07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » “AB için Süre vermek Gerçekçi Değil”
“AB için Süre vermek Gerçekçi Değil”

“AB için Süre vermek Gerçekçi Değil”

Almanya Başbakanı Angela Merkel, kritik “Hükümetler Arası İstişare Toplantısı” öncesi yaptığı açıklamada, Türkiye’nin AB üyeliğinde uzun bir yolu olduğunu söyledi. Merkel,Türkiye önümüzdeki 10 yıl içerisinde AB’ye üye olmayı bekleyebilir mi” sorusuna, şu andaki durum itibariyle bir süre belirtmenin gerçekçi olmayacağı yanıtını verdi. 

İşte Alman Başbakan’ı Agela Merkel’in Türkiye’yenin AB üyeliğine ilişkin sözleri;

“Kıbrıs konusunda kaygılarımız var”

-Görüşmelerin iki taraf açısından da ucu açık olduğunu söyledik. Bu süreçte yeni bir fasıl açtık. Yeni fasılların da açılması mümkün. Ancak burada gidilmesi gereken çok uzun bir yol bulunuyor. Görüşmelerin yeniden sıklaşmasını olumlu buluyorum. Umarım önümüzdeki aylarda bizi kaygılandıran bir konu olan Kıbrıs konusunda ilerleme kaydedebiliriz. Bu konuda görüşülmesi gerekiyor.

Sığınmacılar sürekli olarak Türkiye’de kalmayacaklar

– Sığınmacıların durumunu düzeltmek istiyoruz. Türkiye 2,5 milyon sığınmacıya kapılarını açtı, en az 900 bini çocuk. Bunların okula gitmesi ve eğitim alması gerekiyor. Türkiye bu konuda çok az uluslararası yardım gördü. Oradaki sığınmacıların durumunun iyi olması oradan kaçmalarına gerek kalmaması Avrupa’nın da çıkarına. Bunun için bu yapılan önemli bir başlangıç. Nasıl devam edeceğini göreceğiz. Suriye’de silahların susması için de çalışıyoruz ki insanlar ülkelerine geri dönebilsin. Sığınmacılar sürekli Türkiye’de yaşamayacaklar, belki bu kişilere vatanlarını yeniden verebiliriz. Sanırım sığınmacılar açısından da en iyi sonuç bu olacaktır.

Basın özgürlüğü ve Kürt sorunu da Hükümetler Arası İstişare Toplantısı gündeminde

-Türk hükümeti basına yönelik kısıtlamalar ve Kürt sorunu nedeniyle eleştiriliyor. Hükümetler Arası İstişare Toplantısı’nda tabii ki bütün konuları ele alıyoruz. Basın özgürlüğü ve Kürtlerin durumu da ele alınacak. Bizler geçtiğimiz yıllarda Kürtlerle yürütülen barış görüşmelerinden memnuniyet duymuştuk. Hep söylüyoruz, yürütülen mücadele orantılı olmalı. Gelecek hafta yapılacak istişare toplantısında sorunun tekrar politik çözümü konusunda neler yapılabileceğini değerlendirmek istiyoruz. Tabii ki PKK’nın terör eylemlerine karşı önlem almak Türkiye’nin hakkı. Ancak Kürtlerin de (özellikle gençlerin) makul bir şans elde etmelerine dikkat edilmeli.