi. Devlet korumaları alınan Mestan, Türkiye’nin Sofya Büyükelçiligi’ne sığındı. Çocuklarıyla Türk elçiligine gelen Mestan 24 Chasa gazetesine konuştu “Türk elçiliginde kısa bir süre kaldım. Kritik bir durumda her bir Bulgar siyasetçisi kendi güvenligini saglama hakkına sahip. Güvenliğimi sağlamak için bir kaç saate ihtiyacim vardı” dedi. Mestan’ın güvenlik için bir kaç saate ihtiyacım vardı dediği saatlerde Türkiye ile bağlantı kuruldu. Tayyip Erdoğan ve Başbakan Davutoğlu ile temas kuruldu. Türkiye’ye getirilmesi dahil çok şey konuşuldu…  Ahmet Davutoğlu Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov’u arayarak Lütfi Mestan’ın can güvenliğini sağlamasını istedi. Bu söz alınınca da Mestan’ın Bulgaristan’da kalması kararlaştırıldı. Lütfi Mestan AKP politikalarını destekleyen kişi olarak biliniyor.

Davutoğlu, Borisov Ve Mestan Gizli Buluşması

Bulgaristan’la Kriz’de sadece Rusya uçağının düşürülmesi etken değildi. 15 Aralık’ta Ahmet Davutoğlu Bulgaristan’ı ziyaret etti. Kapalı kapılar ardında Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov, Lütfi Mestan ve Ahmet Davutoğlu biraraya geldi. Toplantı gizliydi çünkü Davutoğlu toplantıya tercüman dahi almadı. Tercümanlığı Lütfi Mestan yaptı. Kayıt altına alınmayan bu gizli toplantıda Ahmet Davutoğlu Avrupa’nın en fakir ülkesi olarak bilinen Bulgaristan’a bir öneride bulunudu. Kircaali, Dobruca ve diğer kırsal bölgelerde hayvancılığın geliştirilmesi ve organik sebze yetiştirilmesi için ilk aşamada 100 milyon EURO hibe veya uzun vadeli düşük faizli kredi önerdi. Davutoğlu, bu projeye daha sonra 200 milyon EURO ve uzun vadede de 1 milyar EURO’yu geçecek bir katkı sağlanacağını söyledi. Yetistirilecek olan hayvanları ve üretilen sebzeleri de satın alma garantisi verdi. Bütün bunlar karşılığında AKP hükümeti politikalarına ve Rusya Krizinde destek istedi. Borisov teklifi düşüneceğini söyledi. Davutoğlu Türkiye’ye döndükten sonra Borisov bu öneriyi yakın kurmayları ve partisine iletti. İşte ilk kıyamet burada koptu. Bu teklifin Neoosmanlı politikası için rüşvet olduğu sonucuna varılarak tepki gösterildi. Yani AKP Bulgaristan’da istediğini ilk aşamada elde edemedi. Borisov, Rusya ile uçak krizinde iki ülke arasında taraf olmadığı açıklamasını yaptı.

“Erdoğan’dan 20 Milyon Dolar”

erdomestan

9 Şubat’ta NOVA TV kanalında canlı yayınlanan Merhaba Bulgaristan programına konuk olan Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) Genel Başkanlığından alınan ve partiden ihraç edilen Lütfi Mestan yeni parti kuracağını açıkladı. Mestan kurulacak olan yeni partinin ismi Sorumluluk, Özgürlük, Hosgörü için Demokratlar (DOST) partisi olacağını söyledi. Bu açıklamadan sonra Bulgar medyası yeni partiyi Erdoğan’ın kurdurduğunu yazdı. Gazete haberlerinde yeni parti için Tayyip Erdoğan’ın 20 Milyon dolar gönderdiği ileri sürüldü. Gazete bu paranın HÖH gibi partilerden milletvekili transferi için kullanılacağını da belirtti.

Türkiye İçişlerimize Karışıyor Komisyonu

RTE/AKP iktidarının Bulgaristan’da yürüttükleri faailiyet büyük rahatsızlık yarattı. Bu yüzden Geçen hafta Bulgar meclisi, Türkiye ve Rusya’nın Sofya’nın içişlerine karıştığı iddialarını araştıracak bir komisyon kurulmasına karar verdi. Komisyon önerisini üyelerinin çoğunluğunu Türklerin oluşturduğu Hak ve Özgürlükler Hareketi Partisi (HÖH) yaptı. Partinin meclise sunduğu geçici komisyon önergesinde şu ifadelere yer verildi; “Son haftalarda kamuoyunda ve basında yer alan iddialara göre Türkiye Cumhuriyeti, Bulgaristan’ın içişlerine karışmıştır. Bu olay, önerilen komisyonun gerekliliğini ortaya koyuyor.”

Vaiz Ateşe Krizi

Son olarak Bulgaristan, Burgaz Başkonsolosluğu’nda görevli ataşe Uğur Emiroğlu’ ‘istenmeyen adam’ ilan edildi. Uğur Emiroğlu 2015 Haziran ayında ateşe olarak Bulgaristan’a gönderildi. Emiroğlu’nun daha önce Orhaneli müftüsü ondan önce de sadece vaizlik görevi var. Bulgaristan muhalafetine göre Uğur Emiroğlu AKP hükümeti ajanı. Ve Viyana Konvansiyonu’na aykırı olarak “dinci faaliyetler”de bulunuyor. Bu iddiaya göre de istenmeyen adam ilan edildi.